Skip to main content

Hogyan lesz a kávéból paradicsomlé?

| Gourmet Riporter | Kávéház

Még mindig nem tudunk betelni azzal a hangulattal, amelyet a BNV területén rendezett World of Coffee, világméretű kávékiállításon élhetünk át. Például ami az egyszerűen csak „falunak” (The Village) nevezett területen zajlik, arra nincsenek szavak. Farmerek, kereskedők, pörkölők kínálják kávéikat, kiegészítőiket, a hangulat olyan, mint egy piacon. Két nagy különbséggel: csak kávét lehet „venni” és csupa boldog arccal találkozhatunk.

Bár nagy a tumultus, sehol nem hallani egy rossz szót, látni egy összevont szemöldököt. Helyette vidáman kacagó, buzgón és egymást figyelve, érdeklődve beszélgető árusokkal és vásárlókkal, kávét ízlelgető vevőkkel találkozhatunk. Az eladók az ingyen kávé mellé számos szakmai információt, tanácsot, és széles mosolyt kínálnak.

comp02 14

Szerencsére e színes forgatagban magyar kiállítókat is találunk, itt van például a Bagira, a Racer Beans és debreceni Black Sheep, s náluk hasonlóan nagy a forgalom, mint a skandináv, brit, olasz, német, távol-keleti, afrikai, vagy éppen az orosz, szlovák, román, lengyel standoknál. Nem mellesleg a másik csarnokban a magyar pörkölők egy nagy placcot bérelnek közösen, ahol gyakran tárgyalnak leendő partnerekkel. Külön állított ki a Casino Mocca, míg a szekszárdi Lucky Cup a nagycsarnok egyik grandiózus standjánál jelent meg, lévén hivatalos partnere az olasz Dalla Corténak.

Közben tömött nézőterek előtt pörögnek a kiállítással egy időben zajló kávés világbajnokságok versenyszámai is. Mind az öt, Budapesten rendezett kategóriában kialakult a döntő mezőnye, amelyekre az záró napon kerül sor. Sajnos magyar versenyzőért a fináléban már nem szoríthatunk, de például, hogy a kolozsvári Dobra Réka a Cezve/Ibrik bajnokságban nem kerül a legjobb hat közé, abban a gázégőnek is szerep jut. Produkciója után ugyanis indulónk arra panaszkodik, hogy a szerkezet nem olyan intenzitással működött, mint az várható lett volna. Ennek ellenére Réka nem vall szégyent, a magyar szurkolók – akik egy óriási nemzeti zászlót is lobogtatnak – pedig hatalmas ovációval ünnepelik versenyzőnket.

woc02 03

S hogy milyen saját itallal készült Réka? Ehhez némi szabályismertető szükséges. Szongoth János, Dobra Réka mestere, egyben a Semiramis pörkölő cégvezetője siet segítségünkre, aki elmondja: a verseny során hagyományos török kávét kell főzni, tradicionális ibrikben. Ezt követően két egyedi italt (signature drink) is készíteniük kell az indulóknak, amelyhez bármit hozzáadhatnak a készítés során. Nos, Réka ez utóbbi során a kávét frissen pürésített és szűrt epervelővel és Martinivel mixelte. Szerencsénkre sikerült megkóstolni az első hallásra talán kissé furcsa kombinációt. A savanykás italban minden komponens érezhető, összességében leginkább mégis egy nagyon finom paradicsomlére emlékeztet bennünket.

comp02 39

 

További cikkeink:

Budapest, kávéváros állomás
World of Coffee kiállítás képekben
World of Coffee 2. nap képekben
Cezve/Ibrik bajnokság képekben
World of Coffee 1. nap képekben

 

 

Címkefelhő