Ha túrázás, akkor szalámis szendvics
A magyarok kétharmada rendszeresen túrázik, derült ki egy országos, reprezentatív kutatás eredményeiből. Három kirándulóból kettő a családjával vagy barátaival szereti járni a természetet. A felmérés arra is rámutat, milyen a tökéletes túraszendvics, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szakértőjével pedig annak is utánajártunk, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, amikor kirándulásra ennivalót csomagolunk.
A legtöbb családban már előkerültek a túrabakancsok és a hátizsákok, az idő előrehaladtával mind többen indulnak kirándulni. A PICK megbízásából készült kutatásból kiderült: Magyarországon messze a túrázás a legnépszerűbb mozgásforma. A magyarok kétharmada szokott kirándulni, túrázni valamilyen rendszerességgel. A legtöbben társaságban, a családjukkal vagy a barátaikkal szeretik járni a természetet.
A kutatást végzők arra is rákérdeztek, mi a legfontosabb, amit egy kiránduló magával visz, ha túrázni indul. Az élre természetesen az étel és ital került, tízből nyolc ember ezt csomagol magának, ha a szabadba indul. Azonban nem mindegy, milyen harapnivaló kerül a hátizsákokba. A cél, hogy a szendvics finom és változatos legyen, így a gyerekek is szívesen fogyasztják.
Emellett szempont, hogy ne legyen túlságosan nehéz és jól elférjen a hátizsákban. Irányadó az is, hogy ne kelljen hűteni, és könnyen el lehessen fogyasztani, például ne kelljen hozzá tányér, evőeszköz. A dietetikus szakértő szerint azonban ennél is több szempontot érdemes szem előtt tartani, ha a kirándulások alkalmával tudatos étkezésre törekszünk.
„Túrázás során a teljesítményt és közérzetet nagymértékben befolyásolja a táplálkozás. Az izommunkához energiára van szükség, főleg szénhidrátok formájában, illetve a test víz- és ásványianyag-igénye is magasabb ilyenkor. A szendvics is ideális útravaló lehet, hiszen összetételtől függően a benne levő jó minőségű fehérjéknek (például szalámi, tojás) fontos szerepe van az izmok regenerációjában, a gabonák (például teljes kiőrlésű zsemle) energiát adnak, rosttartalmuk segít a vércukorszint egyenletesen tartásában, a zöldségek pedig ásványianyag-tartalmukkal járulnak hozzá az izomműködéshez és a folyadékegyensúly fenntartásához” – magyarázta Szűcs Zsuzsanna a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.
Nem meglepő, hogy a felmérés szerint a magyarok kedvenc túrelemózsiája a szalámis szendvics (79%), hiszen a fenti elvárásoknak tökéletesen megfelel. Nem mindegy azonban, hogy milyen: a kutatásból kiderült, hogy a legtöbben a zsemle, téliszalámi, sajt, paprika és vaj összeállításban készítik el a kirándulós szendvicsüket.
A dietetikus arra is kitért, hogy a megfelelő élelem mellett a folyadékpótlásról sem szabad megfeledkezni, ami segít a test hűtésében és támogatja a keringést. A legideálisabb a víz, amit akár néhány karika uborkával, pár bazsalikomlevéllel, citromkarikával vagy zúzott bogyós gyümölccsel (málnával, áfonyával, eperrel) is feldobhatunk. Az ásványvizek szintén jó választást jelentenek, mert nemcsak vizet, de az izomműködéshez, illetve a vízháztartás egyensúlyához szükséges ásványi anyagokat (például kálium, kalcium) is tartalmaznak.
És hogy miért szeretünk túrázni: a válaszadók közül ugyanannyian szeretnek a természeti szépségek mellett azért is kirándulni, mert a kirándulás kikapcsolja őket, oldja a feszültséget és javítja a testi-lelki egészséget. Nagyjából felük gondolja úgy, hogy ezzel az egészségükért is tesznek, és ugyanennyian tartják remek közösségépítőnek, minőségi időtöltésnek a családdal, barátokkal.
„A PICK felelős márkaként régóta szívén viseli a magyarok jóllétét, a kiegyensúlyozott táplálkozás, a testmozgás fontosságát, valamint a közösségépítést. Idén három új útvonallal bővül a Bordó Körtúra, ahol kijelölt szendvicspontokon pihenhetünk meg és fogyaszthatjuk el a jól megérdemelt szalámis szendvicsünket. Nyereményjátékunkon túrafelszereléseket lehet nyerni. Mindenkit arra bíztatunk, hogy használja ki a jó időt és rendszeres testmozgással a szabadban tegyen a saját egészsége, jólléte érdekében” – mondta Szokolai Júlia, a Bonafarm húságazatának stratégiai és marketing igazgatója.
Arról se feledkezzünk meg, hogy a természetben való túrázás felelősséggel is jár. Nem mindegy, mibe csomagoljuk a szendvicsünket. A kutatásból kiderült, hogy az emberek fele még mindig alufóliát, vagy folpackot használ, és tízből csak egy teszi többször használatos uzsonnászsákba, vagy reszalvétába harapnivalóját a környezettudatosság jegyében. Bármit is vigyünk magunkkal a természetbe, nagyon fontos, hogy az ne maradjon ott. Ha nincs kijelölt hulladékgyűjtő, akkor vigyük magunkkal haza a hulladékot és az kerüljön a megfelelő szelektív gyűjtőbe!