Günzer Tamás az év borásza
A FELIX Kitchen & Bar-ban hirdették ki a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon” cím ez évi nyertesét. A magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetést idén Günzer Tamás kapta a villányi borvidékről.
Huszonhat év után kapta újra villányi borász az év bortermelője daíjat. Korábban Tiffán Ede (1991), Gere Attila (1994), Polgár Zoltán (1996) és Bock József (1997) érdemelte ki a kitüntető címet. Günzer Tamás egyébként idén harmadik alkalommal került a jelöltek, a legtöbb szavazatot kapó öt borász közé.
Fontos megjegyezni, hogy a díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható.
A bortermelő család 75 hektáron termel szőlőt, melyről évente 5000 hektoliter bort készítenek. Egy igazi családi vállalkozás az övék, ahol mindenki megtalálta a számára ideális munkát: a gyerekek közül Gina foglalkozik a marketinggel, Roland a főborász, az édesanya, Mariann pedig a vendéglátás mellett a könyvelést is felügyeli.

Ahogy sokakét, Tamás életét is egy meghatározó gyermekkori élmény alapozta meg. Édesapja egy kis pincében gazdálkodott Palkonyán, a kisfiú mindig mellette sürgölődött, játszott. Amikor Tamás 10 éves lett, és elég erős volt már hozzá, édesapja az egyik szüreten megtanította neki meghúzni a prést, ekkor kezdett el komolyabban érdeklődni a borkészítés iránt.
Mivel az állatokat is nagyon szerette, nehéz volt döntenie, milyen pályát válasszon. Günzer Tamás végül állattenyésztő üzemmérnök diplomát szerzett, majd 12 évig volt szarvasmarha-ágazat vezető egy termelőszövetkezetben.
A diplomaosztóra kapott szőlőültetvény első bora 1991-ben készült el, ami rögtön aranyérmet szerzett a Villányi borversenyen, ebben a pillanatban vált világossá számára, hogy borász vénával rendelkezik. Az állattenyésztő pályával akkor hagyott fel végérvényesen, amikor egy vinotéka a borász tudta nélkül benevezte az egyik borát a Pannon Bormustrára, ahol kategóriagyőztes lett.

Günzer Tamás pincészete számos országba exportál, többek között Lengyelországba, Írországba, Svájcba, Kínába, de termékpalettájuk a hazai boltok polcain is megtalálható. Legkiemelkedőbb boraik közé a Bocor Grandior Merlot-t, a Mátyás Cuvée-t, az Ördögárok Merlot-t, a Bocor Chardonnay-t és a Bocor Cuvée-t sorolják. A borászat számos borversenyen szerepelt már nagyszerű eredménnyel.
„Mindenkor alkalmazkodni a fogyasztói kívánalmakhoz” – szól Günzerék mottója. Ehhez igazodva a pincészet közeli terveiben egy panzió építése, valamint egy 200 fő befogadására alkalmas rendezvényhelyszín építése is szerepel. Günzer Tamás szabadidejében horgászik, legyen szó folyóról, tóról vagy tengerről. Legjobban a Pécsi Horgászegyesület egyik tavacskájába nyúló, saját stégjén szeret időzni. Nagyon büszke rekordfogására, ami egy 56 kilós harcsa volt.
Fotó: Magyar Bor Akadémia, Günzer Tamás Pincészete