Skip to main content

Francia arany, skandináv fölény

| Gourmet Riporter | Terülj, terülj!

A házigazda Franciaország szerezte meg az első helyet a Bocuse d'Or lyoni világdöntőjében. A versenyen szinte minden fontosabb díjat a skandináv országok nyertek. A magyar csapat Veres István séf vezetésével a 11. helyen végzett. 

 

A Bocuse d'Or lyoni világdöntőjének második napján főzött a magyar csapat, Veres István séf, Molnár Bence commis (segítő) és Széll Tamás csapatvezető. Veres Istvánék  utolsó rajtolóként kezdtek főzni, a mieink számára a start 9:57-kor volt, az elviteles témával 14:52-re, a hústállal pedig 15:27-re kellett elkészülniük.

bcd 2021 01

Igen, elviteles, hiszen a szervezők reagálva a világjárvány miatti változásokra, eltértek a korábbi programtól, és úgy döntöttek, hogy idén az egyik téma egy elviteles étel megalkotása lesz. A döntés akár az esélyeket is befolyásolhatta volna, de végül a papírforma érvényesült. 

bcd 2021 03

Az elviteles ételek piaca a koronavírus-járvány hatására hihetetlen módon megnövekedett az elmúlt jó másfél évben: 2019 és 2021 között mintegy 47 százalékkal növekedett a szegmens világszinten, és becslések szerint az éttermek 85 százaléka megtartja ezt a szolgáltatást a jövőben is. Lyonban kiderült, hogy a döntőben szereplő csapatok hogyan értelmezték és hogyan járatták csúcsra azt a feladatot. Meglepő rafinériával.

bcd 2021 18

– Az elviteles feladat nagyon szép és aktuális, és nagyon jó ötlet. Kíváncsian várom, hogy a séfek milyen messze lesznek képesek elvinni a „szállítható” és az „elviteles” fogalmát. Hiszen egy elviteles ételnek minden körülmény között egyben kell maradnia. Ez benne a legnagyobb kihívás – foglalta össze várakozásait Florent Ladeyn (aki 2019-ben tagja volt a francia kóstolózsűrinek) még a verseny előtt.

bcd 2021 17

A versenynek Európából Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Magyarország, Izland, Olaszország, Norvégia, Svédország; Ázsiából Dél-Korea, Indonézia, Japán, Szingapúr, Thaiföld; Afrikából Tunézia; Amerikából Chile, Kolumbia, Costa Rica, Equador, Uruguay, míg jokerrel Oroszország vágott neki.

bcd 2021 10

A magyarok elviteles témájának előétele: a ratatouille tarte konfitált paradicsommal, paradicsom vinaigrette-tel és petrezselyemolajjal. Főétel: garnélával töltött derelye, amit grillezett paradicsommal, garnéla-bisque-kel és fehérparadicsom-szósszal tálaltak. A desszert: paradicsom-eper-bodzavirág baba (ami egy francia alapdesszert változata, amiről bővebben ITT OLVASHAT).

bcd 2021 09

A magyar csapat hústémájának elemei: brezírozott marhastefánia és "madeleine" fűszervajjal töltve. Kétféle vegán burgonyaköret: konfitált burgonya hagymalekvárral, savanyított kaprilevéllel és kakukkfűvel. Ropogós burgonyapuffancs burgonyapürével. Krémes zöldségragu sajtszósszal. Brokkoli és sült cékla saláta tormával és almával.

bcd 2021 15

A versenyt a házigazda Franciaország nyerte meg, a második Dánia, a harmadik Norvégia lett, a magyar csapat éppen kicsúszva a legjob tíz mezőnyéből a 11. helyen végzett. A legjobb elviteles étel díját Svédország kapta, a legjobb hústálét pedig Izland. Svájc szerezte mega legjobb commis címet, míg Kolumbia nyerte el a social commintment (társadalmi elkötelezettség) díjat.

 

Via Magyar Bocuse D'Or Akadémia, Bocuse d'Or
Fotó: Bocuse d'Or, Magyar Bocuse d'Or Akadémia

Címkefelhő