Skip to main content

Málnaálom balatoni panorámával

| Gourmet Riporter | Terülj, terülj!

Precíz konyha, jó borok, fenséges kilátás, mit kívánhatna még a vendég, ha a Balatonhoz érkezik? A csopaki Szent Donát Borkúriában egy helyen találhatjuk meg mindezt, kiegészítve a jó levegővel, a pompás elhelyezkedéssel és a csönddel. S egy csipet halk dzsesszel.

 

A Szent Donát Borkúria szerencsére nem a zajos főút mellett vagy a tó partján helyezkedik el, hanem a csopaki szőlők fölött. Pontosabban a közvetlen szomszédságukban, az ódon épület lábai előtt ugyanis több hektárnyi ültetvény terül el, fölötte hatalmas fák nyúlnak az ég felé. Fellépdelve az épülethez vezető lépcsőn azonban gyorsan rájön a vendég, az előbbi kép csupán ízelítő volt. Az étterem teraszáról ugyanis pazar látkép tárul elénk. Olyan, hogy percekig csak ámulva csodáljuk.szent donat 06 A Balaton látványa, a túlpart dombjai, az alant elterülő szőlők egy-egy pillanatra még akkor is vonzzák tekintetünket, mikor rég az étlapot fürkésszük. Ami kedvünkre való, mivel könnyen áttekinthető. Ha a vendég nem tudna választani, az étlap mellett napi táblás ajánlattal is kedveskedik Endrédi Zoltán konyhafőnök és Varga Roland executive séf.

szent donat 07

Igazi nyári hőség van, ilyen időben biztosan jólesne egy hideg gyümölcsleves, gondoljuk. És nagyon jól tesszük. A karakteres, kellemesen hűs, emlékezetes málnás lé málnazseléből formázott kockát, és tökmagolajba merített túrógpudingot ölel körbe. Nincs rá jobb szó, zseniális.

szent donat 02

A kánikulában maradunk a könnyed vonalnál, szárnyasokkal folytatjuk. Amíg megérkezik a rendelésünk, alaposabban szemügyre vesszük a helyet. A tágas tér ízléssel berendezett, szellős, funkcionalitása nem vész el a dizájn oltárán. A mosdó felé tartva felfedezünk egy régi tálalót, ami a hely szexepilje. A hosszanti falfelületet táblák uralják, amelyeken a napi ajánlat és a borkínálat szerepel. További beugrókban faládákból alakítottak ki ötletes polcrendszert, boroknak, könyveknek, okleveleknek helyt adva.

szent donat 05

Az omlós jércemellhez lágy karottás burgonyapüré és zöld spárga érkezik. A jérce omlós, a spárga kellő állagúra készített, a burgonyakrémet leheletnyivel érdesebbé avatja a karotta. A rákszirom jó kis geg. 

szent donat 04

A másik tányéron a kacsa kellő állagúra sütött, pont úgy érkezik, ahogyan kérjük, félig átsütve. A húst pirított újburgonyahalom és lágy zöldborsópüré veszi körbe roppanós, kövér gombaszeletekkel. Nem titkoljuk, gyorsan eltűnt a tányérról az étel.

szent donat 03

Hogy kedvünk még jobb legyen, rendelünk egy üveg 2019-es Márga furmintot, amit nagyon halk és kellemes dzsessz kíséretében kortyolgatunk el, szemünket közben le sem véve az előttünk elterülő fenséges Balatonról.

Címkefelhő