Skip to main content

Sajtok, koktélok, desszertek is izgalmasak füsttel ízesítve

| Gourmet Riporter | Terülj, terülj!

Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a füstölőpisztoly, vagyis a Smoking Gun, amivel különféle konyhai fogásokat vagy italokat tehetjük még különlegesebbé, illetve karakteresebbé. Egy ideális füstölőpisztollyal akár kétféle erősségű füstáramlás is megvalósítható és az ételek minimális szellőztetési idő után azonnal fogyaszthatók.

 

A szaglás és az ízlés szorosan összefügg, illatok nélkül ugyanis kevésbé lennének élvezetesek az életek. Egy füstölőpisztoly tehát nemcsak az ételek illatát, hanem ízét is intenzívebbé teheti – vélekedett Simon László, a Sage termékmenedzsere. A füstölő pisztoly pár évvel ezelőtt kezdett népszerűvé válni Nagy-Britanniában, ahol a különféle húsok, halak mellett vajakat, zöldségeket, sőt még koktélokat is tettek izgalmasabbá az aromás füsttel. Az éttermekben használt módszerek hamar átszivárogtak a háztartásokba is és egy füstölőpisztoly segítségével ma már gyakorlatilag bárki feldobhatja az otthon elkészített ételt.

A füstölőpisztoly működése rendkívül egyszerű, pusztán bele kell helyezni az adagolójába a használni kívánt forgácsot, ezt követően óvatosan meg kell gyújtani azt. Az így keletkező füstöt a készülékhez tartozó szilikon csővel vezethetjük a kívánt helyre. – Ennek az eljárásnak a lényege az utólagos füstölés, vagyis olyan aromákat, esetleg fűszereket juttatunk az ételek környezetébe, amely nem változtatják meg drasztikusan azok ízvilágát és karakterét, pusztán egyedi kontúrt adnak az ételeknek – hangsúlyozta a termékmenedzser.

füstölő 03Annak érdekében, hogy a füst tartósan megmaradjon a füstölni kívánt étel környezetében, érdemes egy üvegbúra vagy átlátszó fólia alatt végezni a füstölést, majd legalább 2-3 percig hagyni a füstöt az üvegbúra vagy fólia alatt, hogy az étel kellőképpen át tudja venni az elégetett forgács illatvilágát. A füstölés egy olyan módszer, ami mindenki számára megadja a kibontakozás lehetőségét, azaz végtelenszámú kombináció és elképzelés létezik és idővel mindenki kikísérletezheti a számára legkedvesebb aromájú füstöt.

A témával ismerkedő ínyenceknek érdemes tölgyfaforgáccsal kezdeni, mert lágyabb füstízt ad a sajtoknak vagy a különféle húsoknak. A hikorifa forgácsa erős baconös ízt kölcsönöz az ételnek, így kiváló választás lehet a marha-, vagy sertéshúsok esetében – tette hozzá Simon László. Az almaforgács ugyanakkor enyhén édeskés illatú, ezért megfelelő lehet a hússzeletek, koktélok, vagy tejszínhabos édességek füstöléséhez.

füstölő 01

Egy ideális füstölőpisztollyal akár kétféle erősségű füstáramlás is megvalósítható és az ételek minimális szellőztetési idő után azonnal fogyaszthatók. Egy füstölőpisztollyal tehát bárki könnyedén megvalósíthatja elképzeléseit a konyhában és kikísérletezheti a legideálisabb ízkombinációkat, így szert téve az egyedi ízélményekre.

Címkefelhő