Skip to main content

Nyithatnak a teraszok!

| Gourmet Riporter | Terülj, terülj!

Hosszú zárva tartás után hamarosan megnyithatnak a vendéglátóegységek teraszai – jelentette be a kormány. A belső helyiségeket egyelőre továbbra sem fogadhatnak vendégeket. A mögöttünk hagyott majdnem félévhez képest a döntés nagy előrelépést jelent, ami a rohamtempóban zajló védőoltásnak is köszönhető.

 

Valószínűleg péntekre (április 23-ra) elérhető lesz a 3,5 millió beoltott, és az ezt követő napon, azaz szombaton kinyithatnak a teraszok – mondta Guylás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. A teraszok este 21.30-ig lehetnek majd nyitva, ahogy az üzletek. Ezzel párhuzamosan este 23 órára módosul a kijárási tilalom kezdete.

terasznyitas 03

A gördülékenyebb nyitás érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszerbiztonsági, élelmiszer-higiéniai ajánlásokkal segíti a vendéglátóhelyek működtetését. A hivatal kiemelte, hogy nyitás előtt mind az üzemi, mind a vendégforgalmi helyiségekben fertőtlenítőszeres takarításra van szükség, és az edényeket is át kell mosni.

A raktárkészletet szükség esetén selejtezni kell, és az önellenőrzési rendszert is ajánlott felülvizsgálni, tanácsolja a hivatal. Ételt csak kifogástalan állapotú létesítményben, felkészült személyzettel lehet készíteni – intett a Nébih. Hangsúlyozta azt is, hogy a védelmi intézkedéseket az üzemeltetőnek kell betartatnia.

terasznyitas 02

Ugyanakkor közös érdek, hogy a szabályokat ne szegje meg senki, mert abban az esetben kitolódhat a visszatérés a normál működési rendhez. A koronavírus továbbra is fertőz, ezért a járvány elleni védekezésre változatlanul figyelni kell - hívta fel a figyelmet a Nébih. Az összes ajánlás a Nébih honlapjának koronavírusról szóló felületén olvasható.

 

Via MTI, Nébih

Címkefelhő