Skip to main content

Világhírű séf nyit éttermet a belvárosi palotában

| MTI | Terülj, terülj!

A budapesti Matild Palotában nyitja meg első európai Spago éttermét nyár elején Wolfgang Puck. A Michelin-csillagos osztrák sztárséf 27 éve készíti a hollywoodi Oscar-gálák menüjét, a Budapesten nyíló étteremmel az a célja, hogy új gasztronómiai kultúrával gazdagítsa a magyar fővárost, ötvözve a séf konyhaművészetét a tehetséges hazai szakácsok tudásával, a magyar hagyományokkal és a helyi alapanyagokkal.

 

A Wolfgang Puck Fine Dining Group stratégiai partnerségi megállapodást kötött a nyár elején megnyíló Matild Palotával, amelynek keretében a világhírű mesterszakács veszi át a belvárosi szálloda teljes gasztronómiai irányítását. A Ferenciek terén álló épület nemcsak az első európai Spago étteremnek majd ad otthont, hanem Wolfgang Puck vezetésével újjászületik a palota kávéháza és megnyitja kapuit egy tetőtéri bár is.

matild 01

Wolfgang Puck már gyermekkorában segített séfként dolgozó édesanyja mellett, akinek ösztönzésére tizennégy évesen kezdte a szakácsmesterség elsajátítását. Fiatal szakácsként olyan neves francia éttermekben dolgozott, mint a párizsi Maxim's, a monacói Hotel de Paris és a 3 Michelin-csillagos provence-i L'Oustau de BaumaniereWolfgang Puck 24 évesen költözött az Egyesült Államokba, ahol 1982-ben a hollywoodi Sunset Boulwardon nyitotta meg első éttermét Spago néven. A kaliforniai konyhájáról nevezetes étterem számos elismerésben részesült: megkapta az AAA Négy Gyémánt Díjat és két Michelin-csillagot.

matild 02

A csaknem három évtizede az Oscar-gálák szakácsaként is ismert sztárséf három vállalatot magába foglaló márkát épített fel. A Wolfgang Puck Fine Dining Group 25 saját tulajdonú, saját hatáskörben és licenc alapján működtetett fine dining étteremből áll, amelyek 6 ország 12 városában találhatók. A Wolfgang Puck World Wide portfóliója 79 casual és fast-casual éttermet foglal magába, mindemellett saját márkás fogyasztói termékeket is forgalmaz.

matild 04

A Matild Palota – amelyet csak a pestiek neveztek el Matildnak, valójában az út túloldalán található másik palotával egyetemben Klotildra kereszteltek, s József Károly főherceg felesége, Klotild Mária kezdeményezésére épült – közleménye szerint a Váci utca 36. szám alatt megnyíló Spago by Wolfgang Puck modern dizájnnal és a Duna utcára nyíló terasszal várja majd a vendégeit.

matild 03

A Spago célja, hogy merőben új gasztronómiai kultúrával gazdagítsa Budapestet, ötvözve a világhírű séf kaliforniai konyhaművészetét, a tehetséges magyar séfek tudását, a magyar hagyományokat és helyi alapanyagokat. Szeptemberben Matild Café & Cabaret néven, szintén Wolfgang Puck irányításával születik újjá a Matild Palota szecessziós kávéháza, az 1901-ben alapított Belvárosi Kávéháznak az újragondolásaként, a szállodaépület tetején pedig The Duchess néven nyit bárt a hollywoodi séf.

 

Via MTI
Fotó: Mariott, Wolfgang Puck (Omar Vega / Invision/AP; Audrey Ma)

Címkefelhő