Skip to main content

Az ország sajtjai: Svájcer, Parenyica, Kékszalag

| Gourmet Riporter | Terülj, terülj!

Hetedik alkalommal rendezte meg a Magyar Sajtkészítők Egyesülete a Magyar Sajtmustrát Budafokon, a Törley Pezsgőmanufaktúrában a napokban. A sajtmesterek nagy dzsemboriján megválasztották az ország legjobb sajtjait is. Az érdeklődők megízlelhették az ország legfinomabb sajtjait, egyúttal lehetőségük nyílt olyan sajtkészítőkkel is találkozni, akik évszázados hagyományokat ötvöznek a modern technikával.


A Magyar Sajtmustrán szakmai zsűri döntött az ország legjobb sajtkészítményeiről. A versenyzők három kategóriában nevezhettek, juh-, tehén- és kecskesajttal. A versenyre 121 sajtot neveztek, amelyek közül számos kiemelkedő termék volt, így a nemzetközi és hazai bírálóbizottságnak nagy fejtörést okozott a lategóriák győztesét kiválasztani. A magyar sajtok legnagyobb seregszemléjén három kategóriában hirdettek győztest, arany minősítést nyert a 

Paraszt Sajt Svájcer Ficsor Árpádtól,

Parenyica SajtGyugos Bencétől, 

Balaton „Kékszalag”Reményik Kálmántól.

sajtmustra 04

A budafoki Törley Pezsgőmanufaktúrában megrendezett Magyar Sajtmustrán Feldman Zsolt, mezőgazdaságért felelős államtitkár adta át a díjazottaknak az elismerő oklevelet. A politikus köszöntőjében kiemelte: a magyar sajt közös ügyünk, elismertségének növelése napjaink feladata. – Éppen ezért örülünk az olyan lehetőségeknek, mint ez a rendezvény, ahol a minőséget és szakmaiságot testközelből tapasztalhatják meg a fogyasztók. Hálát adhatunk mind az egyre bővülő termékpalettáért, mind a sajtkészítők szaktudásáért is – mondta az államtitkár. 

sajtmustra 03

Hangsúlyozta: a mesterek köszönetet érdemelnek a töretlen hitért, amely vezérli munkájukat. Kitért arra is, hogy a magyar sajttermelés az utóbbi években nagy fejlődésnek indult, s ezt a lendületet, elszántságot mutatják a díjazott termékek. Hegedűs Imre, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének alelnöke szerint a sajtkészítők összefogása a legnagyobb hozadéka a rendezvénynek. A hetedik sajtmustrán tapasztalták meg igazán, hogy ha a szakma együttműködik, számos új lehetőség nyílik meg a számukra. 

sajtmustra 02

A Magyar Sajtkészítők Egyesülete 2006-ban jött létre azért, hogy a kis és közepes méretű agrárvállalkozók esélyegyenlőségét, versenyképességét erősítse. Az egyesület kiemelt feladata az érdekképviselet segítése és az egységes arculat megjelenítése a különböző közösségi fórumokon, rendezvényeken, fesztiválokon. Céljuk, hogy a sajtkészítőket ösztönözzék arra: versenyképességüket minőségi termékek előállításával és minőségi szolgáltatások nyújtásával növeljék.

Fotó: Páczai Tamás

 

Címkefelhő