Skip to main content

Finesz, harmónia, professzionalizmus

| Gourmet Riporter | Terülj, terülj!

A pannonhalmi Viator étterem rendszeres résztvevője országos fesztiváloknak, mi is kóstoltuk már nem egyszer fogásaikat. De más egy fabódéban, sufnituning körülmények közt megfelelni az igényeknek, és más hazai pályán. Ezért is voltunk kíváncsiak Bécs felé tartva, milyen a Viator hátráltató körülmények nélkül. Várakozásainkat is felülmúlta az étterem.

 

Ha valahogy, úgy érdemes újat alkotni, ahogyan azt Pannonhalmán tették. A Viator étterem építészetileg nem régieskedő, láthatóan szándékosan nem akart a tervező ezeréves hagyományoknak megfelelni, régvolt stílusokat magáévá tenni. Nem keveredik a múlt a jelennel, sőt inkább nagyon is előremutató.

viator 01

Képzeljenek el egy hatalmas üvegfelületekkel operáló téglatestet egy kis dombocska ormán, amelynek ablak melletti asztalairól vagy a teraszra vagy az apátságra, illetve az alatta elterülő völgyre nyílik kilátás! Ideális nem? A létesítmény alatt ingyenes parkolóház található, a teraszon illatozó színes virágok fogadják a vendéget.

viator 02

És az étterem? Ha valahogy elképzelünk egy modern vendéglátóhelyet, az éppen ilyen. Ahol klimatizált helyiségekben fogyasztható el az étel, ahol kedves, szívélyes és előzékeny a személyzet, ahol tisztaság van, ahol adnak még arra is, hogy állnak az evőeszközök az asztalon. A kínálat modern, de mégsem érthetetlen, ahol a technológiai folyamatokkal nemcsak tisztában vannak, hanem jól is alkalmazzák azokat, ahol tetten érhető a finesz, az egyedi külcsín, az ízek harmóniája.

viator 03

Miért írjuk ezt? Tényleg csak egy gyors ebédre akartunk beugrani útban Ausztria felé, de inkább többet időztünk, mert az ilyen helyen szívesen időzik az ember. Ahol jókat ehet és jól bánnak vele, ahol ha kérdez, kedvesen felelnek.

viator 07

Levest rendeltünk, tyúkhúslevest raviolival, ami úgy volt rendben, ahogy a nagykönyvben megírták. Kompakt, kellemes, a beteg, megfáradt gyomornak is ideális.

viator 051

Második fogásként az előremutató köretekkel kínált sertésszüzet kértünk. A hús puha és szaftos, minden harapáskor érzi a tökélyt a vendég. Mellé morzsában sült, ropogós, ízletesre pörkölt csülökdarabok érkeztek, egy hatalmas, sült, fél karfiollal és újhagymás burgonyapürével. Az étel tartalmas, jól kigondolt, mit várhat még a melegtől, munkától, vezetéstől megfáradt vándor. Semmi egyebet. Erre vágyik mindenhol.

 

Címkefelhő