Skip to main content

Ötven kiállító, kétszáz fogás és egy olasz premier

| Gourmet Riporter | Terülj, terülj!

Május 16-19. között ismét a gasztronómiáé lesz a főszerep a Millenárison, ahol 9. alkalommal rendezik meg az OTP Gourmet Fesztivált. A kulináris seregszemlén nem csak a magyar gasztronómiáról kaphatunk képet, hiszen neves külföldi vendégei is lesznek az eseménynek. A környező országok mellett Oroszországból és Koreából is érkeznek séfek. Az idei fesztivál vezérfonalát a paprika, a sercli, és a sör adja.

 

A Gourmet Fesztiválon – ahogy tavaly is, amikor a gombóc, a kaviár és a pezsgő került az esemény célkeresztjébe – a kiemelt alapanyagok változatos ihletforrásként jelennek meg a több mint 50 kiállító étterem tányérján. A szervezők ezúttal is a séfek képzeletére bízták, hogyan értelmezik a közös témákat. A paprika előkerülhet fűszerként és zöldségként is, úgy a klasszikus magyar ételekben, ahogy az új fogásokban.

2018 gourmet fesztival 05

Az idei év újdonsága is a paprikához kapcsolódik: a Paprika Pop Up helyszínen a fesztivál három napján három ismert séf bográcsos ételkészítését lehet testközelből végigkövetni. Pénteken az érsekcsanádi Rév Csárda mestere, Tinusz Gábor főz hagyományőrző, lobogtatva forralt dunai hallevelet, szombaton Bíró Lajos látványban könnyített, de tartalmában teljes csülökpörköltje mutatkozik be, míg vasárnap az első magyar két Michelin-csillagos étterem, az Onyx séfje, Mészáros Ádám készít velős csülkös pacalt.

michelin gala 04

Mészáros Ádám

A másik fókuszba kerülő alapanyag, a sercli a paprikához hasonlóan többféle alakot ölthet a kenyérfagylalttól a csak formájában kenyérszerű morzsákig. A fesztivál harmadik kiemelt témája a sör, amit nemcsak egy átfogó magyar kézművessör-felhozatal, de a jellegzetes cseh és belga sörök is megjelenítenek a fesztiválon – természetesen a hagyományosan kiállító magyar borászatok, pezsgőházak és prémium pálinkafőzdék mellett. Lesznek olyan kiállítók, akik a sört is beépítik majd ételeikbe.

gourmet elozetes pezsgo

Idén különleges meglepetéssel készül a Staropramen márka a jó ízek és a cseh sörök szerelmeseinek: Serényi Zsolt, a Budapest BBQ séfje az idén 150 éves Staropramennel közösen állította össze menüjét, amit az érdeklődők megkóstolhatnak a Budapest BBQ és Staropramen közös standjánál. A színpadi programok között is izgalmas sörös témával készülünk: Szilva János, a Borsodi Sörgyár gyárigazgatója és Bart Dániel a sör-étel párosításról beszélgetnek, miközben Varga Dániel, az Aum Étterem séfje különleges ételeket készít, természetesen sörrel.

gf 2018 2resz 22

Ez a játék azonban csak egy szelete a fesztivál kínálatának, amelyben a séfek mellett pékek, cukrászok és a street food legjobbjai is megmutatják, mitől különlegesek. Az összesen kétszáznál is több fogás között természetesen a különböző diéták szerint étkezők és ételérzékenységgel élők is találnak kedvükre való ételeket.

gf 2018 2resz 11

– Az elmúlt évtizedben, de különösen az elmúlt években sokak számára központi témává vált az étkezés és a főzés: szinte mindenkinek van véleménye, hitvallása, saját meggyőződése. E tekintetben a Gourmet Fesztivál egy igazi zarándokhely, ahol szinte mindenki megtalálhatja a magának való ételeket és italokat. Tanulva szórakozhat és szórakozva tanulhat, sőt, részt vehet olyan különleges ebédeken és vacsorákon, amelyekre még nem volt példa itthon – fogalmazott Nemes Richárd, a fesztivál főszervezője.

gourmet elozetes nemes

Nemes Richárd

De mire is gondol Nemes Richárd? A fesztivál néhány éve már nemcsak Magyarország gasztronómiai felhozatalának legjaváról ad képet, hanem a térség legjelentősebb konyhaművészeti eseményévé is vált. Így a közép-európai régió mellett idén Moszkvából és a távoli Szöulból is érkeznek vendégséfek. És ha már ekkora távolságot megtesznek, vendégül látják az érdeklődőket egy-egy exkluzív, külön foglalható vacsorán. 

gourmet feszt 2019 05

Konstantin Filippou

Megkóstolhatjuk a jelenlegi legizgalmasabb osztrák séf, a saját két Michelin-csillagos éttermét irányító Konstantin Filippou főztjét, akinek tányérjain a stájer és a görög konyha alapanyagai olvadnak egybe. Bemutatkozik a moszkvai Twins Garden konyháját vivő orosz ikerpár, akik egyebek mellett kürtcsigát és kamcsatkai rákot is hoznak magukkal. A szöuli Michelin-csillagos Lee Jong Kuk autentikus koreai ebédet kínál több mint tíz évig érlelt, védjegyszerű osztriga- és szójaszószaival.

gourmet elozetes koreai

A minden látogató előtt nyitott színpadon nemcsak ők állnak a fesztivál vendégei elé, hanem a világhírű Nomában edződött Bledar Kola, a tiranai Mullixhiu étterem séfje, valamint a burgenlandi Gut Purbach konyháját irányító, belsőségrajongó Max Stiegl is. A külföldi sztárvendégek sora itt nem ér véget: az OTP Gourmet Fesztiválon debütál a legnívósabb nem champagne-i klasszikus pezsgők között számon tartott, trentói Ferrari pincészet. A látogatók az olasz pezsgőház szakembere segítségével ismerkedhetnek meg a legjobb tételekkel egy mesterkurzuson, és az italokhoz egy exkluzív ebédet főz Szulló Szabina és Széll Tamás, az idén saját éttermével is újra Michelin-csillagot szerző séfpáros.

gourmet elozetes gerendai

Gerendai Károly

– Azt gondolom, hogy a Gourmet Fesztivál az egyre sokasodó magyar gasztronómiai rendezvények között hasonló jelentőséggel bír, mint a Sziget a zenei fesztiválok között. Személyes öröm számomra, hogy a Gourmet nem csak részese, hanem aktív motorja is annak a minőségi változásnak, ami az utóbbi években tapasztalható a magyar étteremkultúrában – vélekedett Gerendai Károly, a fesztivál alapítója. Hozzátette: az évről-évre növekvő látogatószám azt jelzi, hogy az eredetileg kitűzött célhoz egyre közelebb kerültek a szervezők, jelesül, hogy a gasztronómia csúcsszereplőit egy helyre gyűjtsék és elérhetővé tegyék az érdeklődők számára.

 

Címkefelhő