Skip to main content

Nyolcszáz főre főz az óceán közepén

| Gourmet Riporter | Terülj, terülj!

Megismerkedett a fermentált bárányfejjel és cápahússal, folyamatosan járja a világot, Brazília és Norvégia után ma Izlandon dolgozik. Sándor Rodrigo, aki itthon korábban a Michelin-csillagos Costes Downtownban és a szegedi Sanzonban is megfordult mindig a motivációt keresi. A Gourmet Riporternek leendő céljait is elárulta.

 

sandor rodrigo 06p– Utoljára akkor hallott önről a szakma és a közönség, amikor másodszor is elindult a San Pellegrino Young Chef versenyen. Mi történt önnel azóta?

– Épp februárban volt egy hatkezes vacsorám a San Pellegrino megkeresése nyomán. Ezen az esten készült egy étel, ami az izlandi munkahelyemen is megtalálható a menüben, azzal a különbséggel, hogy lazac helyett kézzel fogott atlanti tőkehallal készül az étel.

– Izland? Hogyan került Izlandra? 

– Az igazság az, hogy már két és féléve itt dolgozom, egy 2016-os, rövid brazíliai munkát követően. Ugyanabban az évben volt lehetőségem stázsolni Norvégiában, a Maaemo nevű három Michelin-csillagos étteremben. Ide az egyik kedves ismerősöm, Révai Miklós intézett soron kívül lehetőséget, aki ott dolgozott közel két évet.

– Melyik étteremben helyezkedett el Izlandon, s milyen beosztásban?

– Reykjavíkban dolgozom executive séfként egy catering cégnél, ahol napi 200-800 főt szolgálunk ki. 

sandor rodrigo 02

 

– Milyen izlandi specialitásokkal ismerkedett meg? Találkozott olyan alapanyaggal, amivel eddig még nem?

– Amit illik tudni, hogy az óceán közelsége miatt a sziget konyháját túlnyomó többségben halakkal és a báránnyal lehet jellemezni. Természetesen nem csak halat esznek, kedvelt például a bárány zsíros burgonyával és karórépával. Egyébként az izlandi bárány a világ egyik legjobbjaként van számon tartva.

– Milyen eljárásokkal operálnak az izlandiak?

– Szeretnek fermentálni, ami északon azért nem oly meglepő. Az izlandi speciális ételek közé tartozik a skata, ami fermentált hal, és december 23-án fogyasztják az itteniek. Különlegesség a savanyított bárányfej, a fermentált cápahús és a bálna.

sandor rodrigo 03

– Hány Michelin-csillagos étterem található Izlandon?

– Jelenleg Izlandon nincs Michelin-csillagos étterem, idén vesztette el a címét a Dill nevű hely. Ugyanakkor található szép számmal minőségi étterem, a Michelin is ajánl nyolcat.

sandor rodrigo 05

– Akkor ebben jobban állunk, hiába végeztek eggyel előttünk az idei Bocuse d’Or döntőjében. Tervezi, hogy visszatér a közeljövőben?

– Soha többet nem óhajtok hazamenni dolgozni. Őszig maradok az országban. Jelenleg a vízumkérelmet intézünk, de erről többet babonából nem szeretnék mondani. Annyit elárulok, hogy jelenleg négy helyen is komoly tárgyalások folynak a jövőmmel kapcsolatosan. Terveim között szerepel egy végső célállomás megtalálása, ami kellően motivál hosszú éveken át.

Fotó: Sándor Rodrigo

 

Címkefelhő