Skip to main content

Máltai séf lett az év szakácsa

| Gourmet Riporter | Terülj, terülj!

Immár huszonötödik éve rendezik meg a tavasz derekán a Best of Budapest & Hungary Díjkiosztó Gálát, ahol az előző év legkiemelkedőbb éttermeseit, szállodásait, és egyéb szolgáltatóit díjazzák. Az esemény a magyarországi gasztronómia és vendéglátás egyik legnagyobb szabású rangos ünnepe, amelyen számos, a gasztronómia területén dolgozó szakember vehetett át elismerést.


Az év séfje díjat Marvin Gauci kapta. A minőség, az elegancia és a magas szintű kiszolgálás kellemes lounge zenével találkozik a Corithia Hotel Budapestben található Caviar & Bull étteremben, ahol Málta sztárséfje, Marvin Gauci dolgozik. A séf méltatásakor megemlítették: Marvin fenomenális ötleteinek semmi nem szab határt. Hazánkban tavaly nyitotta meg kapuit az étterem, és máris üde színfoltja lett a budapesti gasztronómiának. A vendéglátásba Marvin már 13 évesen beleszeretett, akkor kezdett el kisegítőként dolgozni az iskola mellett egy máltai szállodában. Gyakorlatát Írországban végezte. Első éttermét, a Tarragont 2007-ben nyitotta, ezt követte a Buddhamann és a Dinner in The Sky 2016-ban, illetve a máltai Caviar & Bull.

bestofbudapest 03

Az év cukrásza elismerésben Mázás István részesült. A díjat kibocsájtók laudációja szerint Mázás István a hazai cukrásztársadalom megkerülhetetlen és meghatározó személyisége, aki a The Ritz-Carlton Budapest cukrászmestere, s akinek számos mesterműve közü kiemelkedik büszkesége, a royal csokoládé. Aki egyszer is kóstolta a szakma „Mazijaként” ismert mestercukrász kezei alól kikerült remekeket, biztosan örökre emlékezni fog rá. István nagyon büszke arra, hogy az első macaronok az ő hathatós közreműködésével készültek Magyarországon.

Az év pékje Juhász Mihály lett. Ha kreativitásért és névválasztásért is díjat osztanánk, biztos, hogy cége, a Jacques Liszt is kapna kitüntetést. Juhász Mihály olasz-magyar pékségében szorgos munkával vívta ki az elismerést. A jogászként végzett Juhász Mihály a paragrafusok világát hagyta el a kenyérsütés semmivel össze nem hasonlítható miliőjéért, bár évekig párhuzamosan dolgozott mindkét szakmában, mire a talárt végképp kötényre cserélte.

szepsy02

Az év gasztroborásza díjat idén Szepsy István kapta. A Mádi Kör alapítója, idősebb Szepsy István borai messze földön híresek és keresettek. Elég csak a brit piacot említeni: a londoni Ducasse Restaurant borlapján igen előkelő helyet foglal el a 6 puttonyos Aszú illetve a Szamorodni. A Szepsy család története egészen a 16. századig nyúlik vissza, ettől kezdve a Tokaji borvidék és a Szepsy név elválaszthatatlan egymástól. Idősebb Szepsy István, akit méltán neveznek Tokaj-Hegyalja borászlegendájának, hosszú munkával teli éveit számos elismerés koronázza.

Az év budapesti éttermese – klasszikus kategóriában: Bíró Lajos, aki a magyar vendéglátás többszörösen kitüntetett és méltán elismert mesterszakácsa, a hazai gasztro élet fenegyereke. Paksról indult karrierje, amelynek során számos helyen megfordult, évtizedek kemény munkája után a Bock Bisztróban tudott kiteljesedni. Mentorának Kiss Jánost tekinti, akitől például a sous vide alapjait tanulta. Egyszer azt nyilatkozta, ha csak egy ételt ehetne élete végéig, az a paprikás krumpli lenne, uborkasalátával. 

konyhakiallitas 18

Az év budapesti éttermese – modern kategóriában: David & Leora Seboek. Ritka, hogy egy házaspár a legnagyobb harmóniában él hosszú éveken át, ráadásul úgy, hogy közös vállalkozásként egy fine dining éttermet vezetnek. David és Leora harmonikus kapcsolatának gyümölcse a Baraka étterem, amely a francia-ázsiai fine dining konyha szerelmeseinek törzshelye, s amely több költözést követően két éve találta meg ideális otthonát: a Dorottya Palotát. A sikkes enteriőr Leora szépérzékét dicséri, a csodás kenyerek az eredetileg pékmester David megszállottságának eredménye, brazil séfjüket, André Bicalhot is együtt választották.

baraka01

Az év vidéki éttermese Kovács Károly lett. Étterme, a Gusteau Kulináris Élményműhely olyan csodás helyen található, mint a mádi borvidék. A szervezők méltatásukban kitértek rá, hogy a konyhában lehetetlenség csalódni, az ott készülő ételkölteményekhez csodásan harmonizáló tokaji bor illik. A fine dining éttermet Kovács Károly álmodta és alkotta meg, aki a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet egyik tulajdonosaként küldetésének tekinti, hogy a termelőhelyet hűen bemutató borokat készítsenek.

gusteau

Életműdíjat kapott Fehér Zoltán, aki élen jár a modern gasztronómia kialakításában. Étterme, a Cyrano számos magyar mesterszakács számára szolgált kezdőműhelyeként. A laudáció szerint Fehér Zoltán képes folyamatosan megújulni, kísérletező kedvű, ötletekből soha nem fogy ki, és nagy ügyességgel komponál különleges és ízletes fogásokat. Vendégei egyedi, magával ragadó atmoszférával találkoznak a mára 25 éves Cyranóban.

bestofbudapest 02

Az év gasztrovállalkozója Hegyi Attila lett. A „Casual-Catering” magyarországi megtestesítője, a rendezvényszervezés emblematikus figurája, aki megreformálta a melegen tartó tálalóedényekben kínált fogások és a hidegtálak világát. A méltatás rámutat: Hegyi Attila hosszú éveken át tartó kemény munkával elérte, hogy mára a minőség fogalma egybeforrt az általa megalapított Albatros Party Service-szel. Újabb kihívásokat keresve megnyitotta fine dining éttermét, a TAMÁt.

Az év gasztroshowmanjének Czinege Tamást választották, aki kezdetben egy spájzajtón keresztül nyitott világot a közönség számára (ez volt a Spájz-a-szájban), majd Újlipótváros legjobb „sarki fűszerese” lett, mostanában pedig „füstölögni” szeret (BBQ és Gastro-Hack). Az ország „Czini Ura” frappáns és utánozhatatlan stílusával a hazai gasztro kultúra egyik legeredetibb alakja, akinek előadásai és turnéi élményszámba mennek.

Fotó: Best of Budapest & Hungary, Caviar & Bull, Baraka, Szepsy Pincészet, Gourmet Riporter

 

Címkefelhő