
Mi a közös a Babelben és az Olimpiában?
Megkezdődött a Bocuse d’Or szakácsverseny magyar selejtezője, amelynek végén kiderül, ki képviseli Magyarországot 2018 nyarán Torinóban, a Bocuse d’Or európai döntőjén. A hat továbbjutó mindegyike tapasztalt séf, nagy múltú étteremben dolgozik, ami különösen izgalmas finálét ígér jövő februárra.
A honi selejtező versenyre pályázat útján lehetett bekerülni, minden olyan magyar állampolgárságú szakács pályázhatott, aki 2017. január 26-ig betöltötte 21. életévét és elhivatottnak érzi magát a nagy presztízsértékű versenyen való megmérettetésre.
A beérkezett pályamunkákból a Magyar Bocuse d’Or Akadémia tagjaiból álló zsűri (Szulló Szabina, Bíró Lajos, Hamvas Zoltán, Lutz Lajos, Nyíri Szása, Ruprecht László, Sárközi Ákos, Segal Viktor, Széll Tamás, Vomberg Frigyes és Wolf András) választotta ki a legígéretesebb recepteket.
Döntésük alapján a selejtezőn Dualszky-Kovács Péter, Elek Richárd, Garai Ádám, Haraszti Zsolt, Kiss Krisztián, Pohner Ádám, Tóth Pál, Várnai Péter, Veres István és Volenter István vehetett részt – közölte honlapján a Magyar Bocuse d’Or Akadémia.
A selejtező résztvevői közül öten délelőtt, öten délután készítették el ételeiket. A főtémához borjúcombot, kacsamájat és salotta hagymát, a vegetáriánus tányérhoz pedig risotto rizst, fürjtojást és gombát kellett használni.
A konyhai zsűriben Lutz Lajos, Ruprecht László, Szabó Kevin, Széll Tamás és Vomberg Frigyes vett részt, míg a kóstoló zsűriben Szulló Szabina, Bíró Lajos, Hamvas Zoltán, Harmath Csaba, Christian Meyer, Nyíri Szása, Sárközi Ákos és Vajna Tamás foglaltak helyet.
– Ha nincs rend a konyhában, akkor nincs rend a fejekben – hangsúlyozta a verseny végén Széll Tamás a konyhai zsűri nevében, és a precíz konyhai munka fontosságára hívta fel a figyelmet. Sárközi Ákos a kóstoló zsűri nevében elmondta, nagy fejlődést tapasztaltak a két évvel ezelőtti versenyhez képest, és jó volt látni, hogy Széll Tamás sikere mekkora inspirációt jelentett a versenyzők számára.
A selejtezőből a következő hat versenyző jutott tovább, ők versenyezhetnek majd február 8-án a SIRHA Budapesten, a magyar döntőben: Elek Richárd (Fausto's Osteria), Garai Ádám (Olimpia), Haraszti Zsolt (Alabárdos), Pohner Ádám (Kistücsök), Veres István (Babel), Volenter István (67 Étterem & Bistro).
Fotó: Fekete Antonio