Hogy kerül pörcpor a krémlevesbe?
A leves étvágygerjesztő. A leves teltségérzetet biztosít. A leves forrása a napi folyadékbevitelnek. A leves fogyasztásának közösségi hatása van. A leves ideális többféle diétához, betegség utáni lábadozáskor, zöldségből készült változatait vegetáriánusok is fogyaszthatják. Levest azok is készíthetnek, akiknek kevés idejük akad a főzésre. Nekik segít a Bonduelle, amely most két új krémlevessel jelentkezett.
A leves ősi táplálék, amit bizonyít, hogy az angol soup vagy az olasz zuppa (leves) szavak a szanszkrit su+po kifejezések egybeolvadásából származnak, jelentése: jó(l)+táplálék. A leves tényleg jó, a magyaroknak meg különösen, a gulyás vagy a húsleves legalapvetőbb része étkezésünknek. Ráadásul a levesnek nemcsak élettani hatásai kedvezők, de kiemelendő a fogyasztásának közösségi hatása is.
A zöldségből készült változatokat a vegetáriánusok is fogyaszthatják. A leves biztosítja a folyadékellátottság egy részét, hiszen átlagosan 20-30 százaléka a folyadékbevitelünknek ételekből, levesekből származik. (Ez az idősebb emberek esetében nagyon fontos, mert a tapasztalat szerint az idősebb korba lépők kevésbé szeretnek folyadékot inni.)
Ha ennyire jó levest enni, miért hangsúlyozzuk a leves előnyeit? Mert sajnálatosan egyre kevesebb zöldség felhasználásával készülnek, legalábbis erre enged következtetni az az adat, amelyet Antal Emese dietetikus ismertet: 2009-2014 között Magyarországon ötödével csökkent a zöldségfogyasztás. Mindeközben sóból 2,5-3-szor többet fogyasztunk az ajánlottnál.

Pedig a levesekben található zöldségek rostokban, ásványi anyagokban, vitaminokban egyaránt gazdagok. A leves készítésénél általában előnyben részesítjük a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, ám a dietetikus szerint ilyenkor is ügyelni kell a frissességre, mert a hosszú tárolás során a zöldség elveszítheti vitamintartalmának, tápértékének egy részét.
Ugyan a jó minőségű friss zöldségnek nem akad párja, nyugodtan használhatunk gyorsfagyasztott termékeket is. Az FDA, az Egyesült Államok Gyógyszer és Élelmiszer Ügynöksége 1998-ban egy tanulmányában rámutatott, hogy a gyorsfagyasztott termékek tápanyagtartalmának egészségre gyakorolt hatása nem kisebb az éppen a piacon vásároltaknál. Ez annak köszönhető, hogy a betakarítás után szinte azonnal feldolgozzák a zöldségeket, és -18-22 °C-on gyorsfagyasztják.
A leves a legkisebbek esetében kiemelten fontos fogás, hiszen a legtöbb gyermek idegenkedik a zöldségektől, ugyanakkor nagyon fontos lenne, hogy minél több zöldséget fogyasszanak. A tapasztalatok szerint a krémleveseket jobban elfogadják a lurkók, másrészt, ha bevonjuk őket a fogás elkészítésébe, megkedveltethetjük velük a különböző zöldségeket.

A francia Bonduelle, a „zöldségek innovatív nagykövete” most e kettőt igyekszik ötvözni. Missziójuk egyébként is a zöldségek megismertetése, megkedveltetése, hogy az egészség élvezet is legyen egyben. A vállalat szerint (is) a zöldség alapvető egy jobb élethez, ezért a cég célja, hogy fogyasztása legyen része a mindennapi étkezésnek. Ez még akkor is szép gondolat, ha tisztában vagyunk vele, ez a vállalkozás üzleti érdeke is.
Szirbek András, a Bonduelle marketing igazgatója hangsúlyozta: a választékot igyekeznek mindig az adott országban élők igényeire szabni, ennek megfelelően a cég most előrukkolt két új termékkel, a sütőtök, illetve a karfiol krémlevessel. Mindkét kiszerelés 400 grammos, a termékek krémleves alapot tartalmaznak, az előfőzött, gyorsfagyasztott termékeket csak fűszerezni és mixelni kell (de nem kötelező krémlevesként fogyasztani), röpke idő alatt elkészíthetők.

Hogy ez mennyire igaz, azt Fördős Zé tippjei igazolják. Zé szerint sokan türelmetlenek a konyhában, meglepetésre még magát is közéjük sorolja, így a két zöldségkrém alap ideális az időhiányban szenvedőknek. Ám e leveseket is fel lehet dobni néhány hozzávalóval. Zé karfiollevesébe például házi készítésű fűszerolaj, petrezselyemzöld, pirított garnéla, a rendkívül érdekes és finom kisütött pörcpor vagy leveles tészta került. A sütőtöklét pirított tépett csirkemell csíkokkal, lágy fürjtojással, leheletnyi chilivel és fekete szezámmaggal bolondította meg.

Fördős Zé egyébként azokkal ért egyet, akik a leves lélektani hatását emelik ki, továbbá tápértékét hangsúlyozzák. Ugyanakkor úgy véli, egy-egy leves elkészítése kiváló terep a kísérletezők számára is.