Skip to main content

Encs kincse a világ legjobbjai között

| Gourmet Riporter | Terülj, terülj!

Bekerült a földkerekség legjobb ezer étterme közé az encsi Anyukám mondta a La Liste nevű gasztronómiai összesítésben, amely öt földrész legjobb éttermeket lajstromozza. A világ legnagyszerűbb étterme címet a párizsi Monnaie de Paris érdemelte ki.

 

A La Liste olyan nemzetközi gasztronómiai lista, amelyet nem egy szakmai zsűri véleménye alapján, hanem a fogyasztók, az előkelő gasztronómiai kalauzok (Michelin, Gault-Millau) és bloggerek értékelése alapján állítanak.

la liste 021

A három Michelin-csillagos Monnaie de Paris étterem séfje, Guy Savoy 2016-ban még negyedik helyezett volt, tavaly és idén azonban már az ő éttermével kezdődött a lista. Guy Savoy diadalát nagyban elősegítették a híres ételkreációi, mint a szarvasgombás articsóka leves, megbolondítva egy kis szarvasgombás leveles tésztával össze – vélekedett a Turizmus Online. A második helyen holtversenyben az New York-i Le Bernardin és a tokiói Kyubey végzett.

la liste 011

A 2018-as listára Japánnak 134 étterme került fel, majd Kína (123) és Franciaország (118) következik. Az Egyesült Államoknak 88, Spanyolországnak 67, Olaszország 55 étterme található meg a különleges lajstromban. Hogy mennyire más az összesített értékelés, arra a három Michelin-csillagos dán Geranium a példa, amely nem került be még az első ötven étterem közé sem.

la liste 031

 

A magyar éttermek közül a legjobb értékelést (81.75 pont) a Costes kapta, majd az Onyx és a Borkonyha következik egyaránt 80.50 ponttal. Hatalmas meglepetésre az encsi Anyukám Mondta is felkerült a listára kerek 80 ponttal, ami nemcsak a településnek, de Borsod-Abaúj-Zemplén megyének és az országnak is óriási dicsőség. A környező országok közül Ausztria 19, Szlovénia 5, Horvátország 1 étteremmel képviselteti magát a listán.

Fotó: La Liste, Guy Savoy

 

 

Címkefelhő