Skip to main content

Elődöntőben folytathatják ifjú szakácsaink

| Gourmet Riporter | Terülj, terülj!

Két fiatal magyar szakács, Botos András és Sándor Rodrigo is bejutott a regionális elődöntőbe a S.Pellegrino Young Chef szakácsversenyen. A magyar tehetségek nyolc másik kelet-európai szakáccsal versenyeznek tovább, hogy eldöntsék: ki jut a fiatal séfek számára indított világverseny 2018-as milánói döntőjébe.

Világszerte izgatottan várták a fiatal séfek, hogy eljöjjön a pillanat, amikor megtudhatják: több ezer jelentkező közül, ki lett az a 210 szerencsés, aki az elődöntőben folytathatja kulináris kalandját. Hazánkat Botos András, a székesfehérvári Diófa étterem séfhelyettese, valamint Sándor Rodrigo képviselheti a regionális elődöntőben (utóbbi már korábban is indult a versenyen, és 2016-ben bejutott a milánói fináléba). A versenyre 18 és 30 év közötti, legalább egyéves tapasztalattal rendelkező séf, sous chef és chef de partie nevezhetett.

Botos András galambbal pályázott, amelyhez rétegelt burgonyát, céklát és répát kínált. A fiatal séf elmondta: a pályázat feltétele a receptúra és az ételfotó beküldése mellett az volt, hogy meg kellett indokolnia, mit szeretne kifejezni az étellel. – Bár nem régóta vagyok a szakmában, szerettem volna egyediséget vinni a receptbe; úgy érzem szívem, lelkem benne van – mondta a Gourmet Riporternek Botos András. Arra a kérdésünkre, miért választotta a galambot, azt felelte: kereste a kihívást, szeretett volna egy kicsit nehezebb alapanyaggal dolgozni. A húst a Matusz-Vad, az étterem partnere biztosítja számára, s mára nagyon megszerette a galambot. 

galamb botos

Az elkövetkezendő hónapokban 21 régióban, tíz-tíz fiatal séf versenyezhet majd tovább egymás ellen. Olyan nagy kulináris hagyományokkal rendelkező nemzetek, mint például Franciaország, Olaszország, Japán vagy Kína önálló régiónak számítanak, míg a többi ország versenyzői különböző régiókban indulhattak. A magyar séftalentumok Kelet-Európába kaptak besorolást, ahol a lengyelek és a szerbek vitték a prímet. A tíz továbbjutó helyből négyet fiatal lengyel séfek foglaltak el, hárman jutottak be Szerbiából, ketten Magyarországról és egy versenyző Szlovéniából.

Az elődöntősök az elkövetkező hat hónapban regionális versenyeken mérik össze erejüket, amelyek ez év decemberében érnek véget. A huszonegy régióban a fiatal séfek egymással vetélkedve készítik el fogásaikat, amelyeket helyi szakácsokból álló zsűri értékel majd. Így dől el, ki képviselhet egy-egy régiót a világdöntő színpadán 2018-ban, Milánóban.

Bár a pályázati eljárás szigorú volt, 35 százalékkal többen jelentkeztek a versenyre, mint tavaly – írta a finedininglovers.com. Minden egyes elődöntős pályázót az Olasz Konyha Nemzetközi Iskolája választotta ki nagyon alapos kritériumok alapján. A séfek tányérjait öt szempont szerint értékelték: összetevők, készségek, tehetség, szépség és üzenet.

Fotó: mindmegette.hu, Botos András

Címkefelhő