Skip to main content

Ízletes falatkák ünnepe

| Gourmet Riporter | Terülj, terülj!

A magyarországi spanyol nagykövetség, a KultúrTapas és több fővárosi étterem közös szervezésében június 15-én Budapesten is megrendezik a tapas világnapját. A résztvevő spanyol vendéglátóhelyek meglepetésekkel készülnek.

tapas02 jamonA tapas világnapján szerte a földtekén programokkal készülnek az éttermek, rengeteg vendéglátóegység kínálja a tapasokat csökkentett áron, sok helyen nyereményjátékokkal, kóstolókkal várják a vendégeket. A budapesti éttermek biztosítják az ünnepre hangolódás lehetőségét, így nemcsak június 15-én, hanem az addig tartó időszakban is betérhetünk tapasokat csipegetni. 

A fővárosban a Pata Negra, az el Asador de Pata Negra, a La Nube, a Vicky Barcelona, a Padron és a Bontxo egyaránt várja a spanyol konyha iránt érdeklődő vendégeket. A hispán éttermek a fogyasztás mellé ajándékfalatokkal várják a tapasok szerelmeseit, s mindenkit, a kíváncsi a spanyol konyhára.

Mi az a tapas?

tapas03 quesoA tapas eredetéről számos legenda kering, köztük az, amely X. Bölcs Alfonz (1221-1284) királyhoz köthető. A kasztíliai uralkodó egy alkalommal úgy rendelkezett, hogy bora mellé egy kis adag ételt is szolgáljanak fel számára. Egy másik történet szerint a kocsmárosoktól ered a tradíció, akik az italt gyakran kenyérrel vagy kistányérral befedve (a tapa azt jelenti, fedő) kínálták, hogy a bogarak ne mászhassanak, illetve a por ne szálljon bele a pohárba.

Bármi is a tapas eredete, az biztos, hogy a falatkák mára a spanyol gasztronómia jellegzetességévé váltak. A tapas – amelyet a bárokban és éttermekben a szeszes ital mellé szolgálnak fel – rendkívül sokféle lehet, tulajdonképpen bármiből lehet tapas, amit kis adagokra lehet porciózni. Így a kicsiny szendvicstől, a kolbászkarikákon, sonkán át a sajtig szinte bármi.

Fotó: spain.info

Címkefelhő