Skip to main content

Tökmagkrém, drazsé, szarvasgomba – magyar sikerek Londonban

| Gourmet Riporter | Reflektor

Nem túlzás, ha azt állítjuk, frenetikus sikert értek el a magyar gyártók a londoni Great Taste Awards nemzetközi élelmiszerversenyen. Huszonnyolc magyar céget tüntettek ki három, kettő vagy csillaggal a szigorú ítészek, magolajoktól a csokoládékon, bonbonokon, mézeken, paprikán át a hústermékekig széles a paletta.

 

Nehéz időket élünk a koronavírus-járvány miatt, s bár az elismerés soha nem jön rosszkor, most talán még értékesebb, mint valaha. Számos vállalkozás a puszta létéért küzd, még akkor is, ha kiváló minőségű élelmiszereket készít, így egy nemzetközi szakmai díj talán nem is jöhetett volna jobbkor.

De mi is ez a verseny? A londoni székhelyű Great Taste Awards seregszemléjén a pályázók különböző termékkategóriákban nevezhetnek be élelmiszereket. Az idei verseny iránt – ahogy minden évben – hatalmas volt az érdeklődés, nem kevesebb mint 12.777 terméket neveztek be a világ minden tájáról. A sokak által csak élelmiszervilág Oscar-díjának tartott versenyen három, kettő és egy csillaggal díjazzák a termékeket. A zsűri több mint 500 tagból áll, amelynek tagjai kifinomult ízlésű szakemberek, így véleményük gyakorlatilag megfellebbezhetetlen. great taste awards 2020 10 logojpg

A verseny során a benevezett termékek kóstolásával több ezer kóstolóórát töltöttek el a szakértők, akik között Michelin-csillagos éttermek séfjei, elismert gasztronómiai szakemberek, patinás áruházak (Harrods, Fortnum&Mason, Selfridges, Harvey Nichols és Whole Food Markets) beszerzési igazgatói és neves ételkritikusok ülnek, akik minden előzetes információ és csomagolás nélkül, vakteszt során, pusztán az íz alapján hozzák meg ítéleteiket. Három csillag csak teljes egyetértés esetén születhet. Vagyis, ha a Great Taste logót látjuk, bízhatunk az áruban, amikor élelmiszert vásárolunk.

great taste awards 2020 03 donumgreat taste awards 2020 04 donum2Idén három csillagot kapott a már több alkalommal kitüntetett Donum Terrae tökmagkrémje és tökmagolaja. Ugyancsak a legmagasabb minősítést érdemelte ki az A. GERE és chocoMe közös projektje, az A. GERE Raffinée madagaszkári vadborsos pekándiója, manjari étcsokoládéval és egy csipetnyi sóval. A málnacsokoládéval bevont szicíliai mandula timur borssal Raffinée terméket egy csillaggal jutalmazták a bírák.

Két csillagot egyre több magyar gyártó érdemel ki. A Hungarian Heritage szarvasgomba carpacciója ebben az elismerésben részesül. A cég ezen kívül egy csillagot érdemelt ki a szarvasgombás akácmézéért. A bodrogkeresztúri Borecet Művek sárgabarackból és bodzavirágból, a szilvából és vaníliból, a málnából, valamint körtéből és levendulából készült ecetje mind két csillagot kapott. Ahogy a Hódi Paprika csípős paprikája, tölgyfán füstölt csípős paprikája is. Egy csillagot érdemelt ki a cég tölgyfán füstölt édes paprikája, a limitált kiadású Best of Hodi magyar édes paprika terméke.

great taste awards 2020 08 ageregreat taste awards 2020 05 hh

A kétcsillagosok táborát erősíti a Grapoila organikus tökmaglisztje, napraforgómaglisztje, hidegen sajtolt mogyoróolaja, hidegen sajtolt organikus napraforgómagolaja, hidegen sajtolt szőlőmagolaja. Egy csillaggal jutalmazták a vállalkozás hidegen sajtolt mustármagolaját.

A megyaszói Tokaj Vicinitas Mangaliaca is aratott: mangalicaszalámija és mangalica zsírja két; míg a cég 36 hónapon át érlelt mangalicasonkája, csípős mangalicaszalámija, vörös áfonyás mangalicaszalámija, zöldborsos mangalicaszalámija, fekete szarvasgombás mangalicakolbásza és töpörtyűkrémje egy csillagos díszítéssel kerülhet a boltokba. 

füle farka 09

A kisigmándi Bagoila tökmagolaját és a Fajszi Paprika Manufaktúra prémium, kézműves, édes paprikaőrleményét szintén két csillagra értékelték Londonban. A Dr. Honey prémium gesztenyeméze kettő, szarvasgombás akácméze egy csillagot kapott. 

great taste awards 2020 07 drhoney

A soproni Harrer Csokoládé India Malabar 71% étcsokoládéja és a málnás étcsokoládéja kétcsillagos elismerésben részesült. Egy csillagot érdemelt a manufaktúra kaffir lime-mal és citromfűvel ízesített 70 %-os ét táblája. A dunaharaszti Dantoni Chocolate Sao Thome & marcipán bonbonját két csillagra értékelte a zsűri. 

harrer ch 07

Karl Harrer

A pécsi Maya Chocolate Fresh Zephyr termékét ugyancsak két, míg My Peru és Spice Girl tábláját egy csillagra értékelték a vakteszt során. A szigetszentmiklósi SWEETic tökmag-áfonyás bonbonja biztos nagyon ízlett az ítészeknek, mert két csillagra értékelték. Egy csillagot kapott a vállalkozás ropogós pekánja és tökmag-meggy terméke.

great taste awards 2020 sweetic

A budakeszi Mayer Szörpre is valóságos csillageső hullott: prémium málna-csilis szörpje kettő, mellette a málnás, epres, jeges teás, mangós és fekete ribizlis szörpjük egyaránt egy csillagot hozott haza a brit fővárosból. A nagymarosi Gabko Chili Zip’s ale mangó, habanero csípős szósza szintén két csillagot kapott, és egy csillagot érdemelt termékeik közül a Yellow csípőspaprikaszószuk.

great taste awards 2020 01 mayer

Népes azok tábora is, akiknek terméke egy csillagot érdemelt ki, közéjük tartozik a Dobosi organikus szőlőmagolaja; a Fabric Csokoládé 64 %-os dominikai étcsokoládéja kumquattal és kesudióval; a Chocorino kézműves csokoládémanufaktúra 70 %-os csokoládéja fekete ribizlivel; a Majomkenyér narancsos-fahéjas keksze; a Stelcz és fia Stelcz papa kedvenc csípős stifoldere és házi csípős paprikás szalámija.

great taste awards 2020 09 raw

Csaúgy, mint a Janchili chipotle-ja; R.A.W. Artisan Honey fahéjjal ízesített méze; a Cocó7 Csokoládé csokis mogyorós és pálinkás-szilvás bonbonja; a Huney Beest Ltd. vadméhkenyere; a glulu's Free From chilis grissinije; a Bonbonier konyakos-trüffel bonbonja; valamint a chocoMe mogyorós tejcsokoládéval és passiógyümölcsös párnával bevont Piemonte mogyoró drazséja és forró csokoládéja tonkababbal.

Fotó: R.A.W., Mayer, Sweetic, dr. Honey, A. GERE, Donum Terrae, Heritage, Gourmet Riporter

Címkefelhő