Skip to main content

Kocshudzsang csige és az onggi edények

| Gourmet Riporter | Reflektor

Az ősz egyik kiemelkedő eseménye lesz szeptember második felében a Koreai Kulturális Fesztivál, amelyen autentikus koreai főzőshow-t is megtekinthetnek az érdeklődők. Aki azonban többet is szeretne megtudni a koreai gasztronómiáról, érdemes ellátogatnia a fermentált ételek történetét bemutató, október 31-ig látogatható tárlatra.

 

A Koreai Kulturális Központ szeptember 22-én rendezi meg a Mom Sport Uszoda és Sportközpontban (Budapest, Csörsz utca 14-16.) a Koreai Kulturális Fesztivált, amelynek keretében kulináris kalandozásra csábítják a látogatókat. A koreai gasztroshow-t Chris Lee, a koreai konyha szakértője vezeti. A bemutató során egy jellegzetes háromfogásos koreai menü elkészítését mutatja be a közönségnek. Az előétel tofu saláta, a főétel gochujang jjigae (ejtsd: kocshudzsang csige), a desszert pedig mézes rizsgolyó lesz.

koreai fesztival 01

A gochujang jjigae a gulyásleveshez hasonlít, és tökéletesen illenek hozzá a magyar borok, ami azért nem elhanyagolandó szempont, mert Chris Lee-t a különböző gasztronómiai kultúrák összhangja foglalkoztatja, s budapesti fellépésén a koreai és a magyar konyha találkozását helyezi a fókuszba. A szakács magyar sertéshúst és helyi zöldségeket használ a bemutató során, így azt is elleshetjük, miként lehet elkészíteni hazai hozzávalókkal autentikus koreai ételeket.

Szeptember 4-től október 31-ig látogatható majd az a kiállítás, amely a Koreai konyha: a fermentált ételek története címet kapta. A Koreai Kulturális Központ (Budapest, Csörsz utca 49-51.) időszakos kiállítása betekintést nyújt a tradicionális koreai erjesztett ételek készítésébe, kialakulásuk történetébe és bemutatja az elkészítéshez szükséges művészi kerámiákat.

koreai fesztival 03

A hansik (azaz koreai étel) kifejezés magában foglalja az ország gasztronómiai örökségének nemzedékről nemzedékre formálódó jellegét, az egyes alapanyagok, fogások történelmi és kulturális kontextusát. A Koreai-félsziget éghajlatát és ezen keresztül mezőgazdaságát meghatározza a jól elkülönülő négy évszak, és a többi távol-keleti országhoz hasonlóan a rizstermesztés hagyománya.

koreai fesztival 02Az élelemforrás tekintetében szűkös téli és tavaszi hónapok a húsok és zöldségek tartósítására ösztönözték a félsziget lakóit, s e kihívásra válaszként fejlődtek magas szintre a régiónként kisebb-nagyobb mértékben különböző fermentálási eljárások. A kintről folyamatosan beáramló friss oxigén segíti az onggiban tárolt különféle paszták, kimcsi, tengeri termékek erjedését. Az erjesztés, más néven fermentálás folyamata alatt a mikroorganizmusok a bennük lévő enzimek révén szerves anyagot bontanak le. Így készül például a kimcsi, a szójabab paszta, a szójaszósz, a sajt, a joghurt, a tenger gyümölcsei. Az ilyen ételek íze és illata a természet reakcióját kihasználva természetesen alakul ki, valamint kimagasló a tápértékük és a frissességük is. Talán ezért fektettek bele annyi energiát és időt ennek a módszernek a kifejlesztésébe, és ennek köszönhetően vált az ételkultúránk részévé.

Az elődök hosszú időn keresztül a különböző gabonafélék, gyümölcsök, só, tenger gyümölcsei vagy a tradicionális koreai konyhához tartozó kimcsi, szójabab paszta, csípős paprika paszta és szójaszósz elraktározásához az onggi nevű cserépedényt használták. Az apró szemekből álló alapanyagnak köszönhetően égetés közben a különböző nagyságú részecskék parányi lyukakat alakítanak ki. Ezeken a réseken keresztül átáramlik a levegő, így az ételek sokáig nem romlanak meg, és frissek maradnak. Az ilyen nagyszerű légáteresztéssel és fertőzésgátló hatással rendelkező onggit élve lélegző edénynek hívják.

A Koreai Kulturális Központ időszakos kiállításán a látogatók a koreai gasztronómia e jellegzetes területére nyerhetnek betekintést. A tárlaton kiemelt szerepet kapnak az onggi edények, melyek a több évszázados koreai kerámiaművesség egyik legnagyobb kulturális jelentőséggel bíró ágának termékei. A kiállításon az Ulsan Oigosan (ejtsd: ulszán-vegoszán) manufaktúra kézműves termékein keresztül ismerkedhetünk meg ezekkel a rendkívüli precizitással készülő tárolóedényekkel. Körüljárjuk a regionális különbségeket, valamint megismerkedhetünk a szójababpaszta és egyéb fermentált alapanyagok készítési metódusával, amelyek nélkül a legtöbb koreai fogás elképzelhetetlen lenne.

Fotó: Koreai kulturális Központ, freeimages.com

Címkefelhő