Skip to main content

Húsz éve tesztelik a magyar éttermeket

| Gourmet Riporter | Reflektor

Múlt héten volt az első hazai Michelin-kalauz premierje: a vörös könyvecske immár nemcsak a fővárosi, hanem a vidéki éttermeket is lajstromozza. Górcső alá vettük, hogy a Michelin inspektorai szerint Magyarország mely régióiban található a legtöbb jó minőséget képviselő étterem, ahogy azt is, mely területek jelentenek fehér foltot.

 

A legtöbb Michelin által ajánlott étterem az úgynevezett Central Hungary (lénygében Budapest) régióban található, szám szerint 21. A fővárost a Balaton partján található számos kiváló étterem miatt Veszprém megye követi, ahol 12 ajánlott vendéglátóhelyet találhatunk a piros könyvecskében. Borsod-Abaúj-Zemplénben és Baranyában egyaránt 4, Pest megyében, Fejérben, Komárom-Esztergomban és Somogyban 3-3, Hevesben és Csongrád-Csanádban kettő ajánlott helyre ülhetünk be.

Egy-egy helyet ajánlanak a szigorú ítészek Bács-Kiskun, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyében. Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna és Zala megyében az inspektorok nem találtak olyan éttermet, amelyet érdemesnek tartottak volna arra, hogy a vendégek figyelmébe ajánlják.

essencia 06

Ha a megyeszékhelyeket vizsgáljuk, Miskolc vezet a maga 3 éttermével, e városon kívül egyedül Szeged tud még felmutatni egynél több ajánlott helyet, kettőt. Debrecen, Eger, Győr, Pécs, és Székesfehérvár egyaránt egy ajánlott étteremmel büszkélkedhet. Nincs azonban a Michelin által javaslott étterem Kaposváron, Kecskeméten, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Szekszárdon, Szolnokon, Szombathelyen, Tatabányán, Zalaegerszegen és Veszprémben, amivel – különösen az utóbbit illetően – el lehet éppen vitatkozni.

bockbistro balaton 06

Az is érdekes, hogy olyan frekventált turisztikai célpontok, mint Siófok, Zalakaros, Hévíz, Bükfürdő, Sopron, Visegrád, Kőszeg, Harkány, Gyula, Tokaj vagy Szentendre ugyancsak fehér folt a kiváló éttermek térképén. S hogy miként dől el egy-egy étterem besorolása? „Egy öt kritériumra épülő, egyedi módszertan alapján vizsgálják a tesztelőink az éttermeket a világ minden pontján” – magyarázta Gwendall Poullenec, a Michelin Guide nemzetközi igazgatója, aki online jelentkezett be a Magyar Turisztikai Ügynökség múlt heti sajtóeseményén.

st andrea 05

A Turizmus Online beszámolója szerint ezek 1) az ételek alapanyagainak minősége, 2) az életkészítés technológiai színvonala, 3) az ízek harmóniája, 4) a séf személyiségének megjelenése, 5) és a következetesség, azaz, hogy a különböző időpontokban elvégzett ellenőrzések során mindig ugyanazt a minőséget tapasztalják-e.

„Ellenőreink húsz különböző nemzetiségből kerülnek ki, mindegyikük külföldre is utazik tesztelni, teljes munkaidőben dolgoznak a kalauznál, és az év 350 napján tesztelik az arra érdemesnek ítélt helyeket, amelyeket maguk fedeznek fel, választanak ki a rendelkezésükre álló, és saját maguk által gyűjtött információk alapján. Ellenőreink, akik egyébként párban is lehetnek, alaposan feltérképezik a potenciális helyszíneket, egyetlen arra érdemes vendéglátóhely sem esik ki a látókörükből” – hangsúlyozta Poullenec.

bistrosparhelt 02

Azt nem árulta el, hány ellenőr dolgozik a kötelékükben, mert ez is a titkos módszertan részét képezi, amelyben 120 éve nem hajlandók kompromisszumot kötni. Módszertanuk fontos eleme, hogy nemcsak különböző nemzetiségű, de más-más profilú ellenőröket is foglalkoztatnak, és kiemelkedően számít azok függetlensége, szakértelme, teljes névtelensége és a következetes bírálati tevékenység, amelyet végeznek. Az igazgató szerint mindezek garantálják a tesztelés függetlenségét és pártatlanságát.

Szintén fontos elem az inspektorok kilétének elrejtésére, hogy egy tesztelő soha nem látogathatja kétszer ugyanazt a helyet. Nem feltűnősködik, nem kritizálja az ételt, nem kérdezősködik, és véletlenül sem hívja fel magára a figyelmet azért, hogy ugyanabban az élményben lehessen része, mint egy vendégnek. A szakember azt is kiemelte, hogy a csillagok kiosztása mindig gondos csapatmunka eredménye, a csillag-gyanús helyeket általában több tesztelőjük is felkeresi.

babel 02

Poullenec rámutatott: a kalauz 1900-as alapítása óta hű ahhoz az elképzeléshez, hogy egy Michelin-csillagos étterem az Egyesült Államokban, Vietnámban vagy Szlovéniában ugyanazt a minőséget képviselje, mégis a maga nemében egyedülálló legyen, mert minden díjazott hely egyedi értékeket, arculatot, szinte önálló „személyiséget” képvisel.

A nemzetközi igazgató megállapította: Magyarország minden túlzás nélkül világklasszis kulináris úti cél. Elmondta, hogy a magyar séfek sikere szerintük abban rejlik, hogy kreatívak, innovatívak, bátran alkalmaznak új konyhatechnológiákat, új alapanyagokat, mégis mélyen beágyazottak nemzeti konyhaművészetükbe.

a salt 07

Sokuk szerez tapasztalatokat, gyűjt inspirációt külföldön, amit hazatérve kiválóan kamatoztat úgy, hogy ötvözi a megszerzett tudást a hazai tradícióval. Ez igazi védjegy. Ezen kívül a sokszínűséget emelte ki a magyar szakemberek legfőbb erényeként. Honfitársaink nagyszerűen bánnak a magas minőségű összetevőkkel, meg tudják őrizni azok beltartalmi értékét úgy, hogy azokból kifinomult ízléssel gourmet fogásokat varázsolnak. A hazai helyek erősségeként említette még a fenntarthatóságot is.

A sajtóbeszélgetésen ugyancsak online vett részt egy a Michelinnél nagy becsben tartott főellenőr is, akinek csak a hangját hallhatták a résztvevők. Elmondta, hogy kollégáival húsz éve látogatják Magyarország és a térség arra érdemes vendéglátóhelyeit, és óriási fejlődést tapasztalnak a gasztronómiai felhozatalban.

babel 082

Kelet-Európát szerinte általánosságban komoly felívelés jellemzi, Magyarország pedig az élvonalban foglal helyet. A szakember megerősítette: az ellenőröknek nincs előre meghatározott listájuk arról, hogy hová menjenek tesztelni, maguk választják ki az arra érdemesnek ítélt helyeket, és sokkal nagyobb számú éttermet vesznek górcső alá, mint amennyi bekerül a kalauzba. Ráadásul mindet többször is „lejárhatják”. És mivel egyre több jó hely nyílik, a tesztelések száma folyamatosan nő.

gusto13 02

A sajtóeseményen a nemzetközi igazgató kitért arra is: azért most jött el az ideje annak, hogy a teljes magyar vendéglátóhely-kínálatot értékeljék, mert az utóbbi 5 évben rengeteg színvonalas hely nyílt. „Vidéken is rengeteg ígéretes étterem található, egyediséggel, eredetiséggel. Magyarország abszolút versenyképes a nemzetközi csúcsgasztronómiai szcénában. A kalauzba bekerülő magyar helyek száma várhatóan tovább nő majd. Általános tapasztalatunk, hogy ahol díjat kapnak a létesítmények, ott a séfek még több inspirációhoz jutnak, és egymást követik a frissen csillagot szerzett helyek. Minden országban, ahol kiadjuk a kalauzt, az katalizátorként működik a gasztronómiai szakemberek körében, és akár évről-évre nő a könyvben helyet kapó éttermek száma” – emelte ki Poullenec.

essencia 05

Ugyanakkor óva intett attól, hogy a séfek ezután csak a csillagra fókuszáljanak, vagy hogy az ellenőrnek vélt vendég kedvére próbáljanak tenni. Jó tanácsa, hogy csak a vendégek igényei lebegjenek a szemük előtt, ez az, ami eredményt hozhat.

Poullenec leszögezte azt is: nem dolgoznak sem séfeknek, sem éttermeknek, egyedüli céljuk, hogy a gasztrovilág legjobb helyeit felfedezzék a nagyközönség számára. Hozzátette ugyanakkor: ha az asztalfoglalási applikációjukon keresztül foglal a vendég egy Michelin-csillagos helyre, jutalékot kapnak a számla összegéből.

szepilona2 01

A másik bevételi forrásukat pedig a különböző, desztinációs marketinggel foglalkozó szervezetekkel való együttműködés adja. Az ilyen partnerségek keretében jelentős támogatáshoz jutnak a feltérképezendő területek kiválasztásához, a marketing és kommunikációs tevékenységükhöz és rendezvényeik lebonyolításához. A magyarországi munkához a Magyar Turisztikai Ügynökséggel kötöttek partnerséget.

 

Címkefelhő