Skip to main content

Villányi borász kapta az első életműdíjat

| Gourmet Riporter | Pincesor

Tiffán Ede kapta a Magyar Bor Akadémia által idén alapított Életműdíjat, amelyet a villányi borász a parlamentben vehetett át Kövér László házelnöktől. Az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta: a rendszerváltás utáni egyik, ha nem a legnagyobb sikertörténet a borászoké, akiknek köszönhetően ismét világhírűvé vált a magyar bor.

 


Amikor Zilai Zoltán, az akadémia elnöke felhívott telefonon és megkérdezte, elfogadom-e a jelölést, meghökkentem, ugyanakkor nagyon jólesett, hogy rám gondoltak, talán nincs olyan kolléga, aki visszautasította volna a díjat – idézte fel Tiffán Ede, mit érzett, amikor a megtisztelő jelölést kapta. Ezt követően azonban napokig kétségek gyötörték, azon vívódott, vajon megérdemli-e a díjat, hiszen a borászat Magyarországon sikerszakma, sokan eredményesek, akik szerinte szintén megérdemelték volna az elismerést.

tiffan parlament 06

A borász kifejtette: nemcsak a rendszerváltás utáni karrierjére büszke, hanem az 1990 előtti, nagyüzemi munkáját sem tagadja meg. A több mint két évtized alatt végigjárta a szakmai ranglétra minden fokát, közben a legrészletesebben megismerte a szakma teljes szegmensét. Az ismereteket akkor tudta leginkább hasznosítani, amikor saját borászatot alapított, később pedig segítőkészen állt a kezdők mellé is tanácsaival.

Beszédében kitért arra is, hogy bár nem örült neki, amikor fia 8 éve a politikusi pályára állt, ma már nagyon büszke arra, hogy nem vallott szégyen a parlamentben sem, és nagy munkát fektetett abba, hogy megszülethessen a második hegyközségi törvény.

Kövér László házelnök felidézte: Tiffán Edével 1998-ban találkozott először, miután a jobboldal megnyerte a választásokat, és az összes borvidéken a kisgazdák, az MDF vagy a Fidesz jelöltje nyert. – Ez így természetes, kommunista nem győzhet borvidéken, mert a borban hazudni nem lehet – kommentálta Kövér László emlékei szerint Tiffán Ede a választási eredményeket.

tiffan parlament 03

A házelnök elmondta, olyan generáció tagja, amely ha jó bort akart inni, bizony jobban tette, ha nagyszüleihez utazott, mert a kereskedelemben kevés minőségi bort lehetett vásárolni. A borivás élményét ezért sokadmagával a rendszerváltás után ismerte csak meg. 

tiffan parlament 05

– A rendszerváltás utáni egyik, ha nem a legnagyobb sikertörténet a borászaté, és a borászoknak köszönhetően a magyar borok újra világszínvonalúak – hangsúlyozta Kövér László. Kijelentette: a hegyközségi törvény jó döntés volt, ám Magyarországon sok sikertörténet várat még magára, amelyek a mentális világban lesznek tetten érhetők a jövő generáció számára – fejezte ki reményét az Országgyűlés elnöke. 

tiffan parlament 01

tiffan parlament 02– Akik egész életüket a szakmáért áldozták fel, megérdemlik, hogy példaképül állítsuk őket. Munkájuk, kitartásuk és eredményük hozzájárult a magyar borágazat fejlődéséhez – mondta Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke. Hozzátette: Tiffán Ede munkája tiszteletet parancsoló, mindig a legmagasabb színvonalú szakmaiságra törekedett. Tetteit a becsületesség és a tisztesség vezérelte.

Zilai Zoltán úgy vélte: a mögöttünk hagyott negyedszázadban nagy utat tett meg a szakma, különösen a minőség javult sokat, nem túlzás, ha azt állítjuk: sikerágazattá vált a borászat. Ez idő alatt az akadémia megalapította az Év Bortermelője díjat, amelyet már 27 alkalommal adtak át, először éppen az ünnepelt, Tiffán Ede kapta.

A rendszerváltáskor a hazai borászatot sikerpályára állítók halántéka mára deresedni kezdett, tette hozzá az elnök, ám sokak mellett már ott áll az utódjuk, így a generációváltás vélhetően nem okoz gondot. A cél, hogy a stafétabot átadása minél eredményesebben megvalósuljon. Az ünnepi eseményen megjelent Jakab István az Országgyűlés alelnöke, Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Kiss Eliza miniszteri biztos, valamint számos kiváló borász.

 

Címkefelhő