Skip to main content

„Az első, egyetlen, megismételhetetlen”

| Gourmet Riporter | Pincesor

Már előjegyezhető a Kovács Nimród Winery 2008-as Grand Bleu Nagy-Eged-hegy Kékfrankosa, amely a 2004-es telepítésű kékfrankos ültetvény szűztermése. A Grand Bleu 2008-at a VinCE Budapest Wine Show bemutatóján Elizabeth Gabay és Peter McCombie Master of Wine-ok is kiváló tételnek értékelték.

 

Mi kell egy ilyen bor megszületéséhez? Kifogástalan terroir, egészséges szőlő, kitűnő évjárat és vélhetően az angyalok lelkes segítő munkája, mert nélkülük ilyen borok nehezen kerülnek palackba. Ez a Kékfrankos maga „a” bor, az elemek tökéletes harmóniája. A szűztermés általában borvidéktől, fajtától függetlenül különleges értékkel bír. Mivel ilyen bor minden ültetvény életében csak egyszer tud megszületni, nyilván gyűjtői értéke sem elhanyagolható. Az első, egyetlen, megismételhetetlen – írta a borról Mészáros Gabriella, nemzetközileg elismert borakadémikus

A szakértő szerint a bort hűvösen elegáns megjelenés és illat jellemzi, mentás, kakukkfüves, bazsalikomos bujasággal. Íze igazi varázslat, sima, selymes tapintású, eleven savakkal, finoman fűszeres gyümölcsösséggel. Minden egyes korty letisztult, szinte észrevétlen, tökéletesen beépült, de nem jelentéktelen tanninokkal. Mindössze 275 palack készült belőle, amelyből most 50 számozott példányt kínál a pincészet eladásra. A valódi ritkaságot borgyűjtőknek és befektetőknek ajánlja a pincészet.

kovacs nimrod 03

A 2008-as Grand Bleu a Nagy-Eged Grand Cru legmagasabban fekvő dűlőjéből való; a 2004-ben telepített szőlő legelső szüretének gyümölcse. A bor zempléni hordóban érlelődött 24 hónapig. Szépen tükrözi az egyedi terroir mészköves, kovás ízvilágát, amelyet szépen kiemel a különleges nagy-egedi savgerinc.

A Nagy-Eged-hegy Közép-Európa egyik legértékesebb és legkülönlegesebb termőhelye. A Bükk-hegységhez tartozó, Egertől északkeletre elterülő, 537 méter magas Nagy-Eged-hegy meredeksége 20-35 százalékos, kitettsége déli, termőhelyét mészmárga borítja.

kovacs nimrod 04

A kutatások szerint már sok millió évvel ezelőtt is szőlő termett a Nagy-Eged-hegyen, a 18. században viszont már vitathatatlanul kiemelkedett a termőhelyek közül, és az ott termett borokat a legjobbak között tartották számon. Jelenleg Magyarország legmagasabban fekvő szőlőterülete. A Kovács Nimród Borászat ottani kékfrankos-ültetvénye Közép-Európa legmagasabban fekvő kékfrankos telepítése. – A Nagy-Eged- hegyet nem szabad semmivel sem összehasonlítani, mivel teljesen egyedi. Burgundiát sem hasonlítják más borvidékekhez, mert etalon. A Nagy-Eged- hegy is ilyen – vélekedett a termőhellyel kapcsolatban Dr. Rohály Gábor, nemzetközi borakadémikus.

Fotó: Kovács Nimród Winery

 

Címkefelhő