Skip to main content

Háromezer palackkal kortyoltak a Bazárban

| Gourmet Riporter | Pincesor

A közelmúltban lebonyolított VinCE Budapest Wine Show három napja alatt a borászok hatezer borkedvelővel találkozhattak, háromezer palackot bontottak ki pincészetük legjobbjaiból. Az esemény mesterkurzusain és workshopjain közel 20 millió forint értékű bort töltöttek ki kilencezernél is több pohárba. A vendégek számos olyan bort kóstolhattak nemzetközi szakemberek hozzáértő kalauzolásával, amelyek a magyar közönséghez csak nagyon ritkán jutnak el.

 

Az idén kilencedik alkalommal megrendezett VinCE Budapest Wine Show először várta a látogatókat a Várkert Bazárban. Az esemény három napja alatt a látogatók nemcsak a legkiválóbb magyar pincészetek tételeit ismerhették meg első kézből, hanem a borvilág legaktuálisabb trendjeiben is elmélyedhettek.

Ennek megfelelően a vendégek harmada a borszakmát képviselte: a pincészetek mellett borszakírók, sommelier-k és borkedvelők kóstolták a rendezvény különleges kínálatát. – A VinCE Budapest Wine Show az ínyencek ünnepe, ahol a legjobb tételeket a világ legnagyobb szakértőivel kóstolhatják végig a részvevők – hangsúlyozta Jandrasics Borbála, a rendezvény szakmai vezetője.

vince wine show 01

A VinCE Budapest Wine Show egyik fő vonzereje a szakmabeliek számára is rendkívüli kóstolási élményeket és tanulási lehetőséget kínáló mesterkurzusok. Mint minden évben, idén is számos pezsgővel, különösen champagne-nyal foglalkozó telt házas előadásra került sor, két champagne-házat egyenesen a chef de cave, vagyis a pincemester képviselt: a Charles Heidsieck tételeit Cyril Brun, az Alfred Gratien pezsgőit Nicolas Jaeger mutatta be.

Két mesterkurzust tartott a pezsgővilág egyik legnagyobb szaktekintélye, Tom Stevenson. A csodálatos rozé champagne-okat bemutató, ugyancsak telt házas előadásán bontották fel az esemény legértékesebb tételeit, a közel 300 ezer forintos palackárú 2004-es Roederer Cristal Rosé Magnumokat.

vince zaro 01

A napi öt mesterkurzuson, a francia champagne-okon, spanyol cavákon és az olasz proseccókon kívül olyan aktuális témák is napirendre kerültek, mint a vulkanikus borok, amelyekről a terület egyik legelismertebb nemzetközi szakértője, John Szabo Master Sommelier tartott előadást. Monty Waldin bevezetést tartott a biodinamikus borok világába, a nemzetközi fajták hagyományos borvidékeken való érvényesülésének legszebb példáját, a szupertoszkán borok világát pedig Peter McCombie Master of Wine mutatta be.

vince wine show 14

A látogatók a mesterkurzusokon túl a magyar borvilág klasszikusaival és új szereplőivel is megismerkedhettek a kóstolóterem 160 standjánál. Feltűnt a sorok között L. Simon László politikus és pincetulajdonos, Molnár B. Tamás gasztronómiai szakértő, Buza Sándor műsorvezető, de találkoztunk Mujahid Zoltán énekessel, Ernyei Béla színművésszel és Bayer Zsolt publicistával is. A rendezvényen a VinCE szakmagazin havi tesztjein kiválóan szereplő hazai és külföldi pincészetek állíthatnak ki, amelyekhez minden évben csatlakoznak párlatokkal, pálinkával, gourmet élelmiszerekkel foglalkozó cégek is. 

vince wine show 05

Számos borászat időzíti a VinCE Budapest Wine Show idejére új borainak bemutatóját. Idén, a kékfrankos évében a legnagyobb visszhangot az ország legmagasabban fekvő ültetvényéről származó és legértékesebb kékfrankosa, a Kovács Nimród Borászat 2008-as Grand Bleu tétele keltette. Az időzítés nem véletlen, hiszen a hazai szakemberek mellett a VinCE Budapest szervezői minden évben számos külföldi szakmai vendéget, borkereskedőt utaztatnak az eseményre, ezzel is segítve a magyar borok nemzetközi piacra jutását.

A rendezvény három napja alatt négy speed tastinget is tartottak, amelyek során több mint 120 magyar bort kóstolhattak az ide látogató külföldi kereskedők és borbeszerzők. A bemutatók alapján a kereskedők támpontot kaptak arról, mely termelők kínálata felel meg leginkább az érdeklődésüknek. 

vince zaro 02

Az idei VinCE Budapest Wine Show kiemelt eseménye volt a V4 borverseny, amelyen a régióra szakosodott nemzetközi panel bírálta a cseh, lengyel, szlovák és magyar szakértők által kiválasztott borokat, a legjobbakat pedig a nagyközönség is megismerhette a rendezvény három napja alatt a V4 országok standjainál.

Fotó: VinCE, Gourmet Riporter

 

Címkefelhő