
Örökké nyár – a Veszprémi Érseki Pincészet borait kóstoltuk
A veszprémi várnegyed megnyitásával párhuzamosan a Veszprémi Érseki Pincészetnél is felpezsdült az élet. Elkészültek a 2022-as évjárat borai, a Vesprim Infula Blanc, Rosé és Rouge, valamint a Mandorla Rajnai Rizling és Sauvignon Blanc. A borok már kaphatók, köszönhetően annak is, hogy idén májustól a pincészet együttműködik a Magyarországon 25 üzlettel rendelkező Bortársasággal, amelynek boltjaiban és online felületén egyaránt elérhetők a borászat italai.
Azt szeretném, ha a boraimat kortyoló emberek számára kicsit megállna az idő, és erre a néhány pillanatra félretehetnék a gondjaikat – vélekedik Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza. A Vesprim Infula Blanc-t kóstolva éppen ez az érzésünk: mintha örökké nyár lenne. Illatában a hársfavirág, a zöldalma, a bodza jelenik meg; az enyhén ásványos, gyümölcsös bort, könnyed nyár estékhez jó szívvel ajánljuk. Annyira frissítő, hogy jól behűtve eszünkbe sem jut fröccsként, szódával fogyasztani. Nem érezni rajta a 13 alkoholfokot, ami jól áll a bornak.A főborász célja egyébként, hogy fogyasztóit tiszta, ásványos, elegáns, gazdag borokkal varázsolja el, miközben szeretné minél inkább megmutatni az embereknek az érsekség Balaton felett elterülő ültetvényeinek sajátosságait. A másik, általunk kóstolt tétel, a Mandorla Sauvignon Blanc úgy véljük, ennek szellemében készülhetett, illata édeskésebb, rozmaringos, ízre viszont savasabb, „erősebb”, ásványosabb, útóízében kovás bor.
Az Érseki Pincészet idén új borcsaládokkal és új arculattal jelentkezett. A megújult címkéket a veszprémi érseki palota dísztermének freskói inspirálták. A borok elnevezései ugyancsak kötődnek a Veszprémi Érsekséghez. Az alapborok a Vesprim Infula nevet kapták – az infula szó püspöksüveget jelent. A középkategória borai Mandorla néven szerepelnek, ez az elnevezés a szenteket körülvevő mandula formájú dicsfényre utal, a veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház üvegablakán a névadó szentet is ilyen mandorla veszi körül. A prémium borok az 1277 nevet viselik. Az évszám azért jelentős, mert ekkortól foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel az érsekség (illetve korábban püspökség).
Az új borok közül elsőként az alapborok, azaz a Vesprim Infula Blanc, Rosé és Rouge, valamint a Mandorla család két itala, a Sauvignon Blanc és a Rajnai Rizling került palackba, ezekből idén összesen 30 ezer készült. Ezekkel a tételekkel a pincészet két termőterületének (Mindszentkálla és Felsőörs) összességét szeretnék bemutatni, megismertetni a fogyasztókat az „igazi balatoni borral”, áll a borok ismertetőjében. A középkategóriás borcsalád, a Mandorla fajtaboraiban a pincészet azt igyekszik megmutatni, hogyan látják a fajtákat, az olaszrizlinget, a rajnai rizlinget, a Sauvignon Blanc-t vagy a Pino Noirt.
A prémium borcsaládhoz a pincészet főbb fajtáinak legkiválóbb tételei, így a rajnai rizling, a Sauvignon Blanc, valamint a Vörös Cuvée tartoznak. E kategória tételeit kizárólag a mindszentkállai birtokról származó, legkiválóbb minőségű szőlőből készítik.
A borok már kóstolhatók, különböző gasztronómiai és borfesztiválokon – például a Rozé, Rizling és Jazz Napokon vagy a veszprémi Gourmet Fesztiválon a látogatók találkozhatnak a tételekkel. Aki inkább otthonában fogyasztana el egy (vagy több) pohárral az érsekség boraiból, nem kell fesztiválokon részt vennie: egy új együttműködésnek köszönhetően a palackok meg is vásárolhatók.
A Veszprémi Érseki Pincészet a Magyarországon 25 üzlettel rendelkező Bortársasággal kötött megállapodást a borok forgalmazásáról. Az egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező borkereskedő teljes bolthálózatában, valamint webshopjában is elérhetőek a pincészet borai. Ezzel párhuzamosan a borok továbbra is megtalálhatóak a veszprémi Körmendy Házban lévő Gizella Ajándék- és Könyvesboltban, illetve nyártól a pincészet saját webshopjában is megvásárolhatók.