Skip to main content

Örökké nyár – a Veszprémi Érseki Pincészet borait kóstoltuk

| Velkei Tamás | Pincesor

A veszprémi várnegyed megnyitásával párhuzamosan a Veszprémi Érseki Pincészetnél is felpezsdült az élet. Elkészültek a 2022-as évjárat borai, a Vesprim Infula Blanc, Rosé és Rouge, valamint a Mandorla Rajnai Rizling és Sauvignon Blanc. A borok már kaphatók, köszönhetően annak is, hogy idén májustól a pincészet együttműködik a Magyarországon 25 üzlettel rendelkező Bortársasággal, amelynek boltjaiban és online felületén egyaránt elérhetők a borászat italai.

 

Azt szeretném, ha a boraimat kortyoló emberek számára kicsit megállna az idő, és erre a néhány pillanatra félretehetnék a gondjaikat – vélekedik Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza. A Vesprim Infula Blanc-t kóstolva éppen ez az érzésünk: mintha örökké nyár lenne. Illatában a hársfavirág, a zöldalma, a bodza jelenik meg; az enyhén ásványos, gyümölcsös bort, könnyed nyár estékhez jó szívvel ajánljuk. Annyira frissítő, hogy jól behűtve eszünkbe sem jut fröccsként, szódával fogyasztani. Nem érezni rajta a 13 alkoholfokot, ami jól áll a bornak.érseki bor 02A főborász célja egyébként, hogy fogyasztóit tiszta, ásványos, elegáns, gazdag borokkal varázsolja el, miközben szeretné minél inkább megmutatni az embereknek az érsekség Balaton felett elterülő ültetvényeinek sajátosságait. A másik, általunk kóstolt tétel, a Mandorla Sauvignon Blanc úgy véljük, ennek szellemében készülhetett, illata édeskésebb, rozmaringos, ízre viszont savasabb, „erősebb”, ásványosabb, útóízében kovás bor.

érseki bor 04

Az Érseki Pincészet idén új borcsaládokkal és új arculattal jelentkezett. A megújult címkéket a veszprémi érseki palota dísztermének freskói inspirálták. A borok elnevezései ugyancsak kötődnek a Veszprémi Érsekséghez. Az alapborok a Vesprim Infula nevet kapták – az infula szó püspöksüveget jelent. A középkategória borai Mandorla néven szerepelnek, ez az elnevezés a szenteket körülvevő mandula formájú dicsfényre utal, a veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház üvegablakán a névadó szentet is ilyen mandorla veszi körül. A prémium borok az 1277 nevet viselik. Az évszám azért jelentős, mert ekkortól foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel az érsekség (illetve korábban püspökség).

Az új borok közül elsőként az alapborok, azaz a Vesprim Infula Blanc, Rosé és Rouge, valamint a Mandorla család két itala, a Sauvignon Blanc és a Rajnai Rizling került palackba, ezekből idén összesen 30 ezer készült. Ezekkel a tételekkel a pincészet két termőterületének (Mindszentkálla és Felsőörs) összességét szeretnék bemutatni, megismertetni a fogyasztókat az „igazi balatoni borral”, áll a borok ismertetőjében. A középkategóriás borcsalád, a Mandorla fajtaboraiban a pincészet azt igyekszik megmutatni, hogyan látják a fajtákat, az olaszrizlinget, a rajnai rizlinget, a Sauvignon Blanc-t vagy a Pino Noirt.

érseki bor 01

A prémium borcsaládhoz a pincészet főbb fajtáinak legkiválóbb tételei, így a rajnai rizling, a Sauvignon Blanc, valamint a Vörös Cuvée tartoznak. E kategória tételeit kizárólag a mindszentkállai birtokról származó, legkiválóbb minőségű szőlőből készítik.

A borok már kóstolhatók, különböző gasztronómiai és borfesztiválokon – például a Rozé, Rizling és Jazz Napokon vagy a veszprémi Gourmet Fesztiválon a látogatók találkozhatnak a tételekkel. Aki inkább otthonában fogyasztana el egy (vagy több) pohárral az érsekség boraiból, nem kell fesztiválokon részt vennie: egy új együttműködésnek köszönhetően a palackok meg is vásárolhatók.

A Veszprémi Érseki Pincészet a Magyarországon 25 üzlettel rendelkező Bortársasággal kötött megállapodást a borok forgalmazásáról. Az egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező borkereskedő teljes bolthálózatában, valamint webshopjában is elérhetőek a pincészet borai. Ezzel párhuzamosan a borok továbbra is megtalálhatóak a veszprémi Körmendy Házban lévő Gizella Ajándék- és Könyvesboltban, illetve nyártól a pincészet saját webshopjában is megvásárolhatók.

 

Címkefelhő