Skip to main content

Idegenvezetőből lett szerelemfutár

| Velkei Tamás | Kávéház

Négy éve alapították a különleges nevű Cocó7 desszertmanufaktúrát, amely mára odáig jutott, hogy bonbonjai díjat nyertek a világ legnagyobb élelmiszerversenyén, a Great Taste Awardson. Vásárlóik a minőség mellett azt is értékelik, hogy a finomságok szívvel készülnek. A tulajdonos pedig olykor még romantikus kéréseket is teljesít.

 

Sokat gondolkoztunk annak idején a neven, valahogy egyik sem tetszett. Végül a becenevem és hét gyermekem került a cég elnevezésébe, és ez már biztos, hogy így marad – mondja nevetve Bretzné Fodor Bernadett, a Cocó7 Hattyú utcai cukrászdájánál. Jogos a kérdés, hogy egy hétgyermekes anyukának, miként pattan ki a fejéből egyik napról a másikra, hogy bonbonok készítésével szeretne foglalkozni. Nem is egyből szövődött a szerelem. Az angol-esztétika szakos végzettségű hölgy az egyetemet követően dolgozott idegenvezetőként, fordítóként, még egy animációs tanfolyamot is elvégzett. Mint fogalmaz, kereste, mi lenne számára az igazi hivatás.

coco7 09

Így talált rá a csokoládéra. Férje operaénekes, és néhány éve, amikor Aix-en-Provence-ban lépett fel, családja is elkísérte a turnéra. Bernadett itt találkozott egy csokoládébolttal, amely bonbonkészítő tanfolyamot is indított. Beiratkozott, s azonnal fellángolt a szerelem. Persze, addig is felsejlett a csokoládé és Bernadett különleges kapcsolata, de kellett egy szikra, ez a tanfolyam volt, amely után hazatérve elvégzett egy alaposabb képzést, majd belevágott a kalandba. Azt gondolja, hogy ez így volt megírva, nem hisz a véletlenekben, mondja határozottan az alapító.

coco7 04

Már csak azért sem, mert a sikerért – mint a legtöbb esetben – keményen kell dolgozni. A vállalkozás egy kis látványműhelyben kezdte a Hattyú utcában, ahol a csokoládék, bonbonok, torták születtek. Ám hamar kiderült, a piciny helyiségben a csokoládék és a torták nem kedvelik egymás közvetlen közelségét, hiszen a sütőkből áradó meleg, a pára nem tesz jót a csokinak. A cég új helyiséget kezdett keresni, így akadtak rá a Böszörményi úton egy kiadó üzletre, ahová átköltöztették a csokoládékészítést.

coco7 07

A Hattyú utcában maradt a torta- és a fagylaltgyártás. Egy másik kínálkozó lehetőséget kihasználva a Cocó7 tovább is tudott terjeszkedni, a Pasaréti téren nyitottak kis cukrászdát egy virágüzlet helyén. A Hattyú utcai bázison alig van lehetőség leülni, így a Cocó7 rajongói – és új kedvelői – már akár be is ülhetnek kávézni, sütizni.

A Hattyú utcai egység „pörög” a legjobban, szépen ível felfelé a forgalma, az üzlet érdekessége, hogy akit érdekel, az utcáról is nyomon követheti, miként készülnek a sütemények. Egy hatalmas vitrin mögött dolgoznak a Cocó7 cukrászai. A cég, a magyar csokoládékészítés és cukrászat felívelése mögött Bernadett azt látja, hogy az emberek kezdik egyre inkább megismerni és igényelni a minőségi alapanyagokat, fejlődik a közízlés. Manapság egyre többen keresik a francia desszerteket is, ami nagyon jó, lelkendezik a tulajdonos.

coco7 02

Persze a cukrászoknak így ki kell tűnni, hogy az üzleti versenyben talpon maradhassanak, de ezzel megint csak a vásárló jár jól. Aki nem tudja tartani a színvonalat, lemorzsolódik, véli Bernadett. A Cocó7 is igyekszik mindig változtatni picit, csavarni egyet a recepteken, átgondolni, változtatni a kínálaton. Bár az elmúlt évtizedben óriási változáson ment keresztül a szakma, rengeteg új recept, ízpár született, töretlenül szükség van a kísérletezésre, emellett a formákkal is lehet játszani, osztja meg velünk gondolatait a tulajdonos.

coco7 11

Figyelik a divatokat, utazásaik során sokat kóstolnak. Így születnek az újabb és újabb kreációk, amelyek már a világ legnagyobb élelmiszeripari versenyén, a Great Taste Awardson is megállják a helyüket. Mit megállják, a Cocó7 csokis mogyorós és pálinkás-szilvás bonbonja egyaránt egy csillagot szerzett a 2020-as kiírás során. Négyet neveztek, kettő nyert. A versenyen Bernadették már régen el akartak indulni, csak korábban valahogy mindig úgy alakult, hogy kiszaladtak az időből. Idén is kalandos úton jutottak el a bonbonok Londonba. Történt ugyanis, hogy a járvány kellős közepén kellett kiküldeni a mintadarabokat.

coco7 06

Nem találtak Angliába fuvarost, hosszas keresgélés után akadtak egy sofőrre, aki közölte, csak egy hét múlva ér Londonba, addig hűtőtáskjában tudja tárolni a csokoládét. Hogy milyen állapotban értek a bonbonok a versenyre nem tudni, a díj ismeretében azonban valószínű, hogy a sofőr tartotta a szavát. – Nagyon megörültünk a hírnek, ami egyben motivál is, jövőre más csokoládéinkat is elküldjük a versenyre – idézi fel azt a napot Bretzné Fodor Bernadett, amikor megtudták, hogy két díjat is nyertek termékeik.

coco7 10

A tulajdonos a cég alapítása óta nem enged a minőségből, ugyanazokat az alapanyagokat használja, amelyek segítségével ismertté tette a vállalkozás nevét. Nem változtatott a csokoládé, a pisztácia vagy a fagylaltok esetében a gyümölcs(püré) magas minőséget garantáló külföldi vagy hazai beszállítóin. Talán ez is segített számukra átvészelni a koronavírus-járvány miatt elrendelt karantént, a Hattyú utcai egységet ugyanis végig nyitva tudták tartani. Eközben kiszállítást is vállaltak, amelybe Bernadett, operaénekes férje és nagyobbik fia beugrott, amit nagyon megháláltak a vásárlók, különösen a tortarendeléseik ugrottak meg. coco7 01

Egy vásárlójuk francia párja kint ragadt Franciaországban, amikor elrendelték a karantént. A férfi arra kérte levélben Bernadettet, hogy szállítson ki egy doboz bonbont kedvesének, mivel nem tudják együtt tölteni a húsvétot. Ám nem ez volt minden kívánsága. – Megkért, hogy írjak franciául egy szerelmes üzenetet a dobozba, vegyek egy szál vörös rózsát, és vigyem el a hölgynek az ajándékot. Miután megtettem, amit kért, annyira megörült, hogy később újra és újra rendelt valami finomságot a barátnőjének. Így lett belőlünk szerelemfutár. A kedvességeket meghálálják a vevők – avat be a romantikus történet részleteibe a cég tulajdonosa.

 

Címkefelhő