Skip to main content

A nyelvhal sem babrált ki a magyar séffel

| Gourmet Riporter | Terülj, terülj!


Nagy sikert ért el a Chaine des Rotisseur által fiatal szakácsoknak kiírt világbajnokságon Pereszlényi Alexandra: a Gundel sous séfje negyedik lett a rangos versenyen. Az idén Frankfurtban megrendezett világbajnokság rangját többek között az adja, hogy a zsűri nem tudja, kinek az ételét kóstolja, vagyis csupán az ízek és a külcsín alapján dönt a helyezésekről.

 

Alexandra04 kicsiAz ifjúsági világbajnokság semmiben nem hasonlít az ismert szakácsversenyekhez, mint például a Bocuse d’Orhoz. Nincs nagy felhajtás, nézőközönség, és a versenyzők anonim készítik el fogásaikat. Az indulókat két csoportra osztják, és attól a pillanattól kezdve az éppen nem versenyző csoport nem érintkezhet a külvilággal. Erre azért van szükség, mert az ifjú séfek a viadal kezdetén egy úgynevezett black boxot kapnak, amely egy a szervezők által összeállított élelmiszerkosár, ebből kell a szakácsnak rögtönözni három fogást. A black box tartalma Frankfurtban a következő volt: nyelvhal, pisztráng, bárányborda és comb, articsóka, zöldborsó és mangó.

A versenyzőknek a három fogás elkészítésére 3,5 órájuk van, minden fogásból négy tányért kell szervírozniuk. Három kerül a zsűri elé, egy pedig az úgynevezett display asztalra, a verseny végén ott tekinthetők meg az elkészült ételek. A szakácsnak nincs segítője, egyedül dolgozik. Nem támaszkodhat olyan modern, mára minden konyhában az alapfelszerelések közé tartozó eszközökre, mint a sous vide vagy a kombi sütő, amely tovább nehezíti a szakács feladatát.

A versenyzőket két zsűri pontozza. A konyhai zsűri a tisztaságot, a gazdaságosságot, az alkalmazott technológiát és az élelmiszerkosárban található alapanyagok felhasználását ellenőrzi. A kóstoló zsűri – amely nem érintkezhet sem a külvilággal, sem a konyhai zsűrivel, még a mobiljukat is le kell adniuk – tagjainak egy zárt szobában szolgálják fel a versenyzők által készített fogásokat, vagyis a zsűri nem tudja, kinek a tányérját ízleli éppen.

gundel 02

Alexandra pénteken 13.45-kor kezdett, ekkor nyílt ki számára is az úgynevezett black box, amelynek tartalmából 30 perc alatt kell megírnia egy háromfogásos menüsort. Az elutazás előtt a haltól tartott leginkább Alexandra, ám végül sem a nyelvhal, sem a pisztráng nem fogott ki rajta: amint az a szombat esti díjátadón kiderült, negyedik helyen végzett a világbajnokságon. 

Alexandra05 kicsiPereszlényi Alexandra 1992-ben született Budapesten. Már kisgyermekkorában nagymamái mellett sürgött-forgott. Bár eleinte „rosszevő” gyerek volt, a szakácsmesterség iránti elköteleződése ekkor alakult ki. Tanulmányait a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskolában végezte, majd az iskola elvégzése után a Hilton Budapest konyháján helyezkedett el.

A Gundel étterembe Merczi Gábor executive séf hívására érkezett, ahol a neves étterem sous séfjeként dolgozik, emellett a Gundel csoporthoz tartozó Bagolyvár éttermet is vezeti. A szakma iránti elhivatottságát bizonyítja, hogy a Chaine des Rotisseurs versenyen először harmadik, következő évben második helyezést ért el, ám nem elégedett meg az érmekkel, nyerni szeretett volna. Ez az idei magyar selejtezőben sikerült neki, így képviselhette Magyarországot a frankfurti világbajnokságon.

A Chaine des Rotisseur gasztronómiai társaságot 1248-ban alapították Franciaországban. Ma több mint nyolcvan országban 25 ezer tagot számlál a szervezet. Évente rendeznek ifjúsági világbajnokságot szakácsoknak és sommelier-k (utóbbi helyszíne egyébként Budapest lesz) számára, hogy fejlődésüket támogassa. A szakácsoknak kiírt világbajnokságon 27 év alatti indulók versenyeznek, akik azonban sok esetben már Michelin-csillagos éttermek alkalmazottai. 

Fotó: Pereszlényi Alexandra, Gourmet Riporter

Címkefelhő