Skip to main content

Fény derült a food truckosok titkaira - de ők ennek örülnek

| Gourmet Riporter | Terülj, terülj!

Színes albumban tették közzé a legismertebb hazai food truckosok közkedvelt ételeik receptjét, a könyv a Food Truck Show-n már kapható is a Bookline standján. A kötet nem egyszerűen receptek gyűjteménye: közvetíti azt a semmivel össze nem hasonlítható életérzést is, amely a „guruló vándorcirkusz” tagjait jellemzi.

 

Több éves álom valósult meg a kötet megszületésével – mondta a Food Truck Show (amelyről ITT és ITT írtunk) megnyitása előtt rendezett könyvbemutatón Zundel Rudolf, az album társszerzője. Hozzátette: a kötetből nemcsak receptötleteket meríthetnek a háziasszonyok vagy a sütögetés iránt érdeklődő férfiak, hanem megismerhető belőle a hamburgereket, kolbászokat, hot dogokat, BBQ húsokat vagy éppen palacsintákat készítő emberek is. 

foodtruck könyv 07

Takács Gergő, a Zabáljcsak! tulajdonosa csatlakozva a megállapításhoz kifejtette: jellemrajzok és stílusok is megtalálhatók a könyvben, amelyből kiolvasható az az életérzés, amely a bűfékocsis társadalomra jellemző. – Tavasztól késő őszig a food truckos közösség szinte minden hétvégén együtt mozog fesztiválról fesztiválra. Az együtt eltöltött „hosszú hétvégék” összekovácsolták a csapatot. Guruló vándorcirkuszunk tagjai azért sütnek, főznek, mert ezt szeretik csinálni – emelte ki Takács Gergő.

foodtruck könyv 05

Hogy milyen szerény e csapat, arra Vágó Péter, a Babuska tulajdonosa a példa, aki csak annyit mondott: megtiszteltetés volt számukra bekerülni az albumba. Vad-Horváth Zoltán, a Street Food Egyesület elnöke, a könyv társszerzője azt emelte ki: ezeket a kocsikat arra építették, hogy egy bizonyos ételt készítsenek, azt azonban száz százalékon teszik. Bízik benne, hogy a könyv megjelenése segít annak elérésében, hogy mind többen süssenek otthon vagy akár kocsiban. Szívesen látják az új jelentkezőket.

foodtruck könyv 02

Kopcsányi Zoltán, a Bookline kereskedelmi igazgatója arra mutatott rá: folyamatos megújulás és változás jellemzi a street foodos közeget, ugyanez jellemző a könyvkiadó cégre is. további kapcsolat, hogy az Egy könyv: Egy kávé programjával a Bookline is részese lett a food truck közösségnek. Szabó Győző színész, a sajtótájékoztató moderátora (akinek Steamboo néven saját kis bisztrója van, s most arra célzott, jövőre talán belevágna a food truckba is) elárulta: nem volt egyszerű lefordítani a street foodosok szlengjét a háziasszonyok nyelvére, hogy bárki elkészíthesse otthon a saját hamburgerét.

foodtruck könyv 04

A könyvben 26 ismert újhullámos büfékocsi több mint ötven receptje található. Megtudhatjuk belőle, hogyan készíthetünk házilag Zing burgert, Paneer szendvicset és Kolbice-t. A fogások között találunk klasszikus és rendhagyó hamburger ötleteket, szendvicseket és tortillákat, de leves, húsgolyó, cipóban sült csülök és pogácsa recepteket is tartalmaz, A könyv útmutatása alapján készíthetünk otthon holland stroopwafel sajttortát vagy a népszerű belga waffelt, emellett találunk receptet házi készítésű sörre és fröccsre is.

foodtruck könyv 06

A könyvben szereplő food truckosok: Á Table!, Babuska, Befaló Bill, Borkas, Cheche Nemburger, Kanálgép, Kobe Sausages (Kolbice), Legenda, Little Italy, Low Cost Gourmet Trailer, Meat&Sauce, Mexkitchen, Paneer, Piknik Utczabár, Polapola, Szegyház, Telecipó, The Grilled Piggy, Tütü, Urban Canteen, Vespresso Coffee, Waffel Land, Zabáljcsak!, Zing Burger

 

Címkefelhő