Skip to main content

Befellegzett az egyszer használatos műanyagoknak

| Gourmet Riporter | Reflektor

Az Országgyűlés legutóbbi ülésnapján felhatalmazást adott a kormánynak arra, hogy rendeletben tiltson be számos egyszer használatos műanyag terméket. A képviselők egyhangúlag fogadták el a kabinet erről szóló javaslatát. A Greenpeace Magyarország szerint most a legfontosabb feladat, hogy a kormány biztosítsa, hogy az egyszer használatos zacskókra kiszabott termékdíjat a kereskedők nem építik bele az élelmiszerek árába.

 

A kormány a műanyag termékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló uniós irányelv alapján a műanyag fültisztító pálcikákat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverő pálcikákat, továbbá az úgynevezett expandált polisztirolból (közismertebb nevén hungarocell) készült étel- és italtároló edényeket tilthatja be a jövőre.

betiltott muanyag 02 needpix

A Tisztelt Ház emellett létrehozta a biológiailag lebomló műanyagból készült hordtasak fogalmát, amelyeknek a termékdíját kilogrammonként 500 forintban határozta meg, szemben a hagyományos műanyag hordtasakok 1900 forintos termékdíjával. Megalkották a könnyű, valamint a nagyon könnyű műanyag hordtasakok fogalmát is, előbbiek falvastagsága 50 mikronnál, utóbbiaké pedig 15 mikronnál kevesebb.

betiltott muanyag 05 needpix

– A Greenpeace Magyarország saját sikerének tartja, hogy a megszavazott hazai műanyagtörvény az uniós előírásokon túlteljesítve kiterjed a műanyag zacskókra is – áll a környezetvédő szervezet közleményében. A törvény részben tiltja, illetve szigorúan adóztatja a nejlonzacskókat. Mindazonáltal – teszik hozzá – a törvény visszalépés a kormány saját korábbi, jóval zöldebb javaslatához képest. A jogszabály nem tesz eleget a kormány saját, korábban tett ígéretének, miszerint Magyarországon betiltják a műanyag zacskókat, és visszalépés az idén májusban nyilvánosságra hozott törvényjavaslatához képest is.

nejlon 03

Az új szabályozás ezzel együtt jelentős előrelépés a jelenlegi állapothoz képest. Most ugyanis semmilyen korlátozás nincs a műanyag zacskók forgalmazására (erről bővebben EBBEN A CIKKBEN olvashat), és az úgynevezett „lebomló” zacskókon sincs termékdíj. Az új jogszabály értelmében betiltják a 15 és 50 mikron közötti falvastagságú műanyag zacskókat.

betiltott muanyag 01 wikimedia

A 15 mikronnál vékonyabb, úgynevezett „kiflis zacskók” termékdíját hússzorosára emelik: a jelenlegi 57 Ft/kg helyett 1900 Ft/kg-ra. Emellett az úgynevezett „lebomló” zacskókra is bevezetnek 500 Ft/kg-os termékdíjat. Utóbbiak azonban környezetvédelmi szempontból problémásak, ugyanis többnyire kizárólag speciális, ipari körülmények között bomlanak le. A 15 mikronnál vastagabb zacskók (ide tartoznak például a vékony füles szatyrok) esetén csak ezeket a lebomló zacskókat engedélyeznék, szintén 500 Ft/kg termékdíjjal.

betiltott muanyag 06 pixels

A szervezet arra figyelmeztet: az egyszer használatos zacskók megemelt termékdíját nem lehet az élelmiszerek árába beépíteni. A cél az erőforrás- és nyersanyag-takarékosság, valamint az élővilág védelme, a pazarló eldobható kultúra felszámolása. Az éppen most zajló „Műanyagmentes július” kezdeményezés egyéni szinten hívja fel erre a figyelmet, de a rendszerszintű változásához a kormánynak támogatnia kell a betétdíjas rendszerek visszahozatalát és a többször használatos csomagolóanyagok használatát.

betiltott muanyag 03 needpix

A Greenpeace Magyarország szerint most a legfontosabb feladat, hogy a kormány biztosítsa, hogy az egyszer használatos zacskókra kiszabott termékdíjat a kereskedők nem építik bele az élelmiszerek árába, illetve előírja, hogy ne lehessen környezetkárosító, egyszer használatos zacskókat ingyen adni a fogyasztóknak.

A civil szervezet szerint az államnak garantálnia kell azt is, hogy az úgynevezett „lebomló” zacskókat külön begyűjtsék, szakszerűen komposztálják. Ezek ugyanis többnyire természetes körülmények között nem bomlanak le, a műanyagos szelektívbe pedig nem dobhatók be, mert műanyagként nem újrahasznosíthatók.

betiltott muanyag 04 pexels

– Globálisan az eddig legyártott műanyag mennyiségének csak kevesebb mint egytizede került újrahasznosításra. A legtöbb „lebomlónak” nevezett zacskó pedig csak még tovább fogja növelni a szeméthegyeket, ha nem gondoskodnak szakszerű begyűjtésükről. A valódi jó megoldás a többször használatos termékek, csomagolóanyagok használata, és a betétdíjas rendszerek visszahozatala. A Föld erőforrásai végesek, ezért fel kell hagynunk az egyszer használatos kultúra illúziójával – közölte Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

Via MTI, GP

Fotó: Wikimedia, Needpix, Pexels, Pixels

 

Címkefelhő