Skip to main content

Kevesebb bort ittak a magyarok a karanténban

| Gourmet Riporter | Reflektor

 

Megsínylette a borász ágazat (is) az új koronavírus-járvány miatti korlátozásokat. Eltűntek a turisták, a karantén ideje alatt kevesebb bort fogyasztottak az emberek. Mindez jelentősen csökkentette a pincék bevételeit, akad olyan vállalkozás, ahol szinte száz százalékos a veszteség. A történtek után a pincészetek óvatosabbak, az egyik ismert borász még birtoktesteket is elad a hatékonyabb működés érdekében. A kialakult helyzetben a termelők számítanak az állam támogatására.

 

A karantén idején az egyik legnagyobb kihívását az jelentette, hogy megértessük dolgozóinkkal: a célunk közös – emlékezett vissza az elmúlt hónapokra Pulay Polett, a noszvaji Thummerer Pincészet munkatársa. Hozzátette: ugyan minden alkalmazottjukat megtartották, de rengeteg szigorítást kellett bevezetniük. Nagy problémát jelentett a kereslet visszaesése, de pincészetük stabil anyagi hátterének köszönhetően sikerült átvészelni az utóbbi hónapokat.

badacsony new yorkban 01

Török Csaba, 2HA

Taschner Kurt, a soproni Taschner Pincészet tulajdonosa ugyancsak a kieső forgalomra panaszkodott, Török Csaba, a badacsonyi 2HA tulajdonosa pedig a bizonytalan jövőt említette. Természetesen a budapesti rendelései teljes elmaradása mellett, amit a turizmus megszűnésével hozott összefüggésbe. A borturisták hiányára panaszkodott Mészáros Pál, a szekszárdi Mészáros Borház tulajdonosa is, nem meglepő, hogy szállodájukat és éttermüket egyaránt be kellett zárniuk. Berecz Stéphanie, a tarcali Kikelet Pince tulajdonosa a forgalom hirtelen leállását nevezte meg a legmegdöbbentőbb élménynek.

bock 02

– Ahogyan a turizmusban és a vendéglátásban mindenki, itt Villányban is megéreztük a karantén okozta kiesést – közölte érdeklődésünkre Bock-Szőke Nelli, a Bock Pincészet kommunikációs menedzsere. Kifejtette: március közepén be kellett zárniuk éttermüket és szállodájukat, így az ott dolgozó közel 40 ember munka nélkül maradt. Mindent megtettek, hogy találjanak megoldást a problémára, ekkor született meg a döntés, lehetőséget biztosítanak számukra, hogy a szőlőben dolgozhassanak, amit mindenki örömmel vállalt. Így az idei termés még értékesebb lesz a pincészetnek, hiszen három hónapig a vendéglátásban dolgozók végezték el a feladatokat.

szüret 2

Képünk illusztráció

– A Gál Tibor Pincészet prémium borokat készít immár több mint negyed évszázada, s noha mindig igyekeztünk több lábon állni, most úgy tűnik egyszerre sikerült mindegyiket elkaszálni – válaszolta portálunknak ifjabb Gál Tibor, az egri pincészet tulajdonosa. Rámutatott: boraikat szinte kizárólagosan a gasztronómia, vagyis az éttermek, a borbárok, a borboltok vásárolják, amelyek mind zárva voltak az elmúlt időszakban. A mádi Barta Pincét is ezért érintette hátrányosan a válság: elsősorban az éttermek a fő belföldi vevőik, tudtuk meg Barta Károlytól, a pincészet tulajdonosától. Emellett a helyi turizmus leállása is nagy gondot okozott számukra, hiszen ezzel egy csapásra eltűntek a borászat szálláshelyének vendégei, a kóstolóturisták. A szálláshelyi bevétel teljesen eltűnt a cég bevételei közül.

mad belso

Barta Károly hozzáfűzte, leginkább az export maradt számukra, ami azonban a teljes bevételüknek csupán harmada. Gál Tiborék kalkulációja szerint nagyjából 90-95 százalékos visszaesésük volt, amelynek nagy része nem fog visszajönni. Ez azt jelenti, hogy nem fogy majd annyival több boruk a következő hónapokban, hogy kompenzálni tudná a veszteségüket. A 2HA 99 százalékról számolt be, Taschnerék nyolcvanról. A Kikelet forgalma szintén 80 százalékkal esett vissza, tudatta Berecz Stéphanie, Mészárosék azonban „megúszták” 10-20 százalékkal. Mészáros Pál ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy az éttermek bezárása miatt a vendéglátóhelyeket kiszolgáló viszonteladók sem tudtak bort rendelni.

badacsony new yorkban 02

A Thummerer az uniós tagállamokon kívül Ázsiába is rendszeresen szállít. Első körben a kínai export állt le, a határok zárása után pedig a környező országokba való borszállítás is ellehetetlenült. – Bár forgalmukból kiesett néhány százalék, pincészetük beállítottsága a borok hosszú érlelésére alapoz, így nem jelentett gondot pár hónap kihagyása a komoly nagy boroknál, a friss könnyű reduktív boroknál viszont igen – mondta Pulay Polett.

szekszárdi borfesztivál 11

Mindenki megpróbálta valahogy túlélni a helyzetet, a Barta pince bevezette a házhoz szállítást, online kóstolókat tartott, és egyébként is erősebb Facebook, illetve Instagram aktivitást fejtett ki. A Mészáros Borház és a Taschner pince szintén elindította saját webshopját. Gál Tiborék is áthelyezték az értékesítést az online térbe, internetes kóstolókat tartottak, ingyenes házhoz szállítást vezettek be, valamint egy speciális előfinanszírozási formát találtak ki, az úgynevezett Borkötvényt, amelyről mi is ÍRTUNK EBBEN A CIKKBEN.

borkotveny 06

ifj. Gál Tibor

A Bock ugyancsak webshopján keresztól tudta értékesíteni borait. Igyekeztek nagyobb hangsúlyt fektetni, ráerősíteni az otthoni borfogyasztás élményére, ezért készítettek egy videósorozatot „borozzotthon!” szlogennel, ahol pincészetük borait mutatták be. A klip elérhető Facebook-oldalunkon és a Youtube-on is. A Kikeletnél a házhoz szállítás elindítása mellett sajnos némi létszámleépítéssel, illetve csökkentett óraszám bevezetésével tudták mérsékelni a veszteségeket. Török Csaba hasonlóról számolt be: a 2HA-nál a dolgozók nem kaptak béremelést, miközben a szőlőmunkát lecsökkentették a minimálisra. 

szüret 04

Képünk illusztráció

– Folyamatosan figyeltük a piaci lehetőségeket, sokkal többet foglalkoztunk az online marketinggel és erősödtünk a házhoz szállítás szolgáltatásában is – bár ez már évek óta működött a pincészetnél – sorolta Pulay Polett a Thummerer intézkedéseit. A webshopok elindítása, favorizálása helyes lépésnek bizonyult, legalábbis Barta Károlyék tapasztalatai szerint mindenképp. A tulajdonos kifejtette: a webshopos eladásuk nagyjából a normál közvetlen lakossági értékesítés tizedét tette ki a karantén idején, ami normál esetben kevesebb szokott lenni.

szekszárdi borfesztivál 25

A válság hónapjaiban ugyanakkor összességében kevesebb bort értékesítettek idehaza, hogy Taschner Kurt szavait idézzük, a borfogyasztás „meredeken csökkent”. Gál Tibor azt is hangsúlyozta: az otthoni fogyasztás mennyisége soha nem érhet fel egy hétvégi baráti találkozó, egy vitorlás esemény vagy fesztivál fogyasztásával. – Összességében csökkent a fogyasztás, mert az emberek jobbára otthon tartózkodtak és a vendéglátóhelyek kiesése is mindenképpen azt eredményezte, hogy kevesebb bort ittak. Sokaknak mérlegelni kellett kiadásaikat a karantén ideje alatt – tapintott a lényegre Bock-Szőke Nelli.

bock 01

Bock József

Berecz Stephanie egy másik aspektusra világított rá azzal, hogy esetükben azért csökkent a fogyasztás, mert a borukat főként gasztronómiai vonalon értékesítik és az éttermek, bárok hónapokon át zárva tartottak. Thummererék is arról számoltak be, hogy tapasztalataik alapján csökkent a borok iránti érdeklődés bel- és külföldön egyaránt. Török Csaba úgy vélte, itthon a magánszemélyeknél elképzelhető, hogy az olcsóbb borok jobban fogytak, de pincészete ebből semmit nem érzett meg.

a rosalia 2019 11

– Akkor normalizálódhat a helyzet, ha visszatérhetnek a külföldi turisták – mutatott rá a kiútra a badacsonyi borász. Emellett azt javasolta: érdemes volna a döntéshozóknak elgondolkodni rajta, hogy az európai országok többségéhez hasonlóan bevezessék a minimális alkoholtoleranciát, így az éttermi borfogyasztás nem csak a külföldi vendégek privilégiuma lehetne. (Javaslatához mi annyit tennénk hozzá: a mobilizáció azért megoldható taxival, tömegközlekedéssel, míg a kisebb borfalvakban akár gyalogosan is.)

díszpolgár 02

Mészáros Pál

Mészáros Pál mindezt kiegészítette azzal, hogy a jelenleg hatályos rendelkezések szerint szeptembertől már megrendezhetők a borfesztiválok, illetve a különféle boros rendezvények, amelyek „talán visszahozzák a régi forgalmat”. Nagyon bízunk benne, hogy szép lassan visszaáll a régi rend és egyre több vendég látogat el hozzánk. Arra törekszünk, hogy a lehető legnagyobb mértékben biztosítsuk vendégeinknek, vásárlóinknak azokat a feltételeket, amelyek mellett teljes biztonságban élvezhetik vendéglátásunkat – felelt kérdésünkre Bock-Szőke Nelli. Elmondta: várják, hogy újra megnyíljanak a külföldi piacok és meginduljon az exportértékesítés. – Összességében mindenki számára igen megterhelő, kihívásokkal teli időszak volt a járvány, de együtt gondolkodva és cselekedve sikerülhet túljutni rajta – fűzte hozzá. 

szekszárdi borfesztivál 15

Ám nem mindenki ilyen bizakodó, Taschner Kurt például e kérdésünkre lakonikusan csak annyit mondott: nem tudja, mit hoz a jövő, egyelőre a „túlélésre játszanak”. Hasonlóan látják a Thummerer pincénél is, Pulay Polett szerint legalább egy, másfél év kell, hogy újra biztonságban érezhessék magukat az emberek. A Kikeletnél abban bíznak, hogy egy hónap után újraindul a forgalom és megnő a megrendelések száma. De igazán hat hónap vagy még több, mire újra elérhetik a régi forgalmukat. – Számítunk némi kormányintézkedésre, támogatásra, amit munkahelymegőrzésre, bérekre, fejlesztésre fordíthatnánk – húzta alá Berecz Stephanie.

szőlő 03

Gál Tiborék egy meredek lépésre szánták el magukat: a jövőben csökkentik a birtok méretét, hogy csak és kizárólag a lehető legmagasabb színvonalú területeikre koncentrálhassanak. Emellett a család több tagja megkezdte bekapcsolódását a vállalkozásba. – Véleményem szerint a helyzet normalizálódhat, de az eddigi magabiztosságunk jelentősen csökkenni fog. Sokkal óvatosabban fogunk beruházni és növekedni, embereket felvenni – szögezte le az egri borász.

 

Címkefelhő