Skip to main content

15 film, amit mindenképp látnia kell! (2. rész)

| Gourmet Riporter | Reflektor

Tegnap az általunk javasolt lista első felét vettük sorra, amelyek között akadt humoros, szívszorító, megdöbbentő ajánlat egyaránt. Most a „krémet” lajstromozzuk, amely talán még inkább figyelemre érdemes. Hiszen nemcsak a ma újra a figyelem középpontjába került helyi termelők, de a gasztronómia csúcsát jelentő Michelin-csillagos éttermek világába is betekinthetünk.

 

A mezőny első felében továbbra is visszafelé haladva vesszük számba az általunk megtekintésre ajánlott alkotásokat. Akad a feldolgozott témák között fine dining étterem, francia szőlőültetvény, ebéd az elnöki palotában; képzeletben látogatást tehetünk spanyol, amerikai és német nagyvárosokban vagy a francia vidéken. Íme!

 

8. Melegkonyha (Fuera de carta / Chef's Special), spanyol, 2008

15film melegkonyha

A Michelin-csillagra hajtó séfről mindenki tudja, hogy meleg, csak a szomszédba költöző focista nem. Az étterem hisztérika sommelier-je szerelmes lesz a labdarúgóba, ám a nő meg azt nem tudja, hogy a futballista is meleg.

7. Soul Kitchen, német, 2009

15film soul kitchen

Hamburg lepukkant negyedében egy kifőzde botcsinálta „szakácsa” mirelitkaját kínál a betérő munkásoknak. Egy nap találkozik egy valódi séffel, aki átszabja a kínálatot és minden megváltozik. Ám az igazi kalandok még csak ezután kezdődnek.

6. Bor, mámor, Provence (A Good Year), amerikai-angol, 2006

15film bor mamor

Egy angol tőzsdecápa Provence tartományban megörökli bácsikája szőlőültetvényét, ahol gyermekkora szünidőit töltötte. Eleinte fogalmas sincs, mihez kezdjen a birtokkal és a kissé romos kúriával, ám szerelembe esik, ami segít neki megszeretni a környéket is.

5. Ízek palotája (Les saveurs du Palais), francia, 2012

15film Ízek Palotája

A francia köztársasági elnök már unja a protokollebédeket, ezért elhatározza: külön szakácsnőt alkalmaz, hogy rég elfeledett házias ételeket tálaljon fel számára. A vidéki ízek mesterének azonban nem mindenki örül az elnöki palotában.

4. Julie & Julia - Két nő, egy recept, amerikai, 2009

15film Julie Julia

Julie, az irodakukac rajong a francia konyha népszerűsítését lobogójára hímző Julia Child munkásságáért. A két idősíkon futó történet rávilágít, hogy a két nőnek hasonló gondokkal kell(ett) megküzdenie. Igaz történet alapján forgatott film telis tele receptekkel, pazar színészi alakításokkal.

3. Csokoládé (Chocolat), angol-amerikai, 2000

15film Csokoládé

Egy eldugott kis francia hegyi városkába titokzatos nő érkezik kislányával. Csokoládéboltot nyit, amivel teljesen felforgatja a bigott katolikus polgármester által uralt település életét. Kötelező film, nem csak csokoládéimádóknak!

2. Az élet ízei (The Hundred-Foot Journey), amerikai, 2014

15film az elet izei

Egy film felebartáságról, eltérő kultúrákról, ősi indiai és modern francia konyháról, fűszerekről, színekről, ízekről, szerelemről. És egy jó adag promó a mesés francia vidékről, a helyi termelőkről, erdei alapanyagokról és a Michelin-csillagról.

1. Ételművész (Burnt), amerikai, 2015

15film Burnt

A két Michelin-csillagos séf élete vakvágányra fut, száműzi magát osztrigát bontani. Miután az egymilliomodikat is felnyitotta, elhatározza: visszatér és átvesz Londonban egy éttermet, hogy a harmadik csillagot is megszerezze. Érkezése azonban számos bonyodalmat okoz.

Fotó: IMDb

 

Címkefelhő