Skip to main content

Füstös, gyümölcsös, kekszes

| Gourmet Riporter | Pincesor

A magyarok többsége még mindig csupán az ünnepek alkalmával fogyaszt pezsgőt, sokan kizárólag szilveszterkor koccintanak a buborékos itallal. Legtöbben éppen ezért nehezen döntenek, milyen pezsgőt vásároljanak, melyik pincészettől, milyen árfekvésben. Nekik segítünk cikkünkkel.

 

Az embernek a pezsgőhöz fel kell nőnie – vallja Szokolai Máté, a champagneshop.hu online kereskedés alapítója, aki úgy véli: a pezsgő ünnepi ital, de éppen ezért nem kizárólag ünnepi alkalmakkor fogyasztható. A szürke hétköznapokat is feldobják az aranyló vagy éppen rózsaszínes buborékok, az illat és íz élmény pedig a mennyországba emel.

pezsgoajanlo 2020 02

Szokolai Máté

Pezsgőválasztáskor sokan bátortalanok: menjen biztosra a vásárló egy ismert márkával vagy válasszon a címke alapján? Egyáltalán van jó vagy rossz pezsgő választás? Nem lóg-e ki a választott márka fel vagy le a kínálatból? Ha ajándékba visszük, nem szorítja-e háttérbe a vendéglátó erőfeszítéseit? Kell-e szégyenkezniük az édes pezsgő rajongóinak a száraz hívők társaságában, és fordítva?

pezsgoajanlo 2020 08

Szokolai Máté szerint nem kell mások ízlésének alárendelni saját ízlésünket. – Egy meggyőződéssel képviselt választás, egy őszintén adott ajándék többet ér, mint egy szakértő ajánlásának szolgalelkű elfogadása. Mindazonáltal, ha valaki egy évben csak egyszer fogyaszt pezsgőt, akkor merjen magával szemben nagyvonalú lenni, mindenki a maga pénztárcájához mérten, azt az egy alkalmat ne egy alacsony vagy közepes minőségű pezsgőre pazarolja – véli a szakértő.

pezsgoajanlo 2020 10

Számára a palackban érlelt pezsgők előnyt élveznek. Magyarországról a Kreinbacher pincészetnek köszönhetően világszínvonalú pezsgőket tudunk kóstolni. A Kreinbacher a szakemberek szerint immár évek óta a magas minőséget képviseli, és a kevésbé szakavatottaknak is jól érezhető különlegességet nyújt, ráadásul a többség számára is elérhető árakon. – Amit mindenképpen érdemes megkóstolni, és az ünnepek alatt szinte kötelező egyet a hűtőben tartani, az a brut classic, a játékos toastos jegyekkel, mégis szép gyümölcsökkel, igazi klasszikus method traditionelle – javasolja Szokolai. A nők körében sokkal inkább a rosé brut találhat kedvezőbb fogadtatásra, hiszen míg előbbi kifejezetten férfias ital, addig a Rosé komplexitása kifejezetten nőies, gyümölcsössége és fűszeressége miatt játékos.

pezsgoajanlo 2020 04

Hazai pincészetek közül az elmúlt években talán a Sauska fejlődött a leglátványosabban pezsgők terén, véli Szokolai Máté. A rosé extra dry nagy favorit lehet a családban, minden korosztály és minden vendég kedvencévé válhat. Ha egy kis izgalomra, és a terroir hangsúlyára vágyunk, akkor viszont az évjáratos Furmint pezsgőjükre essen a választásunk, tanácsolja. – A manufakturális pezsgő pincészetek közül szeretném kiemelni a Hernyák birtokot, Etyekről, amely idén debütált palackos erjesztésű pezsgőivel. Akik elsőre ilyen csodálatos dolgokat raknak le az asztalra, azok előtt őszintén le a kalappal. Ilyen kezdés után nagyon kíváncsian várom a folytatást – vélekedett a pezsgőszakértő. 

pezsgoajanlo 2020 07

A pincészet chardonnay pezsgője pontosan azt a krémességet és lágyságot hozza, amit elvár tőle az ember, a pinot noirból készült tételük pedig a blanc de noirs magasiskolája. Nagyon gyümölcsös, mégis kellemesen fűszeres, csodálatos terroir jegyekkel, egy igazi kuriózum még a nemzetközi szegmensben is.

pezsgoajanlo 2020 01A külhoni kínálatból Szokolai Máté egyik személyes ajánlata a Ferrari, ami Trento városából származik, és előbb létezett, mint a Ferrari autó, hiszen a cég már 1902-ben megkezdte működését. A Champagne és pezsgő világbajnokságon (CSWWC) az elmúlt négy évben háromszor is megválasztották a világ legjobb pezsgő készítőjének. Az alaptételük, a Ferrari Maximum Blanc de Blancs Brut olyan tökéletes egyensúlyban van, olyan friss, üde, ropogós gyümölcsös aromákkal kényezteti az embert, hogy reggel, délben, este is meginna belőle egy pohárral. A Maximum Rosé Brut szintén páratlan, pláne Magnum palackban. Két fő esetén már amúgy is érdemes nagyobb palackból tölteni.

pezsgoajanlo 2020 06

Spanyolországból nagyon szép cavák (palackos erjesztésű pezsgők) kaphatók elérhető áron. Szokolai Máté kiemeli a Raventos i Blanc házat, amely ugyan hivatalosan nem cava-ház, de ha nem a megszokott pezsgő élményre vágyunk, hanem valami különlegességre, mindenképpen ajánlott szemezgetni a szortimentjükből, hiszen szinte csak helyi szőlőfajtákkal dolgoznak. A teljes kínálatuk úgy van felépítve, hogy az alapokba a fiatalok, és a nem feltétlenül szakavatott ízlelők is örömöket leljék, majd jöhetnek a komolyabb tételek, mind korban, mind árban.

pezsgoajanlo 2020 09A francia Champagne területét talán senkinek nem kell bemutatni. Itt a belépő szint 10 ezer forint felett kezdődik. Két, itthon talán kevésbé ismert Champagne-házat is érdemes megemlíteni a rengeteg jó közül, ezek a Charles Heidsieck és a Delamotte. Míg a Charles Heidsieck inkább a hagyományos vonalat viszi, szép élesztős jegyekkel, nagyon markáns ízvilággal, addig a Delamotte abszolút a frissességre, a fehér húsú gyümölcsökre, a savra és a terroir-ra helyezi a hangsúlyt. 

pezsgoajanlo 2020 05Charles Heidsieck Rosé Millesimé 2005 egyszerűen olyan mély illat és ízgazdagság jellemzi, hogy szinte alig lehet szavakba önteni. Brutális piros bogyós gyümölcsösség, extra toastos jegyek, briós, cseresznye, enyhe füstösség, annyira telt korty, mintha beleharapnánk egy lágy, habos erdei gyümölcsös pohár desszertbe, az alján ropogós kekszekkel. Delamotte Blanc de Blancs Brut, a Chardonnay rajongóknak szóló tétel, amely annyira krémes, csodálatos buborékokkal és mousse-szal, megdöbbentően szép körtés, almás, barackos, mangós jegyekkel, leheletnyi finom élesztővel, ami elkápráztat. Az enyhe kis csavarral, az érzéki ásványossággal a végén leveszi az embert a lábáról. Ez az a tétel, amit mindenki szeretni fog, a fiataloktól idősekig. Hogyha eddig még nem kóstolt jó Champagne-t vagy nem szerette, akkor mostantól fogja, jósol Szokolai Máté.

 

Fotó: Ferrari, Kreinbacher, Raventos i Blanc, Delamotte, Pixy, Pixinfo, Pixabay

 

Címkefelhő