Skip to main content

Rekordnevezés és éremeső a VinAgorán

| Gourmet Riporter | Pincesor

A VinAgora jubileumi, 20. borversenye rekordszámú mintát és kimagasló színvonalat hozott. Az idén április elején, Budapesten megrendezett borversenyre 17 országból 643 nevezés érkezett. A kiélezett versenyt jól tükrözi, hogy a bírák pontozása után a benevezett borok több mint hatvan százaléka érte el az ezüstérmes ponthatárt. A díjakat először adták át a VinCE Budapest Wine Show keretében.

 

Huszadik alkalommal rendezték meg április 6-8. között a VinAgora nemzetközi borversenyt, amelyet szervezők könnyeden csak Közép-Európa Bor-iránytűjének neveznek (bár az első bormustrát már 1992-ben megrendezték, eleinte csupán kétévente került sor a versenyre, így érkezett el a viadal idén a jubileumi, 20-ik eseményéhez). És valóban mérce a viadal, hiszen a kontinens centrumának krémje elküldte mintáit a megmérettetésre. 

A borversenyre egyébként tizenhét nemzet borászatai neveztek be, Magyarországon kívül képviseltette magát az Egyesült Államok, Ausztrália, Brazília, Csehország, Horvátország, Luxemburg, Németország, Románia, Olaszország, Svájc, Spanyolország, Szlovákia, Uruguay, Szlovénia, Grúzia és Libanon. A benevezett borok több mint a fele (333) fehér volt, emellett 88 rozé ás 222 vörösbort küldtek el a pincészetek.

vinagora 2019 08

Antal Gábor, a verseny szervezője elmondta: az eredményhirdetésre először került sor a VinCE Budapest Wine Show rendezvényen, amellyel elmondása szerint igyekeztek a nemzetközi trendekhez igazodni, mivel külföldön is egyre gyakoribb, hogy szakvásáron hirdetik egy-egy borverseny győzteseit. (A VinCE magazin következő számában lesz egy VinAgora melléklet, valamint a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. által szervezett Rosalia borfesztiválról egy beharangozó.)

Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke elmondta: a megújulás jegyében idén a korábbi, júniusi időpontot (a tavalyi versenyről EBBEN A CIKKBEN SZÁMOLTUNK BE) előrehozták április elejére, valamint megújították a technikai feltételeket is. A VinAgora egyébként Zilai elmondása szerint az első olyan borverseny volt a világon, amelyen számítógép segítségével értékelhettek az ítészek. A számítógépes szoftver idén frissítették, debütált a WineCompass program, továbbá a Samsung segítségével a hardver is megújult.

vinagora 2019 01

A verseny hozott feszült pillanatokat. Elvben a 84 pontot elérő borok ezüst-, a 88 pontra értékelt nedűk arany-, míg a 92 pont felettire taksált tételek nagyaranyérmet kaptak. Azonban az úgynevezett 30 százalékos szabály (az OIV, vagyis a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet szigorú szabályzata értelmében minden főkategóriában csak a minták 30 százaléka részesülhet éremben) miatt az ezüstérmes ponthatárt olykor emelni kellett a szervezőknek. Így végül a rekordszámú, 643 benevezett tételből 111 szerzett ezüst-, 83 arany- és 5 nagyaranyérmet osztottak ki. 

vinagora 2019 05

Champion-díjjal az egyes főkategóriák legjobb borait méltatják. A díjakat alapos, kétlépcsős kóstolás után ítélik oda, az adott kategória öt, legmagasabb pontszámot kapott borát a zsűri az utolsó napon ismét értékeli, párhuzamos, összehasonlító kóstolással.Idén

- a legjobb csendes fehérbor díját a Besenyei Borház – Rajnai-Tramini Superior 2014 bora kapta. 
- A legjobb csendes rosé elismerést a Koch Borászat – Frisch Rosé Cuvée 2018 tételének ítélte a zsúri.
- A legjobb csendes vörösbornak járó díjat a Pannonhalmi Apátsági Pincészet – Pannonhalmi Infusio 2016 bora kapta.
- A legjobb pezsgő Brazíliából érkezett, a Vinícola Aurorától az Aurora Espumante Brut.
- A legjobb természetes édes bor idén egy szlovák lett, a J&J Ostrozovic – Saturnia Muskát zlty 2017-es bora.
- A legjobb botritiszes bor díját Kiss István Pincészetének ítélték oda, a borászat Tokaji Aszúeszencia 2005-ért kapott plakettet.

vinagora 2019 04

Koch Csaba

Kiosztották a legjobb magyar fajtaborokat is, amelyeket a legmagasabb pontszámot szerző aranyérmes bornak ítélnek oda. A legjobb

• Cabernet franc: Ebner Pince – Pécsi Cabernet Franc 2015
• Cabernet sauvignon: Liszkay Borkúria – Liszkay Cabernet Sauvignon 2015
• Chardonnay: Fodorvin Családi Pincészet – Mindszentkállai Chardonnay 2018
• Furmint: Angyal Borászat és Szőlőbirtok – Angyal "Üzenet" Tokaji Furmint Top Selection 2015
• Kékfrankos: Schieber Pincészet – Tabu Kékfrankos 2016
• Merlot: Tiffán’s Pincészet – Elysium 2013
• Olaszrizling: Szentpéteri Borpince – Olasz rizling Válogatás 2018
• Pinot noir: Haraszthy Pincészet – Haraszthy Pinot Noir 2017
• Sauvignon blanc: Pannonhalmi Apátsági Pincészet – Pannonhalmi Sauvignon Blanc 2018
• Syrah: Petrányi Pince – Syrah 2015

vinagora 2019 02

Pannonhalmi Apátsági Pincészet

A VinAgora Borversenyen több termelői különdíjat is kiosztottak. A Csonka és Fiai Kft. különdíját a legeredményesebb családi pincészet kapta, amely idén a Fritz Borház (Szekszárdi borvidék) lett. A Volkswagen Haszonjárművek különdíja a legeredményesebb fiatal borásznak járt, aki ebben az évben Besenyei Klára lett, a Besenyei Borháztól (Egri borvidék). A VinCE Magazin különdíját a VinAgora felfedezettjének adta, aki ez esztendőben Riczu Tamás lett a Villányi borvidékról.

vinagora 2019 06

A VinAgora borversenyt is felügyelő nemzetközi szervezet, a VINOFED szintén díjakat ítélt oda. A Prix VINOFED (vagyis a nagy nemzetközi bor- és párlatversenyek világszövetségének) különdíjait a legmagasabb pontszámú csendes, száraz boroknak adták át. 

* A fehérborok közül az Angyal Borászat és Szőlőbirtok – Angyal "Üzenet" Tokaji Furmint Top Selection 2015 bora érdemelte ki a neves elismerést.
* A rozék közül Riczu Tamás Borászatának Villányi Rosé 2018 tétele kapta a díjat.
* A vörösborok közül az ausztrál Wakefield/Taylors Wines pincészet St. Andrews Shiraz 2016 bora lett a legjobb.

vinagora 2019 03

Riczu Tamás

Ha egy külföldi országból legalább 15 minta érkezik, akkor a nevezett minták közül a legmagasabb pontszámot elért aranyérmes bor különdíjban részesül, ezt idén az alábbi borok érdemelték ki:

- Best of Brasil: Vinícola Aurora – Aurora Espumante Brut
- Best of Czech Republic: Vinarství Josef Dufek – Pinot Blanc Grand Cuvée, vyber z hroznu 2015/2016
- Best of Romania: Cotnari – Grasa de Cotnari 1985
- Best of Uruguay: Leonardo Falcone – Reserva Familiar Tannat Roble 2014

A részletes eredménylista megtalálható a VinAgora weboldalán: https://vinagora.hu/hun/eredmenyek_18

Fotó: Magyar Bor Akadémia/Szegetvári Zsolt, Gourmet Riporter

 

Címkefelhő