Skip to main content

Pirított malátát rágcsáltunk a söroázisban

| Kiss Mónika - Velkei Tamás | Pincesor

Nyáron nyitott meg a First sörfőzdéje és taproomja, amelyről ebben a riportunkban számoltunk be. A Kurucz fivérek, Gergely és Dániel a létesítményben a minőségi sör készítése mellett szerettek volna közvetlen visszajelzéseket is kapni a fogyasztóktól. Az egyik észrevétel volt, hogy bár a sörfőzdében tett túra is nagy élmény, kár, hogy nincs a belvárosban is egy hely, ahová beülve meg lehetne kóstolni a főzde italait. A tulajdonos testvérpár megfogadta a tanácsot, és a közelmúltban a bulinegyed kapujában megnyitották sörbárjukat, a First Craftbeer & BBQ-t.

   

A fivérek egyébként is szerettek volna egy belvárosi bázist, elgondolásuk tehát találkozott a közönség óhajával. Ám a Kurucz testvérek nem csupán teljesítették az igényeket, és nyitottak egy bárt, rátettek egy lapáttal. Őket ismerve már nem meglepetés, ha azt vették a fejükbe: legyen a kisüzemi sörök zarándokhelye a Dob utcában nemrég nyílt First Craftbeer & BBQ! Rendkívül rokonszenves, hogy saját söreik mellett az ország egyik legnagyobb kézműves kínálatával lepték meg a sörszerető közönséget. 

A bárban természetesen az összes First sör megtalálható, ahogy a szakma által legjobbnak tartott magyar és külföldi kisüzemi sörök, amelyek közül 19 fajtát csapolva is kérhetnek a betérő vendégek. A csapolt sörök mellett nem kevesebb, mint 200 féle üveges sör is kapható. Aki még extrábbra vágyik, sörkoktélok közül válogathat, amelyeket Németh Gábor, alias Grabovszky Beertending kreál. A sörtudor emellett oktatja a személyzetet és szívesen informálja a tudásra (is) szomjas közönséget. Vagyis a hely a laikusoknak és a sörfanatikusoknak egyaránt élményt jelenthet.

söroázis 04

 

Ide ültünk be a minap, s még el sem jutottunk a bárpultig, az asztalnál máris kellemes meglepetés ért bennünket. A vendégek itt ugyanis nem sós mogyorót vagy hántolt napraforgót ropogtathatnak, hanem pirított malátát. Kiváló ötlet! Venyercsán Péter brand managertől azt is megtudjuk, hogy az eddigi tapasztalatok alapján leginkább a tankból csapolt First IPA (India Pale Ale) fogy, nem véletlenül, hiszen így 3-4 napos friss erjesztésű IPA-t kóstolhatnak a vendégek.   

Rendelünk a népszerű a Farm House-ból, amely egy hideg komlós típus, igazából a földeken dolgozóknak találták ki, erőt ad, de kicsi az alkoholtartalma, hogy a munkás ki ne dőljön idő előtt. Minket sem csap fejbe, ellenben megállapítjuk: nagyon finom citrusos illata kellemes ízzel párosul. Kérünk beszélgetés közben egy Fehér nyulat is, ami egy testes sör, némi ginnel és presszókávéval fűszerezve. Rendkívül érdekes, mindenképpen ajánljuk.

söroázis 03

 

Ugyan a vendéglátóhely nem régen nyílt, a sörkedvelők körében hamar híre ment, hogy a bulinegyedben egyedülálló kínálattal várja a vendégeket egy új bár, meséli Péter. A hely ismertségét, kedveltségét az is növelte, hogy a sörválaszték mellett igen komoly a whisky és a gin kínálat is, amivel a bár igyekszik kiszolgálni azoknak az igényét, akik nem (csak) a kulturált sörfogyasztás miatt keresik fel a bárt. 

Merthogy egyébként ez utóbbi, a kulturált fogyasztás a cél. – Úgy is fogalmazhatunk, hogy ez és az edukáció a First missziója, ezért hoztuk létre a kisüzemi söröket népszerűsítő sörbárunkat – mondja Venyercsán Péter, és hozzáteszi: laikusokat, szakértőket egyaránt ki szeretnének szolgálni. Megvan az összehasonlítás lehetősége is, amitől a First nem fél, mi több, egyenesen kezdeményezi, hogy a fogyasztók különböző sörkalandokra vállalkozzanak a bárban.

söroázis 02

 

Péter azt is megemlíti: a sörforradalom – ami Magyarországon pár éve már egyre hangosabban tombol – mindig alulról induló kezdeményezés (ott, ahol korábban magas minőségű söröket állítottak elő, így Csehországban, nem is jellemző a nagy változás). A bár e máig tartó-ható forradalom további bázisa szeretne lenni, ahol szakmai szimpóziumok, rendezvények, színházi előadások is rendszeresen helyet kapnának majd, mert mint Venyercsán Péter mondja, mindenkivel együtt szeretnének „küzdeni” a sörök magas minőségéért.

S hogy éhes se maradjon senki, néhány étel is rendelhető, mindegyik mellé sört ajánl a hely. Sörös ínyencségekkel, különlegességekkel is találkozhat a betérő, hiszen még a hamburger zsömléjébe is kerül maláta. Már épül a konyha, ahol a jelenlegi kínálat mellett különböző BBQ fogások is készülnek majd.

 

Címkefelhő