Teszteltük a szaglásunkat a Borfesztiválon

Tudja-e, hogy a kisfröccsben vagy a hosszúlépésben nagyobb a bor aránya a vízhez viszonyítva? És azt, hogy hol található a neszmélyi borvidék? Netán felismerné a karamell, a füstös bőr vagy a méz illatát? Ha minden kérdésre igen lenne a válasza, és részt vett az idei Budapest Borfesztiválon, akkor minden bizonnyal sok-sok ajándékkal távozott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) sátrából.
 
Szeretünk játszani, ezért szóba sem jöhetett, hogy kihagyjuk a borfesztiválon a Nébih Borkvíz Bárját. Az idei Borfesztiválon a borismereti játékokat életre hívó Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Borászati és Alkoholos Italok Igazgatósága mellé ezúttal a Nébih közreműködésével született Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) munkatársai is csatlakoztak, hogy a látogatók megismerjék a független, hiteles és szakmai alapok által biztosított minőség képviselőjét. 
nébih 01Utóbbit elősegítendő logikai játékokkal népszerűsítették a KMÉ védjegyet, amiért kis ajándékokat kaphattak a próbálkozók. Egy másik asztalnál Magyarország borrégióit kellett vaktérképen elhelyeznünk, a Nébih munkatársa szerint gyorsan és hibátlanul abszolváltuk a feladatot. Elmondása alapján a kiállításra kilátogatók általában be tudják tájolni a hazai borrégiókat, legfeljebb 2–3 hibát vétenek csupán. A legtöbb fejtörést a neszmélyi és móri borvidék elhelyezése okozta számukra. 
nébih 03
Egy másik állomáson a Nébih munkatársa szerencsekeréken kipörgetett számok alapján tett fel borokkal kapcsolatos kérdéseket. Csapatunknak a következő kérdéseket kellett megválaszolni:
 
- A rozék illatában gyakorta megjelenik a: 
a) lóistállószag
b) szamóca
c) méz
 
- Mit jelent, ha azt mondják egy borra, hogy kerek:
a) az illat- és ízkomponensei harmóniában vannak,
b) savakban gazdag,
c) illatban gazdag
nébih 05
- Hány Celsius fokon ideális fogyasztani a fehérborokat:
a) 3–6,
b) 10–12,
c) 18–20
 
Mindre hibátlanul feleltünk, s mivel mint fentebb írtuk, szeretünk játszani, kikértünk még egy plusz, nehéz kérdést is, ami így hangzott:
- Melyik fröccsféleségben nagyobb a bor aránya a vízhez viszonyítva: 
a) kisfröccs,
b) hosszúlépés,
c) házmester.
Itt egy kis polémia és számolgatás után végül megegyeztünk, és ismét jól válaszoltunk. 
nébih 04
Nagyon vártuk az előzetesen beharangozott, hibás borok felismerését célzó feladatokat, ám sajnos ilyen program ottjártunkkor nem volt. Helyette különböző illatokat ismerhettünk fel egy másik állomáson. A kémcsőbe helyezett papírcsíkokra permetezett illatok felismerésében nem teljesített rosszul csapatunk, a málnát, a mézet, a karamellt, a sárgadinnyét könnyűszerrel detektáltuk.
nébih 02
Akadt azonban pár tétel, amin vitáztunk, sőt, olyan is, amellyel meggyűlt a bajunk. Ilyen volt a füstös bőr illata, ami mindannyiunkon kifogott: felfedezni véltünk gumicipőtalp, linóleum, tempera, de még csótányirtó szagot is, álmunkban sem gondoltunk volna a kissé füstös bőrre, ami a játékot koordináló Nébih-munkatárs szerint olykor felbukkan egy-egy vörösbor illatában. Ugyancsak kifogott rajtunk a ribizli és az eper felismerése, egybehangzó véleményünk szerint ezek igen csalókák voltak… A szaglóverseny közben rozét kortyolgattunk, amellyel a játékot koordináló hölgy kínált meg bennünket. Ennek illatát legalább könnyen felismertük. 
 
 

Copyright PuzzleMedia 2017