Skip to main content

Horvátország lekörözött bennünket

| MTI | Kés, Villa, Iránytű

A korábbi hét mellett további három étteremnek ítéltek egy Michelin-csillagot Horvátországban. További három vendéglő Bib Gourmand minősítést érdemelt ki. Az első horvátországi Michelin-csillagot az Isztriai-félszigeten található Monte kapta még 2017-ben.

 

A Rovinjban található Agli Amici, az Abbáziában (Opatija) nemrég megnyílt Hilton Hotel Nebo by Deni Srdoc és a Mali Losinj-i Alhambra Hotel Alfred Kaller étterem is Michelin-csillagot kapott Horvátországban – közölte a Jutarnji List camű horvát napilap. hori 01

A három új étteremmel együtt együtt már tíz Michelin-csillagos vendéglátóhely működik déli szomszédunknál, szemben a magyarországi héttel. Az első horvátországi Michelin-csillagot az Isztriai-félszigeten lévő Monte étterme kapta még 2017-ben.

hori 06 ak

Három étterem, Bujében a Konoba Malo Selo, Valbandonban az Alla Beccaccia, valamint Zágrábban az Izakaya by Ti jappán fúziós étterem Bib Gourmand minősítést kapott. Ezen a listán szerepelnek tavaly óta a Solta-szigeti Konoba Skoj és a varazsdhegyi (Varazdin Breg) Zlanta Gorica, valamint 2019 óta az isztriai Batelin, a közép-dalmáciai Konoba Vinko és két zágrábi étterem, a Tkac és az Agava is.

hori 02

A Michelin tavaly egy új szimbólumot vezetett be a francia kalauzba: egy zöld, négylevelű lóherét, szimbolizálva a fenntarthatóságot. A kalauz így kíván rámutatni azokra az éttermekre, amelyek komoly erőfeszítéseket tesznek azért, hogy csökkentsék ökológiai lábnyomukat és védjék a biológiai sokféleséget.

hori 05

Ezt a jelzést Horvátországban elsőként a zágrábi Esplanade Hotel Zinfandel´s étterme kapta. A hotel partnere a Természetvédelmi Világalapnak (WWF), a világ egyik legnagyobb civil természetvédelmi szervezetének. A Zinfandel's kulináris kínálatában helyi termékekből készített ételek szerepelnek, valamint egy olyan gyümölcsbor, amelyhez a szálloda teraszán termelik meg a gyümölcsöket.

hori 07

Digitális étlapot használnak, amit a vendégek az asztali tartóra helyezett QR-kódról közvetlenül érhetnek el. Nagy hangsúlyt fektetnek továbbá a szelektív hulladékgyűjtésre, a konyhában felhasznált olajat és zsírt pedig bioüzemanyként alkalmazzák.

Via MTI
Fotó: Agli Amici, Hilton Hotel Nebo by Deni Srdoc, Alhambra Hotel Alfred Kaller

Címkefelhő