Skip to main content

Északi hegemónia a Bocuse d'Oron

| Gourmet Riporter/MTI | Terülj, terülj!

Dánia nyerte meg a Lyonban zajló világhírű szakácsversenyt, a második helyen Svédország végzett, míg a dobogó harmadik fokára Norvégia csapata állhatott fel, Pohner Ádám a 12. helyen zárta a versenyt. A Bocuse d'Or világdöntőjére kontinentális selejtezők után juthatott el 24 nemzet kiváló szakácsai, akiknek idén a híres franci fogást, a chartreuse-t, valamint csontos borjúkarajt kellett elkészíteniük időre.

 

A Bocuse d'Or szakácsversenyen induló csapatoknak két ételt kell elkészíteniük 5 óra 35 perc alatt. Korábban már beszámoltunk róla, a verseny szervezői az idei versenytémákkal a két tavaly elhunyt legendás séf, az alapító Paul Bocuse és Joel Robuchon munkásságának állítottak emléket. Az ez évi tányértéma egy francia klasszikus étel, a zöldség chartreuse, amelyet pontosan meghatározott kagylófélékkel kellett elkészíteni. A hústál kötelező alapanyaga a csontos borjúkaraj volt, amelyben kihívást jelentett, hogy az ételt kötelező volt a csonttal együtt elkészíteni, amire a verseny történetében még nem volt példa. A hústálat úgy kellett a versenyzőknek megalkotniuk, hogy utána 14 adagban tálalni tudják, és az ételhez a borjú legalább egy másik részét, lábat, vesét, mirigyet, májat vagy pacalt is fel kellett használni. 

bocuse 2018 01

 Magyar Chartreuse tányér

Magyarországot Pohner Ádám séf és Csillag Richárd commis (segéd) képviselte a versenyen, akik az első napon, vagyis kedden főzték le versenymenüjüket (a csapatot coachként a tapasztalt, neves séf, Segal Viktor segítette). A magyarok tányértémája a Chartreuse „Hommage Robouchon” (Tisztelet Robouchonnak) nevet kapta, amelyben a chartreuse tésztával, burgonyával, padlizsánnal és kagylófélékkel készült, a tányér eleme volt továbbá tormás almasaláta uborkával, zöldspárga és Pastis-mártás és csicsókaropogós.

bocuse 2018 02

Segal Vktor

A másik étel a Carré de Veau „Balaton” fantázianevet viselte, vagyis borjúkarajt balatoni módra, ami a séf székhelyének ismeretében (Balatonszemes) nem meglepetés. A tálon szerepelt a kötelező sült borjúkaraj, továbbá borjúmirigy csicsókával, tárkonnyal, hagyma tart, Madeira-szósz, tojássárgájával töltött ravioli, csicsókakrém, vörösboros (bikavér) tarlórépa, almasaláta, radicchio, retek „gombóc” és zöldborsó mustárral. ITT ÍRTUNK róla, hogy a magyar séf a bikavér mellett tokajit és különleges eceteket is felhasznált a menü elkészítésekor.

bocuse 2018 06

Pohner Ádám a mezőny legfiatalabb versenyzője, ennek ellenére komoly Bocuse d'Or múlttal rendelkezik. 2015-ben Molnár Gábor oldalán commis-ként volt jelen Lyonban, a következő évben pedig második helyen végzett a magyar döntőn Széll Tamás mögött. Tavaly már ő nyerte a magyar döntőt, majd nyáron a torinói európai selejtezőn harcolta ki a lyoni részvétel jogát.

bocuse 2018 03

Magyar tál

Amint arról a Magyar Távirati Iroda beszámolt, Pohner Ádám értékelése szerint a tervezettnek megfelelően teljesített a csapat. – Nagyon intenzív és hosszú nap volt, egyelőre nem tudom megmondani, hogy állunk. Nem láttam senki más munkáját, csak azt tudom, hogy amit szerettünk volna, azt megcsináltuk – mondta a balatonszemesi Kistücsök szakácsa. Az Index azt is megtudta, hogy csapatunk sokkolója elromlott, ám szerencsére nem veszítettünk időt, mert a marokkói csapat kölcsönadta a magyaroknak a sajátját.

bocus magyar 03

Pohner Ádám

Egy másik nem várt esemény is befolyásolhatta a magyarok hangulatát: Pohner Ádámék versenyzésének napján Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia és a magyar csapat elnöke megbetegedett, ami azért jelentett gondot, mert a hústál zsűrijében foglalt volna helyet. A helyszínen tartózkodó Széll Tamás séf ugrott be a helyére, aki két alkalommal is képviselte Magyarországot versenyzőként: 2013-ban a 10. helyet szerezte meg, 2017-ben pedig a 4. helyen végzett a világdöntőben. Az emlékezetes 2016-os budapesti európai kontinensdöntőt megnyerte, míg a tavalyi, torinói európai selejtezőn a zsűriben foglalt helyet.
50985271 10157001826888209 7725906202768441344 n

A győztes tál

A Magyar Bocuse d'Or Akadémia munkáját idén két nemzetközi kiválóság, Ørjan Johannessen és Odd Ivar Solvold is segítette. Johannessen 2009-ben commis-ként vett részt először a versenyen, amit meg is nyert, majd 2012-ben a brüsszeli európai döntőn szerezte meg az első helyet, és 2015-ben ugyancsak a dobogó legfelső fokára állhatott csapatával a Bocuse d'Or világdöntőjét. Odd Ivar Solvold 1997-ben versenyzőként harmadik lett Lyonban, coach-ként pedig a 2009-es és a 2015-ös lyoni világdöntőben segítette győzelemre a norvég csapatot.

Bocuse d'Or, Lyon eredmények:

1. Dánia (Kenneth Toft-Hansen, Christian Wellendorf Kleinertt, Rasmus Kofoed)
2. Svédország
3. Norvégia

...

12. Magyarország (Pohner Ádám, Csillag Richárd, Segal viktor)

50785241 10157001834283209 6853159223199531008 n

A dánok zöldséges tányérja

A legjobb húsétel díját Finnország kapta.
A legjobb zöldségtál díja Franciaországnak jutott.
A legjobb commis díját a dán Christian Wellendorfnak ítélte a zsűri.
A legjobb, séfeket bemutató poszter díját Marokkónak jutott (ezt az elismerést korábban a magyarok is több alkalommal megnyerték).

Fotó: Bocuse d'Or, Gourmet Riporter

 

Címkefelhő