Fő tartalom átugrása

Habos belsőségektől az óriáspolip csápjáig

| BA - BD - VT | Terülj, terülj!

Klasszikus és új kedvencekben sem volt hiány, a Gourmet Fesztivál idei, nemzetközi konyhát képviselő kiállítói egyszerre hoztak személyes favoritokat és közönségkedvenceket. Az ízélményeket hol különleges alapanyaghasználat, hol a hagyományos összetevők rafinált innovációja, hol a nemzetközi konyha tradicionális vonásai tették felejthetetlenné.

 

A fesztivál egy napján kizárólag a más nemzetek konyháit képviselő standok kínálatát kóstoltuk. Először az olasz konyha prominensét kerestük fel, hiszen a legtöbb magyar rajong az itáliai ételekért. A Pomo d’Oro minden egysége képviseltette magát a gasztrodzsemborin, és legnagyobb örömünkre mindegyik standnál felkészült, szívélyes alkalmazottakkal találkoztunk. Megszólítottak, és ha kérdést tettünk fel, mindenki mindent tudott a kínált ételekről és italokról, és tudtak is jól kérdezni ahhoz, hogy ajánlani tudjanak.

Az olasz borok közül választottunk egy testesebb fehérbort, az Etnát, ami tökéletesen passzolt a másik standnál választott ételekhez. Ezek egyike, a maritozzi gyakorlatilag egy délolasz recept átalakítása: sós libamájhabbal töltött briós, amibe meggy kerül, így a sós-édes-savas ízek kavalkádja robbanhatott az ízlelőbimbóinkon. A lasagna 22 éve szerepel az étterem étlapján töretlen sikerrel – egyértelműen vendégkedvenc. A spenóttól zöld tésztarétegek között bolognai szósz (marha- és sertéshúsból készítve) és besamel rétegek váltakoznak, a klasszikus olasz fogást Gianniéknál kiemelkedő minőségben készítették.gourmet25 34A picanha érlelt Black Angus spicfartőt takart, cacio e pepe szósszal és fave babbal, és grissinivel. Ezt a fogást kifejezetten a szellemes, mindig figyelmes és nagy tudású Horváth Attila ajánlására fogyasztottuk, és nagyon jól tettük. Légiesen könnyű hús éteri harmóniában került a tányérra a szósszal.
gourmet25 35
A zuppa di pesce, vagyis a tradicionális toszkán halleves Attila elmondása szerint a Pomo d’Oro vendégeinek kedvence. Megkóstolva nem lepődtünk meg a hallottakon, elképesztően ízes ételt kanalazhattunk. Mint megtudtuk, az aromagazdagság oka a bőséges alapanyaghasználat. Az alaplevet rákpáncélból készítik (a zero waste jegyében is), kerül még a levesbe scorfano, branzino, ombrina, rája, tintahal, polip, szürke rák, scampi és fekete kagyló.
gourmet25 33
A fagyilapot böngészve annyira meghökkentünk az olívaolaj és gorgonzola ízeken, hogy kíváncsiságból ezekből is kóstoltunk. Az olívaolaj-fagyiban egyértelműen az olívabogyó gyümölcsös tónusa emelkedett ki, álmunkban sem gondoltuk volna, de teljesen megállta a helyét fagylaltként. A gorgonzola fagyi pedig a fesztivál egyik legnagyobb meglepetését jelentette számunkra – erről az élményünkről desszertekről és fagylaltokról szóló összefoglalónkban olvashatnak.
gourmet25 91
A Petrol felé vettük az irányt, akik az igazi amerikai életérzést hozták el a fesztiválra. Márpedig az amerikai stílusú BBQ-ételekkel nálunk nem lehet mellé lőni, véltük, és az étterem ki is tett magáért.gf25 petrol6Az étterem első alkalommal vett részt a Gourmet Fesztiválon, reméljük a jövőben is találkozhatunk a csapattal. A konfit-BBQ marhapofa mini burger egy igazi ízbomba volt. A húst a smokerben töltött idő után további 12 órán át konfitálták marhafaggyúban, amitől igazán puha, füstös és szaftos lett.
gf25 petrol1

A mangalica mac n’ cheese-be került tépett mangalicahús előzőleg 8 órát töltött smokerben. Az ételbe gazdagon került sajt, a húsra BBQ-szósz és nem utolsó sorban a fesztiválhoz képest az adag is igen bőséges volt. A bacondarabok és a jalapeno a tetején szinte elmaradhatatlan alkotóelemei a fogásnak, amelyek változatossá tették a textúrát, és frissen tartották az ízérzékelést.
gf25 petrol3
A füstös csirkeszárnyakon a máz elképesztően intenzív aromájú, a több mint negyven fűszerrel készült házi kimchi pedig a pikáns-csípős ízvilágával tökéletesen passzolt a húshoz. A desszert, a bacon key lime pite kifejezetten meghökkenttő, de erről az élményről a desszerteket szemléző körképünkben írunk bővebben. A Petrol csapata, tisztességes hozzállásuk, edukációs szándékuk és ízletes kínálatuk miatt nálunk egyértelműen a fesztivál felfedezettjei.
gf25 petrol2Két éve találkozhattunk először a Zhu&Co csapatával, akik nem bonyolítják túl az ételeiket, de amit csinálnak, azt száz százalékon teszik. A jobbára kínai tésztabatyukat kínáló bisztró ételei rendkívül finomak. Míg szülei megállás nélkül készítették a megrendeléseket, Ji Yichenggel beszélgettünk arról, számára mit jelent a kedvenc tematika. „Nekem az emléket, a gyermekkort, a szülővárosomat jelenti. Egy ételpéldával élve a rice cake: amit kínairól úgy is lehet fordítani, hogy évről évre magasabb (minőség), feltörekvő, vagyis a fejlődést jelképezi – szeretném hinni, hogy ez ránk is igaz” – mondta a fiatal tulajdonos. Hozzátette azt is: a wonton mindenki kedvence, a fesztiválon is sokan keresték.
gourmet25 61

Ji Yicheng

Mi mégsem azt kóstoltuk, hanem egy másik, Kínában kedvelt ételt (ami egyébként hamarosan a bisztróban is felkerül az étlapra). Ez pedig a vencsoui lepény, amely Ji igazi gyermekkori kedvence: az iskolából hazafelé gyakran vett az utcán sütögető idős bácsiktól. A pikánsan fűszerezett császárhúst savanyított mustárlevéllel elegyítik, ezt töltik a tésztába, majd sütik meg. Savanyított karalábéval kínálták, amiért tőlünk külön piros pontot kaptak.
gourmet25 64
Aki rajong az orosz konyháért, az Arany Kaviár standjához látogatott. Amint azt Nyíri Szása tulajdonos leszögezte: a feléjük irányuló határtalan szeretet miatt nem is érkezhettek volna olyan orosz különlegességek nélkül, mint a blini, vagy a kaviár. Utóbbiról érdekes történetet osztott meg velünk: gyerekkorában kaviáros kenyérrel rohangált a játszótéren, mert akkoriban nem volt olyan drága az élelmiszer, mint manapság. Nem meglepő, ha a személyes kedvence az „örök” kaviár, valamint a spárga és a karalábé – tavasszal minden gondolata ez utóbbi két zöldség körül forog. Mi a langusztinnal készült baójukat kóstoltuk, amihez a langusztint green eggben hőkezelték, ami fenséges plusz aromákkal gazdagította a húst.
gourmet25 72
Egy trió, a Padron, a Pitpit és a hamarosan nyíló Monokini Kantin arra vállalkozott, hogy Garai Ádám séf vezetésével a spanyol konyha különlegességeit, kedvenceit ismertesse meg a széles közönséggel. A séf elárulta, hogy a Monokini esetében igyekeztek eltalálni a leendő vendégkedvencet, s mint kiderült, telibe trafálták: a sajtos churrost vitték, mint a cukrot.
gourmet25 101
Sajnos ottjártunkkor a madridi pacal nem volt éppen kapható, pedig érdekes lehetett volna összevetni a Pasarét Bisztró körmös pacaljával. Így a spanyol véres hurkával töltött sertéskörmöt kóstoltuk chilizselével. A kollagénes köröm egy számunkra különleges véreshurkával fuzionált, ami inkább hasonlított kolbászra, de azért nem teljesen. Különleges aromákat fedeztünk fel a morcillában, például szegfűszeget. Az étel egyszerre volt sós, csípős és édes, ropogós, igazi kuriózum. A másik étel, a torma-tonka szendvicsfagyi talán a legkülönlegesebb élményt jelentette a teljes fesztiválkínálatban – de erről is a desszerteket szemléző összefoglalónkban olvashatnak.
gourmet25 105
A libanoni Leila’s környékén fantasztikus hangulat uralkodott, autentikus muzsika, szabadtűzön sülő ételek, nyüzsgés, mintha az ezeregy éjszaka meséibe csöppentünk volna. Pál Anita üzletvezető elmondta, olyan ételekkel érkezetek, amelyekről tudták, hogy éttermükben a magyar közönség legjobban szereti. Az egyik ilyen étel a muhammara; a másik hummusz (amit háromféle ízesítésben is kínáltak, a szarvasgombás szerintünk kiválóan eltalált ízpárosítás); a sült burgonya Zaatar (a Zaatar egy elképesztően izgalmas fűszerkeverék); illetve a padlizsánkrém, amit Anita szerint a legjobban készítenek a fővárosban.
gourmet25 104
A kafta bárány és marha húsából készül, az étterem ezzel a fogással igyekszik a báránytól kissé ódzkodó magyarokat a jószág fogyasztására ösztönözni. A kaftát kóstolva sokan rádöbbennek: a bárány lehet finom is, s így később már könnyebb őket a báránycomb vagy a bárányborda felé orientálni. A pesztós hummusz a szarvasgombáshoz hasonlóan telitalálat. A saslik szegfűszeg- és fahéjillatával is elvarázsolt bennünket. Az étterem desszertként libanoni baklavát hozott, ami Pál Anita szerint kevésbé édes, mint az általában kaphatók. Valóban kevésbé émelyítő, és hordozott magában mazsolás jegyeket is.
gourmet25 97A marokkói konyhát képviselő Majorelle-be tavaly egy csapásra beleszerettünk, idén sem okoztak csalódást. Hozták a tavaly is kóstolt garnélás mangósalátát, ami hasonlóan jó volt, mint az előző évi.

Saad Douyal, a séf elmondta: idén a polip fogyott a legjobban, nem véletlenül. Nem rágós, hanem puhább a textúrája, mint azt máshol megszokhattuk, hozta a tenger aromáját is, picit megpirították, enyhén csípős. A hatalmas méretű polipokat az Atlanti-óceánból fogják, amit új-zélandi Ten Rocks pincészet fehérborával készített beurre blanc-szósszal tálalnak. Az adag is nagy, akinek kedvence a polip, ezzel igazán jóllakhatott. A séf a salátákat olasz olívaolajjal, citromlével, sóval és borssal fűszerezte csupán, hogy ne nyomja el a különböző ízeket.
gourmet25 98

Saad Douyal

A marhanyelvvel ritkán foglalkoznak az éttermek, pedig nagyon finom. S ha már kedvenc, a Majorelle-ben kínált rakott marhanyelvet mindannyian szerettük. Ez az étel azonban teljesen más kategória, rendkívül puha, omlós, nagyon jól elkapott fűszerezéssel (ami köszönhető a marokkói konyha lelkének, a ras el hanoutnak), kiemelkedő római köménnyel.gourmet25 94Került még az ételbe mustár, fekete, zöld és vörös olíva, fokhagyma, olívaolaj, citromlé és egy kis szója. Ezt az ízkavalkádot mi úgy fogalmaztuk meg: ha egy konyharuhát fűszereznének így, azt is megennénk. A lényegében marokkói pörköltnek is felfogható egytálétel az egyik kedvencünk lett az idei fesztiválon.
gourmet25 08
A Baalbeknél idén a korábbiakkal ellentétben húsmentes ételt kóstoltunk: hummuszt kértünk falafellel. Az országot járva azt tapasztaltuk, hogy a falafel sok helyen száraz és nem elég ízes, de az itt kóstolt tökéletesen volt elkészítve: ropogós kívül, puha belül, cseppet sem száraz és kellemesen fűszeres – nem volt hiányérzetünk, amiért nem volt hús a tányéron. A mellé kínált pita friss, puha, tökéletes kiegészítője a sűrű, krémes hummusznak. Került a tányérra még saláta, roppanós zöldségekkel, a fűszeres-balzsamecetes öntet kiemelkedően jó volt, tökéletesen passzolt a fogás többi eleméhez.