Negyvenöt év öt felvonásban

| Gourmet Riporter | Pincesor

A hétvégén rendezték meg az Olaszrizling Október Nagykóstoló rendezvényt a budapesti Corinthia Hotelben, ahol a fajtával foglalkozó pincék tételeit kóstolhatták meg a borkedvelők. Az est kiemelt eseménye volt az idén 25 esztendős Varga Pincészet jubileumi rendezvénye, ahol a vendégek gyakorlatilag egy rendszerváltáskor indult és mai napig íródó érdekes sztorit ismerhettek meg. 

 


Az elkövetkező órában némi személyi kultusz fog következni – vezette fel tréfásan Varga Péter tulajdonos, a Varga Pincészet elmúlt 25 évét bemutató ünnepséget. Amely valójában nem is negyedévszázad, hanem majdnem fél, hiszen a borászat alapítója 45 évvel ezelőtt kezdte meg közgazdasági tanulmányait, ami nélkül bizonyára nem növekedhetett volna a cég mai méretére. A cégalapító KSH-s múltját le sem tagadhatná, Varga Péter ugyanis a mai napig imádja a grafikonokat, előadását is gyakran illusztrálta ábrákkal.

Ám hogy nem derék iparos lett, hanem előbb közgazdász, majd borász, kevésen múlt. Miután leérettségizett, egy alkalommal édesapja félrehívta és azt mondta neki: „fiam, iparosnak lenni a legjobb”, s arra biztatta gyermekét, dolgozzanak együtt. A fiú azonban a számokat választotta, majd miután 1982 elejétől már lehetett úgynevezett gazdasági munkaközösségeket (gmk), vagyis szocialista vállalkozásokat indítani, családjával az elsők között alapítottak gmk-t.

varga jubileum 06

Bár még nem szőlővel, hanem építőiparral foglalkoztak, azért Varga Péter a gyümölcstől sem szakadt el, hiszen Budafokon minden felmenőjének volt szőlője, pincéje. 1986-ban pedig már maga is a borászatban kötött ki, amikor a Hungarovinnél, a Törleyt is gyártó, hatalmas szocialista vállalatnál kezdett dolgozni. Emlékezését néhány korty 2017-es Aranymetszés Friss Olaszrizlinggel szakította félbe, amellyel a hallgatóságot is megkínálta.

varga jubileum 03

A borra külön is érdemes kitérni, hiszen a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által szervezett Országos Borversenyen idén a legjobb száraz fehérbornak választották. – Tíz éve még kevesen gondolták, hogy az olaszrizling még a híres francia fajtákat is maga mögé utasíthatja – hangsúlyozta Varga Máté borász, a tulajdonos fia.

varga jubileum 05

A folytatásban arra kaptunk válasz, hogyan és mikor dőlt el, lesz-e Varga Pincészet egyáltalán. A rendszerváltáskor elváltak Varga Péter és a Hungarovin útjai, de mint a borász fogalmazott, így járt jobban. Családjával kerestek egy „multimentes” szektort, és mivel egyébként is ezer szállal kötődtek a borhoz, a borászatot választották. 1993-ban vették meg az egykori Badacsonyi Állami Gazdaság badacsonyörsi, 5,6 hektáros szőlőjét és pincészetét. – A pincét még nem is láttam, amikor már eldöntöttem: itt valamit kezdeni fogok – emlékezett Varga Péter arra, hogy azonnal beleszeretett a tájba, amikor először meglátta a pincészet későbbi központját Badacsonyban. Pedig a Balaton északi partján elterülő borvidék csak véletlenül került a célkeresztjébe, a nagy szerelme már akkor is Eger volt, de erre még visszatérünk.

varga jubileum 01

 Előtte még megkóstolták a vendégek a 2017-es Aranymetszés Olaszrizling késői szüretelést. Ismét előkerült a grafikon, amely feketén-fehéren rajzolta ki a cég fejlődését: míg 1993-ban 800 ezer, addig tavaly már 15 millió palack bort értékesített a Varga Pincészet. Hogy ez jó vagy sem, döntse el mindenki maga. A kétezres években már saját szőlőt is telepítettek, a Csabagyöngyével beléptek a primőr borok piacára, Egerben szőlőket vettek, megkezdték a magnum kiszerelés forgalmazását, tizenöt éve pedig a pincészet az első pincészetként reklámozta magát a televízióban. Ezen a ponton ma már hihetetlennek tűnő számok hangzottak el: a Sport Tv-n egy éven át, naponta 50 (!) alkalommal ment a cég reklámja, amiért 10 millió forintot fizettek a csatornának.

varga jubileum 04

Rájöttünk, hogy a jó bornak is kell a cégér, azaz fontos a marketingre költeni – fogalmazott Varga Péter, gondolatait követően pedig egy idei Aranymetszés Friss Sauvignon Balnc-t ízlelhettek a vendégek. Egyébként, ha már Aranymetszés: azt is megtudhattuk, hogy amikor 2006-ban elhatározták egy új borcsalád létrehozását, 2400 névjavaslat érkezett a pincészet pályázatára. Ezek közül nyert az Aranymetszés.

varga jubileum 07

Így értünk el napjainkig, amikor már saját betétdíjas palackokat forgalmaz a Varga, Feldebrőn új borászatot hoztak létre, s bejelentették, hogy olaszliszkai telephelyüket felszámolják. – Megvan a helye a kultúra ápolásának, és a trendek követésének is – érvelt a döntés mellett Varga Máté, hozzátéve, hogy a tokaji borvidéket mintha túlságosan is ragaszkodnának a hagyományokhoz. (Gondoljuk, erről a borvidéken sokan eltérő véleményt fogalmaznak meg, de ez nem e cikk témája.)

A Varga Pincészet ma 200 hektárt művel meg, óránként akár 10 ezer palackot is meg tud tölteni, és 25 millió liter tárolókapacitással rendelkezik. – Mégsem ezért, vagy nem csak ezért volt érdemes végigcsinálni az elmúlt huszonöt évet. A legfontosabb, az emberek ragaszkodása, az hogy ismerik és szeretik a borainkat – zárta az est hivatalos részét Varga Péter. 

varga jubileum 08

S hogy mi volt az utolsó felvonás? Késői Szüretelésű, 2015-ös Szürkebarát, amely a pincészet egyik legsikeresebb bora. Mint apa és fia kiemelték: ebben a borban megmutatkozik, mire képes együtt a szürkebarát és Badacsony: megmutatja a borvidék, a táj, a fajta találkozásában rejlő lehetőségeket. A jubileumi rendezvényt dr. Kállay Miklós, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke zárta, aki szellemes köszöntővel méltatta Vargáék negyedévszázados munkásságát.

 

 

Címkefelhő