Fő tartalom átugrása

Közel a legjobbakhoz a magyar sommelier

| Gourmet Riporter | Pincesor

Negyedik helyen végzett Szik Mátyás sommelier a napokban Budapesten megrendezett ifjúsági sommelier világbajnokságon. A fiatal, tehetséges szakember kissé csalódott, hogy nem sikerült a dobogóra kerülnie, ám a negyedik helyezés csak további munkára sarkallja.

 

Budapest adott otthont a közelmúltban a Chaine des Rotisseurs, francia kulináris világszervezet (amelynek szakácsoknak rendezett világbajnokságáról ITT és ITT írtunk) Ifjúsági Sommelier Világbajnokságának, ahol tizennégy 31 év alatti szakember mérte össze tudását. A versenyzőknek először elméleti felkészültségükről kellett számot adniuk, egy félórás írásbeli teszten összesen 30 kérdésre válaszolva. Ezt követték a gyakorlati feladatok, melynek során a zsűri előtt kellett koktélt készíteni, pezsgőt ismertetni és felszolgálni, valamint bort dekantálni – számolt be a világbajnokság eseményeiről a vendeglatasmagazin.hu.

Az így kialakult sorrendet másnap ismertették: a szabályok értelmében a három legjobb került a döntőbe, a többiek között nem hirdettek sorrendet, így lényegében mindenki negyedik helyen végzett, köztük a magyar Szik Mátyás is. A döntőbe az ausztrál színekben induló, de francia származású Mikael Grou, az amerikai Vincent Morrow, valamint a Nagy-Britanniát képviselő, lengyel Piotr Pietras került.

Hármuknak a második versenynapon közönség előtt kellett koktélt készíteni, ételhez bort ajánlani, hibás borlapot javítani, villámkérdésekre válaszolni, bort dekantálni, borokat és párlatokat felismerni, majd magnum (1,5 literes) pezsgőt szervírozni. A versenyben Vincent Morrow a dekantálás során felborított egy poharat, amiért komoly levonást kapott.

A világbajnoki címet Piotr Pietras szerezte meg, aki jelenleg Londonban dolgozik. Pietras tavaly és azt megelőzően is Lengyelország legjobb sommelier-je lett, 2016-ban ő képviselte hazáját az Association de la Sommellerie International (ASI; a nemzetközi sommelier szövetség) argentínai világversenyén, ahol a TOP 10-be került. Idén az ASI Best Sommelier of Europe versenyén hazája színeiben versenyezve második helyezést ért el. Budapestre a Chaine des Rotisseurs brit versenyének győzteseként érkezett. A második helyen Grou végzett, Morrow lett a harmadik.

szik 03– Picit csalódott vagyok, de maximalista típusként ez normális. Bár sokat gyakoroltam a magnum palack egyenlő széttöltését 16 pohárba, sajnos nem tudtam kamatoztatni ezt a rutint a döntőben – írta közösségi oldalán a magyar versenyző. Szik Mátyás hozzátette: rengeteget tanult, sok új és fontos kapcsolattal, tapasztalattal gazdagodott az elmúlt négy hónap intenzív felkészülése alatt, és a verseny során egyaránt. Elárulta, hogy több forrásból is megerősítették: nincs messze a világ legjobbjaitól.

Rámutatott, hogy a közel kétezer külföldi bor kóstolása és a sok ezer oldal megtanult szakanyag közelebb vitte céljához. – A feladat világos: rendületlenül dolgozom tovább a minőségi vendéglátás javításán, és a sommelier hivatás minél magasabb szintre emelésén – zárta gondolatait a tehetséges magyar sommelier.

Fotó: Szik Mátyás

Címkefelhő