Skip to main content

Borozgatás az ősi barlangban

| Gourmet Riporter | Pincesor


Mészkőbe vájt ősrégi barlangban nyílt borpince az olaszországi Materában. A nemrég átadott Enoteca dai Tosi pince tulajdonosa, Gian Paolo Buziol nagy borrajongó, egyben lelkes lokálpatrióta is, így az ősi barlang szellemét ötvözte a modern kor hangulatával.


enoteca 26Matera Dél-Olaszországban, Basilicata tartományban található, a városka a Sassi di Matera őskori barlangjairól, illetve a hozzájuk kapcsolódó régészeti leletekről ismert. E barlangok egyikében alakították ki azt a borozó, természetesen ügyelve arra, hogy a történelmi emléken a legkevesebbet módosítsanak - számolt be a hírről a Yellowtrace.

enoteca 20

Gian Paolo Buziol tavaly írt ki egy pályázatot a borozóra, a projekt nyertesének ötvöznie kellett a múltat és a jelent, az ősit a modernnel. A pályázaton győztes belga stúdió számára is ez a feladat jelentette a legnagyobb kihívást, hogy az archaikus örökséget szinkronban hozza a mával.

enoteca 25

A háromszintes borospincében a borkóstoló termet úgy alakították ki, mintha egy ókori görög színház nézősoraiban ülnének a borisszák. Kevés a berendezési tárgy, amivel ugyancsak az ősi hagyatékra utaltak a tervezők. Csupán annyit változtattak az építész stúdió, ami feltétlenül szükséges volt, így világítást szereltek fel, különleges bortartót alakítottak ki és néhány tárgyat helyeztek el a térben.
enoteca 24

A pincében megközelítőleg 250 féle talján bor közül választhatnak a betérő szerencsések. S hogy a pince hűsében kortyolgatott nedűk a felszínre visszatérve meg ne ártsanak a vendégeknek, a pincében természetesen falatozni is lehet, számos antipasti kínálnak az ősi barlangba látogató borkedvelőknek.

Fotó. Yellotrace

 

Címkefelhő