Skip to main content

Még érlelik, de már aranyérmes

| Gourmet Riporter | Pincesor

Aranyérmet kapott, és bekerült a világ legjobb muskotály borainak idei Top 10-es rangsorába a Holdvölgy Pincészet Exaltation 2015 (Nyulászó) dűlőválogatott édes tokaji sárgamuskotálya a Muscats du Monde nemzetközi borversenyen. A Holdvölgy az egyetlen magyar borászat, amely már három alkalommal is nyert aranyérmet és Top 10 minősítést a világ legrangosabb muskotály versenyének tartott Muscats du Monde-on.

 

A 17. alkalommal megrendezett Muscats du Monde világverseny 55 fős nemzetközi zsűrije 25 ország 214 száraz, édes és gyöngyöző muskotály borából választotta ki a legjobbakat, amelyeket összesen 38 arany- és 33 ezüstéremmel díjazott. Ebben a mezőnyben választották a Holdvölgy borát a legjobb tíz közé.

holdvolgy02A pincészet mindhárom díjnyertes bora a történelmileg első osztályú minősítésű, mádi Nyulászó-dűlőből származó, késői szüretelésű édes tokaji sárgamuskotály volt. − A Holdvölgy több mint egy évtizedes tapasztalata szerint Tokaj egyetlen világfajtája, a sárgamuskotály utánozhatatlan csodákra képes a Nyulászó-dűlőben – vélekedik Demkó Pascal, a Holdvölgy alapító-tulajdonosa.

Hangsúlyozta, hogy mindez nem a véletlen műve, hiszen a Nyulászó már a 18-19. századi dűlőklasszifikációk során első osztályú besorolást kapott, és jelen századunkban is évről évre kimagaslóan értékes szőlőtermést ad. − A Muscats du Monde nemzetközi zsűrijétől kapott díjak megerősítik, hogy jó úton járunk, amikor borainkkal − így a Nyulászó sárgamuskotállyal is − a szőlőfajták és a számukra ideális termőhelyek közötti harmóniát keressük – húzta alá a tulajdonos.

Az idén díjnyertes, 2015-ös évjáratú Exaltation kereskedelmi forgalomban egyelőre még nem kapható, tájékoztatott a pincészet, mivel csak minimum hároméves érlelés után bocsátja piacra a borokat. A borászat szőlész-borász csapata 2011 óta minden évjáratban azonos stílusban tudta elkészíteni az Exaltation borokat, amelyekből jelenleg a 2013-as évjárat érhető el, kereskedésekben, illetve hazai és külföldi Michelin-csillagos éttermek kínálatában.

Fotó: Holdvölgy

Címkefelhő