Fő tartalom átugrása

Folyton feledékeny? Igyon zöld teát!

| Gourmet Riporter | Fitt és fenntartható

Kínai tudósoknak sikerült bebizonyítaniuk, hogy a zöld tea egyik alkotóeleme, az antioxidáns epigallokatekin-gallát enyhítheti a magas zsír és fruktóz okozta inzulinrezisztenciát és a kognitív károsodást. A zöld tea a magas zsír- és fruktóztartalmú eleséggel táplált kísérleti egereknél ugyanis csökkentette a memóriazavar tüneteit.

 

A zöld tea a víz után a második leginkább fogyasztott ital a világon, a növényt pedig legalább harminc országban termesztik – mondta Csue-bo Liu, a kínai az Északnyugati Mezőgazdasági és Erdészeti Egyetem munkatársa és a kutatócsapat tagja. Hozzátette, a tea fogyasztásának ősi gyakorlata sokkal elfogadhatóbb volna az orvostudomány számára, ha az elhízás, az inzulinrezisztencia vagy a memóriazavar elleni küzdelem része lenne.

A zöld teának számos pozitív élettani hatást tulajdonítottak eddig is, amelyek egy részét tudományosan már bizonyították. Kutatók egy csoportja most az ital egyik fontos összetevőjét vizsgálta egy új, egereken végzett kísérlettel. A rágcsálókat kísérleti étrendjük alapján három csoportba osztották – számol be a Science Daily alapján a National Geographic. Az első csoportba a normál, a másodikba a magas zsír- és fruktózkúrán tartott rágcsálók kerültek. A harmadik csoportban is zsírban és fruktózban gazdag táplálékokat kaptak az állatok, ezek az egerek ivóvizükkel literenként két gramm epigallokatekin-galláthoz is hozzájutottak. Az epigallokatekin-gallát (EGCG) egy antioxidáns anyag, ami enyhítheti a magas zsír és fruktóz okozta inzulinrezisztenciát és a kognitív károsodást. Az anyag a zöld tea egyik fontos összetevője.

tea 02

A kísérlet 16 héten át tartott, a végére a második csoport tagjai jobban elhíztak, mint az első, és még látványosabban, mint a harmadik csoport egerei. A szakértők később Morris-féle vízi útvesztőben is elhelyezték az élőlényeket, melyben az EGCG-s diétán tartott állatok sokkal jobban szerepeltek, mint a magas zsír- és fruktóztartalmú eledelt kapó társaik. A Morris-féle vízi útvesztőben az egereket egy nem áttetsző folyadékkal feltöltött medencébe teszik. Valahol a tárolóban a felszín alatt elrejtenek egy padot, amelyet az élőlények ugyan nem láthatnak, de fel tudnak mászni rá. Idővel a rágcsálók képesek megjegyezni, hogy hol található a biztonságot jelentő emelvény.

A kutatásában az EGCG-vel kezelt egerek gyorsabban és pontosabban tanulták meg, hogy hol helyezkedik el a rejtett pad, mint a második csoport tagjai. Ez arra utal, hogy a zöld teában is megtalálható epigallokatekin-gallát javította a magas zsír és fruktóz okozta memóriazavar tüneteit. Az új kísérlet több korábbi tanulmányt is alátámaszt, melyek az EGCG és a zöld tea pozitív egészségügyi hatásait mutatták be.

 Fotó: Health Ambition, Rivertea

Címkefelhő