Skip to main content

Csupa málna az idei ország tortája

| Gourmet Riporter | Kávéház

A Boldogasszony csipkéje névre keresztelt édesség lett idén Magyarország Tortája, amelyet a dunaföldvári Tóth Cukrászda készített. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt a szegedi A Cappella Cukrászda nyerte Kicsi Gesztenye kreációjával. A két győztes tortát a nagyközönség először augusztus 18-20 között, Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja majd meg.

 

Amint arról korábban beszámoltunk, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete tizenharmadik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája cukrászversenyt. A nemes versengést eredményhirdetését évről évre úgy időzítik, hogy a győztes tortát államalapító Szent István ünnepén kóstolhassa meg a közönség. A szakmai zsűri kétfordulós értékelés után hirdetett győztest. A májusban lezajlott első körben az anonim benevezett 31 tortából választott ki a bíráló testület ötöt, e kvinttettet kóstolták most újra.

Idén a döntőbe jutott torták közül a Boldogasszony csipkéje nyerte el a Magyarország Tortája címet, amelyet a dunaföldvári Tóth Cukrászdában Tóth Norbert cukrász alkotott. A zsűri szerint tortája üde, friss és nagyon gyümölcsös, s bár jellegében közelebb áll a hazai tradicionális sütemények világához, készítésének technológiája ugyanakkor ötvözi a hagyományt és az új irányzatokat.

orszag tortaja 2019 10

Az ipartestület tájékoztatója szerint a tortát egy roppanós réteg alatt málnás áztatóval átitatott piskóta, málnás-fehércsokoládés krém, citromos-bazsalikomos felvert ganache, málnalekvár és málnás meringue alkotja. A csipkét a torta tetején a citromos, bazsalikomos felvert ganache idézi, amelyek közeit málnalekvár tölti ki. Az édességet liofilizált málnadarabokkal megszórt habcsókok és zöldre színezett fehércsokoládé lapkákkal díszítik.

Idén nyolcadik alkalommal rendezték meg Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amit az Egy Csepp Figyelem Alapítvány rendez meg az ipartestülettel karöltve. A versenyre az ország bármely cukrászdája és vendéglátó egysége nevezhetett. A cukrászok a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistát használták fel tortáik elkészítéséhez.

orszag tortaja 2019 06

Az idei győztes a Kicsi Gesztenye lett, a tortát a szegedi A Cappella Cukrászda mestere, Gyuris László és csapata készítette. A sütemény nemcsak hozzáadott cukrot nem tartalmaz, de gabonalisztet sem. Ízvilágát a gesztenye alapozza meg, amelyet a kellemesen savanykás áfonya és a mogyorós ropogós tesz teljessé. A kreáció tetejét cukormentes tejcsokoládé borítja, amit csokoládé ívek vesznek körbe koronához hasonlatosan.

orszag tortaja 2019 15

A tortából egy szelet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján csupán 14,9 g szénhidrátot és 204 kcal-t tartalmaz, így a cukorbetegek számára jó választás lehet, de azoknak is ajánlják, akik ügyelnek arra, milyen összetevőket tartalmaz, amit elfogyasztanak.

orszag tortaja 2019 14

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány célja a versennyel az, hogy felhívja a cukrászok figyelmét a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető, hozzáadott cukrot nem tartalmazó sütemények iránti növekvő igényre. A két győztes édességet augusztus 18-tól az ország számos cukrászdájában árusítják, de augusztus 18-án, 19-én és 20-án a Magyar Ízek Utcáján is megkóstolhatja bárki a Várkert Bazárnál.

Fotó: bykapas.hu, Gourmet Riporter

 

 

Címkefelhő