Skip to main content

Késő délutánig is reggelizhetünk az EXTRA-ban

| Bojtos Anita - Velkei Tamás | Kávéház

Az EXTRA Budapest Brunch&bar kilenc éve nyitott a bulinegyed szívében, az egykori Tébolykert helyén, egy műemléki védettségű házban. A közelmúltban a hely új szolgáltatásként bevezette a brunch-ot, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy még több magyar vendéget csábítson asztalaihoz. Az új szolgáltatás a hely nevében is megjelenik.

 

Az EXTRA Budapest Brunch&Barnak otthont biztosító épület várostörténeti szempontból is igen érdekes. A ház 1870-ben épült, késő klasszicista stílusban, Hild Károly tervei alapján. Az egykor itt élt lakók elmondása szerint valaha kalapos- és cipészműhely nézett a Klauzál utcára.extra 03Ha az udvaron ülünk le, észrevehetjük, hogy az ablakok magasságáig nem téglából, hanem – valószínűleg – egy korábbi épület elbontásából származó kövek felhasználásával emelték az épületet. Kicsit olyan érzése támad a szemlélőnek, mintha egy vár udvarán ücsörögne.extra 12Érdekes, hogy az újrahasznosítás a 21. században sem állt meg: a nagyterem (az egykori belső udvar) végében található pultot itt talált gerendákból alakították össze, amelyen hétvégenként DJ szolgáltatja a zenét. A konyhában pedig egy régi tálalóval találkoztunk. extra 15A művelődéstörténeti ízelítő után jöjjön a főétel, az újdonság, a brunch, ami szinte egész nap, 16 óráig elérhető. Meglátásunk szerint akármelyik fogást rendeli a vendég, ebédnek is megfelelő adagot kap. Az étlap nem hosszú, könnyen átlátható, szívvel készített ételekből áll. A konyháért Dabóczy Orsolya felel.extra 14

Dabóczy Orsolya

A hely különlegessége a The Benedict, ami teljesen gluténmentes étel: pácolt, sült sertésnyak uralja a tányért, mellette természetesen – tökéletes – buggyantott tojás, selymes, ízes, szifonból fújt hollandi mártás, burgonya, és sok zöldség található. Akkora adag, hogy egy főétkezést is kitesz. Természetesen kapható hagyományos Eggs Benedict is. extra 06Az Avocado toast négy szelet kenyérből áll, vagyis ez is kiadós fogás. A krém fenséges, kellően markáns, pikáns, és jól működnek a kiegészítők, a savanyított karfiol, a marinált tojás, az ecetes vöröskáposzta-püré.extra 08Az English breakfasthez kovászos pirított kenyér, egy pár kiváló, fűszeres fehér kolbász, zseniális pirított laskagomba, tükörtojás, paradicsomos bab és az elmaradhatatlan sült bacon jár. Jól lehet a tányér édeskés elemeivel ellenpontozni, és kiemeljük azt is, hogy rengeteg zöld, saláta, hajtás borítja be a tányért.extra 05A French toastot briósból készik, bundájába a tojás mellett kerül tejszín, gyömbér és lime héja is. A toastot fanyar gyümölcsökkel, sült banánnal, meggylekvárral, liofilizált málnával szolgálják fel – nem tapasztaltunk még ilyen igényességet, pedig nem ez a világ legbonyolultabb étke. Változatos és egyáltalán nem gejl. Az EXTRA Budapest heti specialitással is igyekszik a vendégek kedvében járni.extra 07Frissítőként limonádét is választhatunk, az epres például házi szirupból készül. A pékáruk a közeli Arán Bakery finomságaiból kerülnek ki, nehéz lett volna jobbat választani. A kávé a Herztől érkezik, a kóstolt presszó és flat white is rendben volt.extra 01A létesítményben található sok zöld növény ellensúlyozza a környező házak szomorú stádiumát. Ottjártunkkor egy holland fiútársaság, hatvan fölötti házaspár, laptopján dolgozó fiatal lány ült a hangulatos nyitott, piros esernyőkkel „fedett” udvarban. Vagyis az EXTRA Budapest minden korosztálynak ajánlott, kedves, nyugodt hely.extra 02Hátsó traktusában esténként bár üzemel, külön étlappal. Esti menüben megtalálható a mini burger, a BBQ oldalas vagy a grillezett ananásszal készülő teriyaki csirkenyárs egyaránt. Az emeleten öt kisebb terem található, és a napokban nyitott gyermekjátszó is várja a családokat.