Skip to main content

Kávémennyország a Millenárison

| Bojtos Anita | Kávéház

Kávéillatú párával, kellemes zenével, jó hangulattal, és nem csak koffeines italokkal fogadta idén is a KávéBár Bazár a vendégeket február 24–25-én, a Millenárison. Az egyhétvégés program számos különlegességet tartogatott – szubjektív beszámoló következik!

Ismert helyszínre jöttünk, hiszen az utóbbi években nem csupán a Gourmet Fesztiválnak ad otthont a Millenáris, de a Whisky, a Rum és a Koktél Show-ra is e csarnokban kerül sor. A nyüzsgés és a jelenlévők habitusa már az elején megfogott bennünket: csupa kíváncsi, kedves arc, lelkesen magyarázó, mosolygó barista, kóstoló vagy éppen versenyző jött szembe, akármerre fordultunk.kvbar 24 43Személyes kedvencünknél kezdtük meg a kóstolást: a Bányai By Beans Fény utcai piacról jól ismert arcai ezúttal papírpohárba is a szokott minőségben készítették el a „Csokis kuglóf” cappuccinót, a másik tétel azonban újdonság volt. Mint megtudtuk, az Amarillo pár napja érkezett az országba, ennél frissebb nem is lehetne. Míg az első tétel sötétebb pörkölésű és kesernyés ízvilágú, addig az Amarillo világos, citrusos – a leírás szerint „édes szilva és mandarin ízjegyekkel” –, a gyümölcs különleges karakterét hordozza.kvbar 24 15„Egy kávé nem kávé” – szól az eredetileg sörre alkalmazott mondás, úgyhogy tovább indultunk, ezúttal már a koffeintől kissé ruganyosabb léptekkel. Egy gyors körkép után a Black Sheepnél fogyasztottunk egy Fehér Bárányt és egy Columbia El Rubí Sidra kávét. Az előző körhöz hasonlóan a fehér bárány a tejes verziónkat képviselte, míg a másik a világos, gyümölcsös presszót.kvbar 24 14nEgyik finomabb volt, mint a másik! A Black Sheep egyébként háromféle, választható kávéval érkezett, számunkra azonban még ennél is különlegesebbnek hatott, hogy velük együttműködésben, egy aprócska standon a szomszédban kávés natúrkozmetikumokkal találkozhattunk.kavekremA Beauté du Café megálmodójától, Kozma Évától már a helyszínen megtudtuk, hogy a kávészenvedély és a vegyészmérnöki tudás hívta életre a zöldkávé, pörkölt kávé és kávécseresznye alapú, bódítóan finom illatokkal csalogató kozmetikumokat. A zero waste kávézaccos bőrradírozás után íme egy újabb kísérlet a külső-belső élénkítésért!kvbar 24 01nNem lehetett betelni a kaposvári Roastopussal, a harmadik kávékóstoló helyszínünkkel sem. A somogyi pörkölőműhelynek már a tematikus – és nagyon szép dizájnú – névadása és csomagolása is figyelemfelkeltő, a specialty coffee csomagolásokra jellemzően minden kis zacskóból külön aromák kúsznak orrunkba. Külön pirospont, hogy több kávéjuk környezetbarát csomagolásban – „sörösdobozban” – is elérhető.

Italként csak az egyik leggyümölcsösebb tételüket lehetett próbára tenni, a Seahorse minden álmunkat valóra váltotta; de nem hátráltunk meg: itthoni használatra is vásároltunk a Seashell fantázianevű brazil válogatásból. A leírás ígérete szerint „tejcsoki, karamell, pirított dió” ízjegyekkel ajándékoz majd meg.kvbar 24 10Tovább indulva újabb ismerősbe botlottunk, a Big Ben Teaházba, amelynek belvárosi teázója évtizedek óta hatalmas kedvencünk. A cég profilja már régóta túlmutat a teákon: kiváló kávéikkal és a náluk kapható, magas minőségű szeszes italokkal egyaránt megállják a helyüket. A standon ezúttal sem volt másképp: kis tálkákban ismerkedhettünk meg a különféle pörkölésű, ízű és illatú kávészemekkel és tealevelekkel, illetve folyamatosan kóstolhattuk az elkészült teákat. Ahogy egy édességfesztiválon is helye van lángososnak, úgy a kávé tematikát is erősíti a „rokon italok” jelenléte. Nekünk abszolút bejött!kvbar 24 19S ha már itt tartunk, érdemes a nemkávés kiállítókra is kitérni: növényi tejekből és tejkészítményekből óriási volt a választék, az Alpro lépten-nyomon kínált valami újdonságot, kóstolót, az előre csomagolt mentes pudingoktól a frissen készült gyümölcs- és zöldségturmixokon át a két különböző zsírtartalmú zabtejjel kiegészített Viblance granolákig. Tejhelyettesítőből mégis a DUG krumplis teje lett a legmeglepőbb élmény. Nem lesz a kedvencünk az ebből készült latte a megszokott tehéntejhez képest, de panaszra sincs okunk, az ötlet megállja a helyét az alternatív tejek világában.kvbar 24 22Izgalmas alkoholos italok is vártak bennünket, tágabb kontextust adva a kávéfogyasztásnak koktélokkal, kávés italkülönlegességek alapanyagaival. Nagy Zoltán rendületlenül keverte a színes és izgalmas Moena wermut alapú koktélokat, amelynek fanyar aromái remekül harmonizáltak a nyelvünkön maradt kávéízzel. A nagykereskedelmi forgalomban kapható termékeknél sokkal egészségesebb (és finomabb) Pesti Cola és Pesti Mate a koffeines italok új generációjaként mutatkozott be, egyértelműen finomabb alternatívát kínálva a nagy márkák sokkolóan cukros italaihoz képest.kvbar 24 61Koktél és önálló ital tekintetében szintén meglepő volt a titkos receptű Shanky’s, amelynek vaníliás, édes (bennünket egy „laktózmentes Bailey’s-re emlékeztető) itala önmagában is nagyon finom volt, de citromlével és tonikkal felhúzva egészen meglepő frissítő született. Bármikor meginnánk újra!
Több kiállító is készült egyébként kávégyümölcsből oldott itallal, a cascarával, de a gyümölcsválaszték korántsem állt meg itt. A Final Cocktail 1883 márka számos szirupot, szószt és gyümölcspürét hozott, amelyből két, tonikos kombinációt kóstolóként is próbára tehettünk.kvbar 24 20nSzintén jelen volt a Mayer, amelynek újdonsága, a málnás gin ezúttal egy friss, savanykás ízvilágú koktélban teljesedett ki saját készítésű szörpükkel és a búzavirág tonikkal. (Mi a Gabko chilis mangószörpöt is kipróbáltuk azért. Nem is kellett csalódnunk!) A Csinta biogyümölcsszelet pedig két stand közötti sétán nassolva okozott nagy élményt, különösen újdonságaik, a soproni Harrer Csokoládéműhellyel koprodukcióban megalkotott étcsokis és tejcsokis gyümölcscsíkok.kvbar 24 33Ha csak kávé lett volna, akkor sem távozunk elégedetlenül, itt azonban a kávézáson bőven túlmutató élményben volt részünk. A rendezvény a belépőjegy ellenében nem csupán ingyenesen kóstoltató program volt, de a kiállítók akciókkal és kedvezményekkel is készültek a vendégeiknek: karszalag és kupon felmutatásával a Big Ben Teaház biztosított jó ajánlatot, de ide sorolhatnánk a Pipei Csaba vezette Premirum csapat – a Bar Showról és a Rum Showról már ismert – tomboláját.

 

Címkefelhő