Skip to main content

Húsvéti kalács, ami nélkül nincs ünnep!

| Gourmet Riporter | Kávéház

A fonott kalácsot szinte mindenki szereti. Magában, vajjal, lekvárral, mézzel, vagy sonka mellé kísérőként. Süssük vagy vásároljuk? Ez örök dilemma, amit mi úgy próbálunk feloldani, hogy mindkét esetre segítséget nyújtunk olvasóinknak. Állandó tanácsadónk, Pálinkás Zsolt séf a bátraknak, gyakorlatlanoknak, több idővel rendelkezőknek megmutatja, hogy fonjunk kalácsot, akinek pedig nincs ideje sütni, annak megmutatjuk, hol érdemes kalácsot, süteményt vásárolni.

 

Állandó tanácsadónk, Pálinkás Zsolt, az Örömfőzés projekt séfje elárulta, hogy a Gourmet Riporter olvasóival most megosztott receptet eredetileg nem kalácshoz használta. A kelt tésztából aranygaluskát készített, de a brióson át a kalácsig lényegében bármi süthető belőle kis kalibrálással. A hozzávalókból masszív, tartós, rugalmas tésztát kapunk.

A Pálinkás Zsolt által preferált recepthez a hozzávalók:

- 50 dkg liszt
- 2,2 dl tej
- 7 dkg porcukor
- 8 dkg vaj
- 60 g tojássárgája
- 1 dkg élesztő
- 2 nagyobb csipet só
- ízlés szerint aszalványok, magvak, kakukkfű vagy rozmaring
(Ha sós kalácsot készítünk: 3 dkg cukor, 8 g só)

  • Kalacs 01 04.jpg
  • Kalacs 02 03.jpg
  • Kalacs 03 10.jpg
  • Kalacs 04 09.jpg
  • Kalacs 05 08.jpg
  • Kalacs 06 07.jpg
  • Kalacs 07 06.jpg
  • Kalacs 08 16.jpg
  • Kalacs 09 15.jpg
  • Kalacs 10 14.jpg
  • Kalacs 11 12.jpg
  • Kalacs 12 11.jpg
  • Kalacs 13 22.jpg
  • Kalacs 14 21.jpg
  • Kalacs 15 20.jpg
  • Kalacs 16 05.jpg
  • Kalacs 17 01.jpg
  • Kalacs 18 19.jpg
  • Kalacs 19 18.jpg
  • Kalacs 20 17.jpg

A kalácskészítés fázisait megtekintheti a képgalériára kattintva!

A hozzávalókat összekeverjük, érdemes thermomix-szel dagasztani, mert a gép 37 °C-ra előkeleszti a tésztát. A készülékkel 2-3 percig dagasztjuk a masszát, amit 30 percnyi pihentetés után már fonhatunk is.

Természetesen, aki nem rendelkezik a szerkezettel, kézzel is dagaszthatja a tésztát, ugyanolyan finom lesz a végeredmény. Amennyiben kézzel dagasztunk, addig kell gyúrni a tésztát, míg az el nem válik az edény falától.

A dagasztás során ízlés szerint tehetünk a tésztába egész vagy tört magvakat (diót, mogyorót, mandulát, fenyőmagot), mazsolát vagy egyéb aszalványokat, kandírozott gyömbért. A tetejét megszórhatjuk friss kakukkfűvel, rozmaringgal, zsályával, füstölt sóval.kalacs 11 12Miután selymesre dagasztottuk a tésztát, 25–30 percre hagyjuk pihenni, majd vágjuk szét három egyenlő részre (aki ügyesebb, vághatja több részre is, vagy akár készíthet belőle nyuszit is). Akkor jó a tészta, ha látszanak benne a buborékok. Miután megfontuk a kalácsot, hagyjuk újabb 25–30 percig pihenni, burkoljuk be frissen tartó fóliával, hogy ismét elkezdjen benne dolgozni az élesztő.

A pihentetést követően előbb kenjük meg a kalácsot tojásfehérjével, várjuk meg, míg megszárad, majd kenjük meg tojássárgájával is, mint egy bejglit. Ezt követően 160–170 °C-os sütőben süssük a kalácsot 25 percig. Ugye, hogy nem is olyan bonyolult!

 

Kalácsok szeretettel sütve

 

Természetesen manapság nincs mindenkinek annyi ideje, hogy elkészíthesse a saját kalácsát, és inkább üzletben vásárolja meg. Nem mindegy azonban, hol vesszük a kalácsot! A VakVarjú étteremcsaládhoz tartozó Dobay Cukrászdák húsvéti süteményeikkel valódi ünnepi élménnyel szeretnék megajándékozni vendégeiket. A Dobay két cukrászdájában, Halásztelken és az I. kerületi Horváth-kertben már minden a közelgő húsvétról szól.husvet 02DCukrászaik és pékjeik idén nagymamáink kedvenc receptkönyveiből is dolgoztak, az ikonikus húsvéti fonott kalács és a klasszikus Dobay-kalács mellett két másik édes finomsággal is előrukkolta: a mogyorókrémes babkával és a mascarponés répatortával. A gyerekek nagy kedvencei minden bizonnyal a húsvéti tojás cake pop és a nyuszi kókuszgolyó lesz.husvet 03D

A Dobay a meghitt húsvétokat idézi meg minőségi és természetes alapanyagaival – mindezt teszi szeretettel sütve. Akik a locsolkodókról sem akarnak megfeledkezni, azoknak tökéletes választás lehet a cukrászda húsvét ihlette medvehagymás pogácsája.husvet 01DA két cukrászda címe:

2314, Halásztelek, II. Rákóczi Ferenc út 68.

1016 Budapest, Krisztina krt. 38.

Koszorúba fonttól a mentes kalácsig

 

Idén a Búzakovász Kézműves Pékség hat féle kaláccsal kedveskedik a vásárlóknak a húsvéti időszakban. Az egyik az Édes Koszorú Kalács, ami a pékség hagyományos, édes fonott kalácsa, különleges koszorúba sütve, amely így akár az asztal díszeként is szolgálhat (a termék 500 g). Aki jobban szereti a hagyományos formát, választhatja az Édes Fonott Kalácsot (ugyancsak 500 g).husvet bk4A Búzakovász Kézműves Pékség készül Sós Fonott Kaláccsal is. A hagyományos kalácstól eltérő pékárut minden bizonnyal a sós ízek kedvelői részesítik majd előnyben (szintén 500 g). A Cifra Kalács (amely 450 g) a kakaó és a hagyományos édes kalács kombinációja – vélhetően a legkisebbek kedvence lesz.husvet bk3A pékség gondolt a tejfehérje- vagy laktózérzékenységben szenvedőkre is, ezért készítenek tejmentes kalácsot, amelynek íze és állaga épp olyan kiváló, mint a hagyományos változatoké (ez a termék 250 g kiszerelésben készül). Az egészségtudatos étkezést előnyben részesítőknek a Teljes Kiőrlésű Kalácsot ajánlják (szintén negyed kilogrammos változatban), amely hozzáadott cukrot sem tartalmaz.husvet bk1Az idei év különlegessége a kalácsok mellett a bőséges töltelékű diós és a mákos babka, amelyet félkilósra készítenek. A kalácsok illetve a babka árainak skálája 1 150 és 2 500 Ft között helyezkedik el.

Pékségek: https://www.buzakovasz.hu/zleteink

Weboldal: https://www.buzakovasz.hu/

(x)

Címkefelhő