Skip to main content

Michelin-csillagot kap a Textúra és a Salt – legalábbis a szakma szerint

| Gourmet Riporter | Terülj, terülj!

Hamarosan megjelenik a Michelin vörös könyve, a Michelin Main Cities of Europe, amelyben Magyarország nívós éttermeit is lajstromozzák a francia abroncsgyártó ítészei. Ennek kapcsán megkerestünk több vendéglátásban dolgozó szakembert, séfeket, tulajdonosokat, borászokat, beszállítókat, cukrászokat, baristákat, mondják el, lesz-e új Michelin-csillagos éttermünk. Egyben mindenki egyetértett: három csillagra Magyarország vendéglátása még nem érett meg.

 

Az egy csillagra azonban a többség szerint jók lehetünk, hatvan-negyven százalék volt az igenek és a nemek aránya. A legtöbben a Borkonyha kistestvérét, a Textúrát találták esélyesnek, ami azért mindenképpen érdekes, mert az étterem tavaly már bekerült a vörös könyvbe, de nem a csillaggal kitüntetett, hanem az ajánlott éttermek közé.

babel 02

A második helyre a tavaly ősszel nyitott, szabolcsi ínyencségeket skandináv filozófia szerint kínáló Salt, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a St. Andrea került. Szavazatot kapott még az Arany Kaviár, a Mák, az ugyancsak nemrég nyitott, illetve átalakult/átnevezett Pasztell és a Laurel

 

Tippünk: a Baraka szerezhet egy csillagot. Amennyiben az után látogattak a Michelin ítészei Budapestre, hogy megnyílt a Salt, akkor az étterem mindenképp esélyes. 

st andrea 05

A két csillag tekintetében kevésbé volt megosztott a vendéglátós társadalom, a legtöbben afelé hajlottak, hogy nem lesz e kategóriában új étterme az országnak. Aki mégis arra tippelt, hogy igen, a Standot látta erre leginkább esélyesnek, második helyen a Babel végzett. Egy voksot kapott a Magyarországon elsőként Michelin-csillagot szerző Costes

Tippünk: a Babel szerez egy újabb csillagot.

babel 05

Egységes a vendéglátós szakma a tekintetben, hogy Magyarország egyelőre nem érett arra, hogy bármelyik étterme is három csillagot érdemeljen ki, kivétel nélkül ezt vallotta minden szakember.

Tippünk: nem lesz három csillagot kiérdemlő étterem.

Arra a kérdésünkre, hogy elveszíti-e valamelyik vendéglátóhely a már megszerzett csillagát, optimistán néztek a közeli jövőbe a megkérdezettek, szinte mindenki úgy találta, minden éttermünk megőrzi korábban kiérdemelt csillagát. Csupán hárman vélekedtek úgy, hogy lesz csillaghullás, érdekes, hogy két szakember – bár egy helyen dolgoznak – egymástól függetlenül gondolkodott ekképp. Egyikük a helyet is megnevezte, szerinte az Onyx hullajt majd el egy csillagot a kettőből. Arra is csak egy szakember gondolt, hogy egycsillagos hely kerül ki az elit társaságból, a tipp szerint e szomorúság a Costes Downtownra vár. Reméljük egyiküknek sem lesz igaza!

gf 2019 04

Michelin-csillagos éttermek Magyarországon:

2010: Costes

2011: Costes, Onyx

2012: Costes, Onyx

2013: Costes, Onyx

2014: Costes, Onyx, Borkonyha

2015: Costes, Onyx, Borkonyha, Tanti

2016: Costes, Onyx, Borkonyha, Tanti, Costes Downtown

2017: Costes, Onyx, Borkonyha, Costes Downtown

2018: 2*: Onyx; 1*: Costes, Borkonyha, Costes Downtown

2019: 2*: Onyx; 1*: Costes, Borkonyha, Costes Downtown, Babel, Stand

st andrea 01

A maga kategóriájában jó ár-érték arányt produkáló helyeket listázza Bib Gourmand minősítés. Ezt illetően szinte egységesen úgy vélekedett a szakma, hogy lesz új, e címmel kitüntetett étterem Budapesten. Érdekesség, hogy legtöbben a sokak által Michelin-csillagra is esélyes Saltot sorolták e kategóriába, mellette szavazatokat kapott még a Félix, a Laurel, az Aum és a Société.

société 07

Csupán egy szakember tartotta úgy, hogy valaki kiesik a jelenlegi bibes helyek (Stand25, Fricska, Petrus) alkotta trióból. Ez egyébként nem volna meglepetés, a múltban is előfordult már párszor, hogy egy vendéglátóhely elveszítette e kitüntetését (lásd alábbi táblázatunkat). 

société 081

Tippünk: az Aum és a Société szerezhet Bib Gourmand minősítést. 

Bib Gourmand minősétek Magyarországon:

2010: 21, Arcade Bistro, Csalogány 26, Bock Bisztró

2011: 21, Arcade Bistro, Csalogány 26, Bock Bisztró

2012: Arcade Bistro, Csalogány 26, Bock Bisztró, Vár: a Speiz

2013: Arcade Bistro, Csalogány 26, Bock Bisztró, Vár: a Speiz

2014: Csalogány 26, Déryné Bisztró

2015: Déryné Bisztró, Laci! Konyha!

2016: Laci! Konyha!, Petrus

2017: Laci! Konyha!, Petrus, Fricska

2018: Stand25, Fricska, Petrus

2019: Stand25, Fricska, Petrus

a séfasztal 09

Furcsa, hogy senki nem gondolkodott vidéki éttermekben, még a vidéken dolgozó szakemberek sem. Idén is rákérdeztünk, hallottak-e arról, hogy a vidéki éttermeket is felkeresték volna az inspektorok, ám azt a választ kaptuk, hogy egyelőre csupán „térképészek” járják az országot, akik felkutatják a számba jöhet helyeket. Mi mindenképpen Tatára, a Platánba irányítanánk jövőre az ítészeket.

 

Címkefelhő