Skip to main content

A vegyi gyümik ideje lejárt

| Gourmet Riporter | Pincesor

Szakajtónyi éremmel térhettek haza nemrég a Brill Pálinkaház vezetői az Országos Pálinka és Törkölypálinka Verseny díjátadójáról. Az Országházban rendezett eseményen italaik 14 arany-, 7 ezüst- és 5 bronzérmet szereztek, 6 párlatuk pedig úgynevezett champion-díjat nyert, azaz a legjobbnak ítéltettek kategóriájukban. A pálinkaház már másodszor lett az év legeredményesebbje, ami állandó, magas színvonalú munkát feltételez. Riportunkban arra kerestük a választ, mi a titka a kis tolnai faluban működő manufaktúrának.

Igazából nincs titok: szeretet, alázat, szorgalom, jó logisztika – mondja a Tolnai megyei Harcon található központban Nagy Attila, a cég egyik ügyvezetője, amikor arról kérdezzük, mi sikerük receptje. Miközben körbevezet az üzemben, és elhaladunk a leginkább űrhajóra emlékeztető pálinkafőzőgépek mellett, megjegyzi: több mint tizenöt éve dolgoznak a szerkezetekkel, ám olykor még mindig rájuk csodálkoznak. Talán e félmondat is jelzi, milyen lelkesedéssel végzi mindenki a munkáját a Brillnél. 

brill 04

Lemegyünk az üzem alatti pincébe, ahol fahordókban érlelődnek a különleges italok. – Egy barrique hordóban érlelt minőségi törköly a legjobb konyakokkal, whiskykkel is felveszik a versenyt – csatlakozik hozzánk Krizl Edit, a cég másik ügyvezetője. – A törköly a mi tudatosan felvállalt missziónk. Cabernet franc-ból, szekszárdi merlot-ból, kékfrankosból, kadarkából készült, csodálatos, érett, összetett, aranyszínű italok érnek a hordókban – teszi hozzá, s nyomatékul tölt egy keveset. De óva int: ne szagoljuk, ne kortyoljuk egyből, hagyjuk kicsit éledezni a párlatot, s később térjünk vissza hozzá.

brill 03

– Kétezer előtt szörpöt állítottunk elő, tréfásan azt szoktuk mondani, hogy időközben felnőttek a fogyasztóink, így másképp kell nekik tálalni a gyümölcsöt – mutat a cég tekintélyes kínálatára az ügyvezető asszony. Jelenleg hatvan féle párlatot gyártanak, erősségük a szőlő törköly, amelyből közel húsz fajta található a szortimentjükben.

Mint megtudjuk, saját, valamint a szekszárdi és villányi borászok kísérletező kedvének köszönhető, hogy ilyen sok féle törkölyük van. Folyamatosan formálódik a kínálatuk, ahogy érkeznek a „kihagyhatatlan” ajánlatok, amelyeket a borászok álmodnak meg. – Ezekből lesznek a mi szerelemgyermekeink – jegyzi meg érzelmesen Krizl Edit. A lefőzött szőlő- vagy törkölypárlatokból nem mindig készül nagy tétel, előfordul, hogy kifejezetten gourmet-knak főznek kis szériában, ugyanakkor nem egyszer szerveznek kizárólag szőlő- és törkölykóstolókat. Az egyik ilyen est, a Szőlő másik arca címmel fut, amelyen a pálinkák mellé ételsort is kínálnak. 

brill 01Krizl Edit elmondja: nagyon örült, hogy idén az ország pálinkája is szőlőből készült, ráadásul két, ritka, direkt termő fajta házasításából, a Konkordi és az Izabella frigyéből (amint arról beszámoltunk, a Mályinkai Pálinkafőzde itala lett az év pálinkája). Vágya, hogy egyszer a kommunizmus évtizedei alatt ráaggatott billogot levetve, végre egy törköly lehessen az ország pálinkája.

A szortimentjük része nyolc féle zöldségpárlat is, amelyeket a top gasztronómiát képviselő éttermek kérésére főznek. Megszagolunk néhányat: zeller, kápiapaprika, cékla, azonnal felismerhető a zöldségek telt, tiszta illata. Krizl Edit elárulja: a fesztiválok közönsége is nagyon kedveli ezeket a párlatokat. A fesztiválokon egyébként sem lehet már egy „nyolcadik” szilvapálinkával megjelenni. Felvetjük, hogy italaik nem olcsók, ám erre határozottan felelik: a pálinkakedvelő fogyasztók tudják és elfogadják, hogy e terméknek ez az ára. – Lássuk be: száz kilogramm málnából, amelynek kilogrammja öt-, hatszáz forint plusz áfa, jó, ha négy liter pálinka fő le. Ezt valahol érvényesítenünk kell az árban – érvel Krizl Edit. 

 

A pálinkás jövőképről szólva a szakemberek úgy vélik: mindig lesznek divatidőszakok, ám lassan már mindent kipróbált a szakma. A vadon termő gyümölcsökből, somból, berkenyéből készült italok azonban egy darabig még biztosan népszerűek maradnak. Persze a barack vagy a szilva örök, de a jövő a brillesek szerint a tudatos házasításoké. Az úgynevezett „vegyi gyümik” ideje lejárt, helyette az előre megkomponált italok hódíthatnak majd. Ezekben a pálinkákban a részek végeredménye sokkal többet jelent, mint pusztán a részek összessége.

Látnak fantáziát a hordós érlelésű italokban is, ezek esetében a hordó fafajtájával való játék nyújt lehetőséget a kísérletezésre. A tölgy mellett bizonyos gyümölcsök esetében az eper-, a cseresznye-, az alma- vagy akár a gesztenyefából készült hordó kölcsönözhet különleges aromát a pálinkának. Még ennél is nagyobb feladat, hogy a magyar pálinkát pozícionálja a szakma külföldön, mert bár szép eredmény, hogy több mint hetven országba exportál(t)unk nemzeti italunkból, ahogy a napokban a földművelésügyi miniszter közölte, ám tartósan kevés helyen tudtuk megvetni a lábunkat. „Jól értjük, hogy a magyarok tulajdonképpen a finom, egészséges gyümölcsöt tönkreteszik, hogy pálinkát főzhessenek belőle?”, hallott Krizl Edit külföldi szakemberektől meghökkentő véleményt a pálinkával kapcsolatban.

brill 02

S amíg ilyen vad gondolatok egyáltalán felmerülhetnek, addig bizonyos, hogy akad tennivaló bőven. Arról nem beszélve, hogy míg a whisky vagy a vodka egyszerűbben kommunikálható ital, addig a magyar pálinka íze tájegységenként, főzdénként eltérő. A Pálinka Nemzeti Tanács – amelynek Edit is tagja – ezért most azon fáradozik, hogy ezt a problémát áthidalja, és egységes stratégiát dolgozzon ki a pálinka exportjának elősegítésére. 

Megérné: a beszélgetésünk ideje alatt a kitöltött, hordóban érlelt törköly megtelik élettel, olyan aroma árad a pohárból, amely a legdrágább konyakkal is állná az összevetést.

 

Címkefelhő