Skip to main content

Szőlőből készült az év pálinkája

| Gourmet Riporter | Pincesor

Magyarország legjobb pálinkája a Mályinkai Pálinkafőzde Konkordi-Izabella szőlője, míg a legeredményesebb pálinkaház a Brill lett – derült ki a 2017. évi Pálinka Országkóstoló díjátadóján az Országházban. Érdekesség, hogy mindkét főzdét hölgy irányítja. Az Országos Pálinka és Törkölypálinka Verseny eredményhirdetésén elhangzott: folyamatosan emelkedik a pálinkafőzdék és a versenyre nevezett tételek száma.

Egy kis borsodi település, Mályinka főzdéjének italát választották idén az ország legjobb pálinkájának. Meglepetésre nem egy „népszerű” gyümölcs párlatát, hanem a Konkordi és az Izabella szőlő házasságából született pálinkát találták a bírák idén a legjobbnak. – A pálinkafőzés hivatás, nem igazán könnyű, és nem kifejezetten női szakma. Csak hivatástudattal, elkötelezetten, szívvel, tisztességgel, alázattal és nagy-nagy szeretettel szabad dolgozni. Soha nem fogom megengedni magamnak, hogy a mennyiség megszenvedje a minőséget. Legyen kevés, de jó – vall a cég honlapján filozófiájáról Koós Józsefné Erika, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Mályinkai Pálinkafőzde tulajdonosa. 

Az év legeredményesebb pálinkaháza a Brill lett, amely 2000 óta főz pálinkát. A Tolnai megyei Harcon található főzde egy alkalommal, 2013-ban már elnyerte az év legeredményesebb főzdéje címet, míg pálinkáik közül 2011-ben az Irsai Olivér szőlőnek, két évvel később a birskörtének ítélték az év pálinkája címet. – A gasztronómia iránti szeretet, a közös célok és a minőség iránti elkötelezettség – válaszolta a díjátadót követően Krizl Edit ügyvezető arra a kérdésünkre, hogyan kerül hölgy létére egy pálinkafőzde élére. Hangsúlyozta azt is, hogy véleménye szerint a hölgyeknek jobb az ízlelő képessége az urakénál, ezért a családi vállalkozást irányító Krizl Edit arra biztatta a főzdéket, hogy mindenhol alkalmazzanak egy hölgyet!

palinka 01

Krizl Edit, a Brill ügyvezetője 

Esztergom város – amely idén az érzékszervi bírálatnak otthont adott – különdíjat ajánlott fel, amelyet az Etyeki Czímeres érlelt szőlő pálinkájának ítélt. A legjobb tízezer palack fölött értékesítő cég által forgalmazott ital a Villányi Pálinka válogatott vörös törkölye lett. Három életműdíjat is kiosztottak, amelyeket ez évben Dr. Bikfalvi Istvánné Dr. Hamza Kinga, Szilágyi László és Barát Péter érdemelt ki.

palinka 04– A pálinka nemzeti ital, hagyományainkban gyökeredzik, és ma is része gasztronómiánknak – mondta köszöntőjében Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Pálinka Országkóstoló díjátadóján. Hozzátette: a pálinka magyar sikertörténet, hiszen Albániától Vietnámig, öt kontinensre exportáljuk, s büszkék lehetünk rá a világ minden szegletében. Emlékeztetett arra is, hogy míg 2010-ben 526, manapság hatszáz főzde működik, míg a kereskedelmi főzdék száma 72-ről 138-ra emelkedett. Előrevetítette, hogy hamarosan a vasi vadkörte és a nagykörűi cseresznye is bekerül az eredetvédett pálinkák körébe. 

Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke hangsúlyozta: folyamatosan emelkedik a versenyre benevezett mintaszám, valamint évről évre több új főzde születik, s nevez be a versenyre. Az idén benevezett 382 tételből 110 nyert aranyérmet, 144 ezüstöt, 88 bronzot. A legtöbb medált a hegykői 1 Csepp Pálinka gyűjtötte be, 16 arany-, 6 ezüst- és 6 bronzérmet.
A pálinkák közül 115 tétel érdemelte ki a pálinka kiválóság címet, 46 pedig a top pálinka minősítést. Kiosztottak 24 úgynevezett champion díjat is, amelyet azok a főzdék vehettek át, amelyek itala az egyes kategóriák legjobbjai lettek. Ez utóbbiak közé tartozik a Madarasi, a Somló Spirit, a Zimek, a Nobilis, a Schiszler, a Mályinkai, a Villányi, a Gyulai, az Árpád, az 1 Csepp és a Brill.

 

Címkefelhő